Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE şi Atena ar trebui să reducă tensiunile şi să asigure siguranţa refugiaţilor pe insulele greceşti

www.panorama.com.al
refugiati imigranti

Directorul Biroului European de Sprijin pentru Azil (EASO), Jose Carreira, a cerut luni Uniunii Europene şi Greciei să ia măsuri pentru a reduce tensiunile din insulele greceşti şi a asigura siguranţa pentru aproximativ 16.000 de migranţi şi refugiaţi care sunt blocaţi din cauza acordului UE-Turcia, relatează AFP.

Douăzeci de organizaţii greceşti pro-refugiaţi, dintre care Liga Drepturilor Omului, au cerut de asemenea statului grec, într-un comunicat comun, să reducă incidentele, încăierările şi atacurilor în taberele unde sunt cazaţi refugiaţii şi migranţii. Vineri, o bunică irakiană şi nepotul ei au fost ucişi de explozia unei butelii de gaz în timp ce ea gătea în tabăra Moria de pe Insula Lesbos. Locuitorii taberei au reacţionat la această dramă incendiind instalaţii. "Orice poate ajuta la reducerea tensiunilor pe insule este binevenit", a declarat într-o conferinţă de presă Carreira, şeful EASO.

El a pledat pentru accelerarea examinării cererilor de azil în Grecia, depuse masiv de exilaţi, care recurg la această procedură pentru a încerca să evite trimiterea înapoi în Turcia în conformitate cu acordul UE-Ankara. Grecia, la rândul ei, trebuie să continue "efortul extraordinar" de a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale celor în cauză. "Trebuie redus numărul de oameni în tabere", a adăugat el. El a considerat că ministrul grec pentru politica migraţiei, Yannis Mouzalas, "are motive" de a se plânge de lipsă de sprijin din partea partenerilor ţării, conform Agerpres.

Doar un sfert din experţii promişi în martie de UE pentru punerea în aplicare a pactului UE-Turcia, menit să întrerupă ruta migratorie din Marea Egee, au fost desfăşuraţi în Grecia. Examinarea cererilor de azil este tergiversată de luni de zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.