Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

7 ZILE ÎN ROMÂNIA - Educația slugărniciei

captură facebook
Ligia Deca

Duminică știrea zilei a fost marele miting anunțat de AUR în București. Promisa amplă manifestare a adunat doar câteva mii de participanți, numărul modest consemnând un evident eșec al mobilizării. Problema se datorează și evitărilor asumării lui politice.

Micile bilețele puse în parbrizele mașinilor nu precizau patidul, ci doar o manifestație anti-guvernamentală. Dacă cei prezenți ieșeau în stradă asumat, exclusiv la invitația lui George Simion, acesta se putea lăuda ca fiind al doilea partid din Capitală, după PSD, capabil de oarecare mobilizare.

Asta pentru că PNL în București strânge azi cel mult câteva sute, iar USR probabil câteva zeci de inși. O umbră de ridicol a fost dată și de conflictul dintre foștii colegi, liderul AUR și Diana Șoșoacă huinduindu-se și acuzându-se reciproc. Totuși, având în vedere starea de spirit din societate, este limpede că doar structurile oculte au capacitatea de a mobiliza naivii la proteste, cum s-a văzut în 2017 și 2018.

Luni a fost învestit în funcție noul ministru al Educației, în persoana unei doamne consilier prezidențial. Dincolo de obscenitatea plecăciunii făcute înaintea întâiului meditator, gest venit să anuleze irevocabil nu doar noul statut, ci însăși demnitatea umană, sau de obișnuitele nimicuri emise de președintele dumneavoastră, cu adevărat șocant este altceva. „Partidul Brătienilor” nu a fost capabil, după demisia solemnului traseist și supus prezidențial, să găsească un singur ins în baza de date a membrilor, capabil să preia portofoliul vacant. Formațiunea care deține conducerea guvernului a așteptat o nominalizare de la Cotroceni, pe care a îmbrățișat-o la fel de slugarnic, fără a concepe măcar să propună un parlamentar propriu sau măcar vreun expert independent consacrat. Atât s-a putut.

Marți, euforicul poreclit „Superman”, ridicat în funcții și dărâmat din ele la ordinul din deal, în aplauzele celor din Modrogan, a încercat să pară om de partid. „Puteam găsi în PNL oameni competenți care să preia acest portofoliu” a afirmat venturierul american cu referire la ministrul educației. Omologul său de la nivel local, în termeni de competență, desigur, nu s-a lăsat mai prejos și a venit cu o declarație și mai tare.

Bizarul pseudo-primar al Capitalei ne-a anunțat ritos: „Sunt lucruri pe care le-am tăiat din lista de investiţii tocmai pentru că nu avem bani. În schimb, ne-am dus către fonduri europene”. Adevărul e că rezultatele lui se văd deja. În plus, doar cu fondurile europene va rămâne, dată fiind distrugerea intenționată a industriei construcțiilor, responsabilă de o cincime din PIB-ul Bucureștiului și angajatoare a zeci de mii de oameni.

Miercuri au continuat veștile bune de la „Guvernul său”: de la 1 ianuarie, impozitele pe proprietate vor crește cu 50%, asigurând probabil veniturile necesare bugetelor locale pentru actualizările salariale decise recent de Parlament. E drept că taxele pe case și mașini sunt modice în România, însă momentul deciziei nu pare bine ales, dacă ne gândim la contextul socio-economic.

Dar ziua a fost înveselită de eroul dușurilor cu apă caldă: „Trebuie să departajăm administrativul de politic, în momentul de faţă am un mandat administrativ foarte dificil, nu am niciun fel de preocupare politică” a spus primarul cu nume de copil mic. E bine că dezastrul este în continuare susținut de alianța PNL-USR, care mizează pe încă un mandat al individului cu nume de copil mic în 2024.

Joi, Marcel Ciolacu a făcut declarații interesante, lăsând din nou și cu subtilitate, în offside, pe urmașii lui Ion Iliescu, Petre Roman și Traian Băsescu (adică filiera FSN-PD-PDL). Acesta a spus că Sorin Câmpeanu nu trebuia să demisioneze, iar în locul lui Nicolae Ciucă ar fi făcut deja unele remanieri. Adică exact genul de afirmații care să ridiculizeze partenerii de guvernare.

Însă nici cel mai mare inamic al PSD nu s-a lăst mai prejos. Klaus Iohannis, care și-a asumat drept cel mai mare succes al primului mandat înlăturarea „ciumei roșii” de la guvernare, în 2019, a criticat declarația curajoasă a lui Rareș Bogdan, probabil pentru ieșirea acestuia din logica uzualei slugărnicii promovate de la Cotroceni în ultimii 18 ani. Europarlamentarul declarase că România își poate condiționa conduita de realizarea propriilor interese, adică admiterea în Schengen în acest caz.

Vineri același președinte al dumneavoastră a avut o poziție absolut corectă - probabil a treia sau a patra în cei 8 ani de mandat de până azi - pe tema proiectelor legilor justiției, texte muncite, discutate, negociate și bine conturate prin munca lui Cătălin Predoiu și a echipei sale. În mod evident, pentru a fi ridicat MCV - un instrument la fel de penibil și disfuncțional ca și cei care l-au acceptat inițial și îi laudă azi virtuțile - acest pachet legislativ trebuie adoptat în termen, mai cu  seamă că el deja include recomandările Comisiei de la Veneția.

Acest lucru a fost deja bine explicat de ministrul Justiției, și reluat azi, surprinzător de inspirat, de către Klaus Iohannis.

În fine, pe cealaltă temă externă fierbinte, liderul PSD, inspirat probabil de poziția lui Ion Iliescu din 1995, a cerut tuturor forțelor politice să asigure unitate în discursul extern pe tema acceptării țării noastre în spațiul Schengen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.