Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

7 ZILE ÎN ROMÂNIA - cavalerii Apocalipsei

infoactual.ro

Duminică, analistul politic și fostul șef al TVR, Stelian Tănase, a declarat într-un interviu la Prima tv că preşedintele Iohannis va decide dacă actuala coaliţie va continua în aceeași formulă, considerând PNL ”partidul de buzunar” al şefului statului și fiind rezervat cu privire la capacitatea premierului Nicolae Ciucă de a strânge voturi la alegeri. Nu știm dacă toată această critică este generată de așteptarea neîmplinită privind vreo demnitate publică, însă dacă la capitolul impunerea liderului din Modrogan sau Victoria în ultimii 3 ani e vizibil „succesul” prezidențial, îndoiala legată de Generalul-premier ignoră, totuși, scenariul verificat în 2019. Depinde ce adversari vor exista în cursa pentru Cotroceni, și dacă nu cumva poporul suveran va merge iar după fentă, spre a gusta din nou dezamăgirea.

Luni, de Ziua Marinei, Klaus Iohannis a anunțat creșterea alocării pentru Armată la 2,5% din PIB. Materializarea guvernamentală a acestei decizii va fi o veste bună în măsura în care achizițiile militare vor fi negociate cu înțelepciune și în interesul industriei românești, iar nivelul numeric și de pregătire al forțelor noastre va crește vizibil. Așteptarea legitimă privind apărarea colectivă din NATO trebuie dublată de responsabilitatea proprie, însemnând consolidarea propriilor capacități. O altă știre importantă este validarea de către noul președinte al CSM, Marian Budă, a proiectelor Legilor organizării Justiției, înaintate de Cătălin Predoiu, acestea obținând avizul favorabil, cu observații, al Plenului. În continuarea muncii sale de negociere transparentă cu toți actorii implicați, la fel ca și în cazul desființări SIIJ, ministrul Justiției are cu ce se mândri, judecând declarația lui Budă: „Proiectele transmise spre avizare reprezintă, în opinia Consiliului, instrumente legislative care vor consolida independența justiției și vor crește calitatea actului de justiție”. Putem spera, după ani de lupte fratricide atât de dăunătoare păcii sociale, că orizontul unui sistem dezechilibrat arată ceva mai bine. Rămâne de verificat voința politică parlamentară.

Marți, pentru a se compensa veștile pozitive din ziua anterioară, am aflat că Primăria Capitalei, condusă de coaliția PNL-USR-PMP, amendează cu 200 de lei șoferii care întârzie să ia mașina din locurile închiriate cu 10 lei pe oră. O măsură „salvatoare”, la fel ca și netunsul edil. Între timp, datoria publică externă pare să fi depășit 50% din PIB, urmare a eforturilor susținute ale „guvernului meu” din ultimii 3 ani. Iar ca să și râdem cu poftă: filiala judeţeană a PNL Satu Mare a decis, în unanimitate, retragerea membrilor săi din funcţiile de conducere ale Consiliului Judeţean şi ale Primăriei reședinței de județ, invocând ”politica hegemonică a UDMR şi lipsa unui parteneriat onest”, după cum a declarat „liderul liberal” din localitate, catalogat de omologii-maghiari drept „omul-supozitor”. Amuzant nu e doar că purtătorul de cuvânt al „urmașilor Brătienilor” de la centru a spus că va cere colegilor „să lămurească şi să explice această situaşie şi declaraţiile ulterioare”, ci mai ales că funcțiile demisionarilor au fost rapid ocupate de reprezentanți ai PSD. Am un déjà-vu, de când „oamenii noi” se aplaudau singuri pentru trecerea în opoziție.

Miercuri, produsul strategic al tripletei comice Iohannis-Orban-Barna pentru sectorul 1 (bebelușa blanca pentru neofiți) a anunțat, ca de obicei, că va demara procedurile în vederea derulării etapelor necesare, a căror finalitate ar trebui să fie exproprierea unei clădiri  simbolice din Piața Romană (sună aiurea, dar cam asta e activitatea: în blocaj total, nu se face nimic, dar se anunță pe facebook viitoare succese). Probabil că totul se va termina în al treilea mandat de primar al Capitalei al bizarului cu nume de copil mic. De asemenea, aceeași formă de viață ne-a anunțat că va supraînălța intersecțiile din sector. Edil adevărat! Între timp, asociații săi din PNL, supranumiți de răutăcioși "copiii și nepoții fostei Securități" - deși, față de adevărații securisti, beizadelele tip Bancorex ar fi păzit cel mult pomii de pe bulevardul Primăverii în vremurile alea, la câtă pregătire și câtă minte au - se "disociază" de cea pe care o cataloghează "crizatoarea". În infinita lor ipocrizie, semn al lașității și neputinței specifice homunculilor fabricați în laboratoarele părintești, încearcă să acopere odioasa realitate din București: PNL + USR = LOVE. Drept e că, prin comparație, cocalarii pasionați de muzica electronică par niște lumini ale competenței pe lângă adunătura descrisă mai sus.

Joi, ștafeta rățoielii sterile, a obrăzniciei asexuate și a tupeului sofistic specifice gradului de caporal a fost preluată de la eroii Sectorului 1, ajungând la ditamai liderul USR Cristian Ghinea, care luptă bărbătește (pe facebook, evident), cu profesorul Rafila. Acesta din urmă spusese că a economisit 58% din sumele prevăzute în PNRR pentru consultanță în proiectele din sănătate, iar contractele au fost atribuite singurei entități care și-a asumat livrarea soluțiilor complete. Ei bine, entitatea nu e nici vreun ONG al Magicianului Vlăduț, nici vreun birt giurgiuvean care a vândut în acte măștile din pandemie la preț însutit, ci OMS. Da, da! Exact! „Domnul Ghinea”, reputat polemist și notoriu intelectual, îi transmite actualului ministru al Sănătății: ”o să mor cu tine de gât” pentru ”căcaturile spuse despre mine”, nemulțumit că Organizația Mondială a Sănătății va furniza asistența tehnică pentru ministerul de resort. Nu limbajul e deranjant, licența poetică e tolerantă. Problema e de substanță, fractura logică ridică semne de întrebare aproape de patologic. Dar deh! Ce să-i ceri prietenului lui Superman? N-au scris ei doi documentul PNRR, retrimis de câteva ori înapoi de Comisie? Atât s-a putut. Vestea bună a fost eliberarea condiționată a fostului lider liberal Bogdan Olteanu, eliminat din politică prin aceleași metode ca și colegii săi de generație Cristian David, Mihai Voicu, Dan Motreanu, George Scutaru, Cristian Adomniței, pentru a face loc „noului val liberal”, ale cărui performanțe demne de cascadorii râsului le constatăm zilnic.

Vineri au răsunat ecourile declarațiilor lui Nicolae Ciucă despre "explicațiile" convingătoare ale lui Kelemen Hunor in coaliție. Stânjenitor moment, deși așteptat și anunțat, nu numai de mine. Citându-l pe prezidențiabilul PNL, maghiarii români au spus, probabil, că au aplaudat discursul considerat rasist, dar fără a se îndepărta "de la valorile şi principiile democratice euroatlantice". Dincolo de caracterul său mimetic, dovedind incultură, ignoranță și inadecvare, repezeala adolescentină prin care locatarii de la Cotroceni, Victoria sau Modrogan s-au aliniat tardiv justelor critici internaționale la adresa lui Viktor Orban, i-a acoperit din nou de ridicol, după ce s-au lovit de abilitatea și inteligența liderilor UDMR. Mult mai înțelept și mai rezervat a acționat PSD, semn că mizează pe un scor suficient pentru a guverna fără PNL după 2024. Și pentru că tot e săptămâna administrației locale PNL-USR, pare să mai existe o speranță: prefectul Bucureștiului, Toni Greblă - singura persoană care pare să-l mai deranjeze uneori pe mesianicul matematician care distruge sistematic ce a rămas din oraș - a mers astăzi din nou pe teren, pentru a monitoriza lucrările la Pasajul Unirii și a se asigura că vor fi încheiate la timp, adică până pe 4 septembrie.

CONSTATAREA SĂPTĂMÂNII vizează neputincioasa lipsă de reacție a societății față de batjocura permanentă la care este supusă de blaturile vizibile din avion dintre oamenii „de dreapta”. Avem un PNL aflat la guvernarea centrală alături de PSD, pe care l-a înjurat constant de prin 2014 până anul trecut, dar și la cea locală, în București și sectoare, alături de USR. Care USR îi acuză permanent pe argații președintelui Dumneavoastră de tot soiul de complicități sau ticăloșii, votând însă cot la cot pentru perpetuarea dezastrului administrativ din Capitală. Rămâne de văzut cine va mai vota în București cu „performerii dreptei”...

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.