Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vin zile NEBUNE. Ce șanse are moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu/ analiză

Inquam Photos / Octav Ganea
Sorin Grindeanu

Prim-ministrul Sorin Grindeanu nu renunță! A anunțat clar că o va face doar dacă președintele României va garanta public că îj va garanta misiunea formării unui nou guvernu unui om de la PSD și de asemenea lui Liviu Dragnea să plece din fruntea PSD. Șansele sunt ZERO. Cum Planul A a căzut - demisia premierului,  a căzut și Planul B - forțarea demisiei prin demisia întregului corp ministerial... urmează Planul C - moțiunea de cenzură împotriva propriului guvern. O situația inedită în România, sar nu una nemaiîntânită.

Rechizitoriul SECRET al PSD: acuzațiile pentru care va fi DECAPITAT Grindeanu/DOCUMENT

La moțiunea de cenzură ai însă nevoie de voturi dacă operațiunea este declanșată. Deși PSD-ALDE au o majoritate bună, defectările lui Daniel Constatin și zona ALDE și Ponta în zona PSD ar putea scădea efectivele parlamentare și având deci nevoie de aliați. Și de aici încep calculele complexe:

Motiunea de cenzură și șansele de reușită.

PSD i-a retras sprijinul politic lui Grindeanu, acesta refuză să demisioneze. Suntem într-o situație inedită. Deși nu mai are sprijinul politic al partidului care l-a susținut pentru a ocupa funcția de Prim-Ministru, deși o parte din miniștri au zis că vor demisiona, Grindeanu refuză să plece.  În perioada următoare,vom avea un guvern nefuncțional, dar și o situație politică destul de volatilă.

Ce va face Iohannis?

Grindeanu a promis că demisionează dacă Iohannis va desemna un nou premier din rândul social democraților.

O condiționare care are ca scop doar obținerea de timp.

Iohannis nu are de ce să intre în acest conflict. Are spațiu de joc, nu este obligat să promită nimic social democraților. Poate să îi atace dur, atât pe Grindeanu cât și pe Dragnea, poate tușa comportamentul lor iresponsabil. Poate să îi someze să pună capăt crizei guvernamentale, fără a face vreo promisiune.

Ce va face Dragnea?

Dragnea a început un război. Nu poate face pasul în spate. A făcut o evaluare unde a scris negru pe alb ce slab a fost guvernul său. A escaladat criza și a jucat fără să își păstreze spațiu de acțiune. A aratat vinovatul, acum trebuie să îl sancționeze. Dragnea a sperat că îl va forța pe Grindeanu să demisioneze. Nu s-a întâmplat. Acum, șeful PSD mai are o singură soluție: moțiunea de cenzură.

Ce presupune moțiunea de cenzură?

Strangerea unei majorități pentru ca moțiunea să treacă și Grindeanu să fie demis. (ARARTICOLUL 113

(1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.)

IMAGINI ȘOCANTE Cristi Boureanu CADE INERT după lovitura primită de la polițist / VIDEO NOU

Abia aici încep problemele. Orice moment de acest gen este speculat de parlamentari și de formațiunile politice.

Vor vota bloc toți psd-iștii sau Grindeanu susținut de Ponta va reuși să oprească o parte din parlamentarii social democrați? Aceasta este primul lucru la care trebuie să se gândească Dragnea în momentul în care inițiază moțiunea. Sau mai bine zis, acesta era primul lucru la care trebuia să se gândească când a început tot acest circ. Ponta poate reveni în forță, doar dacă va reuși să facă o masă critică și să îl apere pe Grindeanu, încercând în același timp să îl înlăture pe Dragnea de la conducerea PSD. Greu de realizat, dar este un moment care trebuie jucat de Ponta și de Grindeanu.

PNL și USR au tot interesul să îi lase pe social democrați să continue circul Probabil, vor adopta ca strategie ieșirea din sală, pentru ca toată atenția să se concentreze  pe războiul dintre PSD și Grindeanu.

Necunoscutele majore pot fi UDMR și PMP.

Acesta este un moment care poate să îi aducă la guvernare și pe unii și pe ceilalți, dar după prima fază, votarea moțiunii de cenzură.

Dragnea a dat un semnal către UDMR, spunând că aceștia ar putea fi cooptați la guvernare. Voturile parlamentarilor UDMR vor fi extrem de utile și în faza moțiunii de cenzură și după aceea, la instalarea unui nou guvern.  Șansele ca UDMR să voteze moțiunea de cenzură sunt foarte mari.

PMP  va încerca să facă un joc diferit față de ceilalți actori politici din opoziție. Au mai multe puncte comune care îi leagă de Dragnea (abuzul în serviciu, modificarea codului penal). Probabil, PMP va încerca să exploateze cât mai mult din această situație, vor încerca să îl condiționeze pe Dragnea și să ceară diverse avantaje, în schimbul votului la moțiune.

Așadar, pentru ca moțiunea de cenzură să treacă, va trebui ca Dragnea să strângă majoritatea necesară, să îl blocheze pe Ponta și acțiunile acestuia, dar, să negocieze și cu UDMR și cu PMP, pentru a avea marja de voturi care să îi asigure o rezervă necesară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.