Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

5 argumente ale crizei BNR

Banca Națională se confruntă cu cea mai gravă criză de imagine din ultimul deceniu. Voi aduce cinci argumente scurte și la obiect care explică cauzele acestei crize:

1. Stabilitatea monedei naționale și stabilitatea financiară sunt bunuri publice.

2. Indiferent cui încredințează statul atribuția asigurării acestei stabilități - structuri publice sau private - se exercită o funcție publică.

3. Transparența, responsabilitatea, eficiența și eficacitatea sunt fundamentele exercitării funcției publice și gestionării bunurilor publice.

4. Aceste fundamente nu exclud salariile și veniturile personalului BNR. Din contră. Ipocrizia transparenței cu chiu cu vai a salariului lunar al guvernatorului și nu a veniturilor anuale a revoltat opinia publică. Nu sunt puțini cei care știu adevărul primelor care completează salariile lunare și care trebuie transparentizate, oricare ar fi nivelul lor. Modelul transparenței Băncii Centrale Europene este bun de urmat din acest punct de vedere. Opacitatea nu mai poate fi acceptabilă.

5. Mandatele guvernatorilor băncilor centrale sunt limitate la două în majoritatea țărilor dezvoltate. Polonia, Ungaria sau Cehia nu fac excepție. Chiar și Banca Centrală Europeană limitează la opt ani mandatul guvernatorului central. România este singura țară din lume care are același guvernator de mai bine de un sfert de veac. Costurile publice ale inerției mandatelor guvernatorului BNR și ale acestui record comunistoid se plătesc. Modificarea legii de funcționare a BNR este obligatorie. A existat un astfel de proiect de lege bine fundamentat și nepopulist, pe care l-am depus în Parlament și pe care nu l-am jucat la ruleta mediatică a populismului sau a politicianismului - pentru limitarea numărului mandatelor guvernatorului la două, garantarea condițiilor clare de expertiză în domeniul supravegherii bancare pentru membrii numiți în Consiliul de Administrație și întărirea independenței politicii monetare așa cum recomandă rapoartele de convergență din anii 2012, 2014 și 2016 - proiect la care BNR s-a opus vehement fără să aducă vreun argument tehnic suport:http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=14291.

Cred că reprezentanții și comunicatorii BNR vor înțelege repede aceste argumente, vor corecta cauzele reale ale crizei de imagine ale BNR și nu se vor rezuma la a gestiona temporar și superficial efectele sale. Se impune schimbarea rapidă a atitudinii BNR în favoarea transparenței și a eticii profesionale, dar și a legii de funcționare a BNR. Suntem în fața unei societăți civile, profesionale și electorale tot mai active. BNR are de ales între schimbare pentru reclădirea încrederii sau stagnare și adâncirea neîncrederii.

 

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.