Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ULTIMA ORĂ: Rachete 'Patriot', pe repede înainte şi în Camera Deputaţilor

Inquam Photos / Octav Ganea
plen parlament camera deputatilor

După episodul din Senat, unde coaliţia PSD-ALDE a fost acuzată că tergiversează aprobarea achiziţiei sistemelor de rachete Patriot, lucrurile au început să se mişte pe repede înainte.

Luni seara, Senatul a adoptat proiectul de lege şi l-a trimis la Camera Deputaţilor. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a şi decis, în regim de urgenţă, punerea proiectului pe ordinea de zi a plenului de marţi, 21 noiembrie, sub rezerva primirii raportului de la Comisia de apărare.

Guvernul a aprobat, în şedinţa din 8 noiembrie, proiectul de lege pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)” pentru dotarea Armatei. Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat pe 9 noiembrie, cu solicitarea de a fi dezbătut în procedură de urgenţă. Camera Deputaţilor este forul decizional în acest caz.

Vezi şi: Șerban Nicolae îl contrazice pe ministrul de Externe: misterul vizitei lui Rex Tillerson la București

În cadrul proiectului de lege se face referire la achiziţionarea, începând cu anul 2017, a şapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT - dintre care patru sisteme destinate înzestrării Statului Major al Forţelor Aeriene şi trei sisteme destinate înzestrării Statului Major al Forţelor Terestre - şi a echipamentelor aferente, în valoare totală de circa 3,9 miliarde USD fără TVA.

Primul sistem, pentru care a fost deja primită scrisoarea de acceptare de la partea americană, este în valoare de 764,78 milioane USD fără TVA şi va fi contractat până la sfârşitul acestui an.

"Se aprobă realizarea 'Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol' aferentă programului de înzestrare esenţial 'Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)' prin atribuirea de către Guvernul României Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance - LOA specifice Programului Foreign Military Sales - FMS pentru achiziţionarea, începând cu anul 2017, a şapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT configuraţia 3+, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, muniţiei necesare, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special", se arată într-un amendament al Comisiei de apărare din Senat, însuşit de plen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.