Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

170 de ani de la înfiinţarea societăţii studenţilor români 'Junimea română', la Paris

travelator
paris

La 14 februarie 1851 s-a înfiinţat, la Paris, societatea studenţilor români "Junimea română", după cum indică lucrarea "Istoria României în date" (Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003).

Societatea "Junimea română" s-a constituit "din dorinţa de apărare a principiilor revoluţiei de la 1848", în urma adunării convocate la 14 februarie 1851 de către G. Creţeanu, student venit la Paris încă din 1848, cu o bursă acordată de Guvernul provizoriu. Printre membrii ei se numărau şi Dimitrie G. Florescu, A.I. Odobescu, Dimitrie Berindei, dr. P. Iatropol, G. Lecca, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Joe Biden trage semnalul ce alarmă: China depășește SUA. Ne vor mânca prânzul

Pentru a propaga mai intens ideile de unire a tinerilor veniţi la Paris pentru studii, sub egida societăţii a apărut, doar în două numere, în mai-iunie 1851, revista lunară cu acelaşi nume, având ca obiective "unitatea naţională, suveranitatea naţională, egalitatea în drepturi a tuturor cetăţenilor".

Societatea studenţilor români "Junimea română", deşi a existat doar un an, a reuşit să exercite o influenţă majoră în formarea intelectuală a membrilor ei. În întrunirile lor săptămânale, membrii "Junimii române" dezbăteau ideile revoluţionare ale generaţiei de la 1848, reuşind astfel perpetuarea idealului de unitate, neatârnare şi demnitate al românilor, militând pentru renaşterea naţională în literatură, industrie şi artă, împărtăşind entuziast şi ideile emigraţiei române.

În acest scop s-a organizat, în mai 1851, comemorarea a trei ani de la Adunarea din 1848 de la Blaj, prilej cu care Nicolae Bălcescu a rostit un înflăcărat discurs, intitulat "Mişcarea românilor din Ardeal la 1848", publicat apoi în revista societăţii. Membrii societăţii îndeplineau şi alte misiuni în interesul exilaţilor revoluţionari, ca: strângerea de fonduri, răspândirea unor materiale ce conţineau idei revoluţionare.

Urmărind, în acelaşi timp, să contribuie la formarea intelectuală a membrilor ei, "Junimea română" a organizat numeroase conferinţe cu teme diverse, inclusiv culturale. Astfel, Al. Odobescu a susţinut, în cadrul unei şedinţe din martie 1851, prelegerea despre "Viitorul artelor în România".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.