Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

7 ZILE ÎN ROMÂNIA - Individul netuns scade PIB-ul cu 5%. Iar PUSL confiscă averile nejustificate

Inquam Photos / George Calin
Nicusor Dan

Duminică au făcut valuri declarațiile din ziua precedentă ale prim-vicepreședintelui PNL, Rareș Bogdan. Fostul realizator tv, cu un bun simț al așteptărilor populare, fie ele ale propriului partid sau ale oamenilor în general, a încercat să echilibreze situația și să scoată formațiunea din postura defensiv-reactivă în care se găsește de la începutul anului: „În noi trag USR, AUR, Ludovic, Tomac, PSD pe subteran, mai rămâne să tragă şi Kelemen Hunor”. Pe lângă această constatare evidentă, el a promis și „un discurs extrem de dur” în plenul Parlamentului European, pe temele aderării României la spaţiul Schengen şi a ridicării MCV. Anunțul este unul legitim și curajos, menit să compenseze lipsa de viziune și demnitate a majorității colegilor săi cu privire la cele două subiecte, ocolite ani de-a rândul, în pofida nedreptății și disfuncțiilor evidente.


Luni, o analiză publicată de edupedu.ro indică faptul că extinderea programului „Masă caldă în școli”, prin dublarea numărului unităților de învățământ, de la 150 la 300, asigură o proporție politică de 63% în localități cu primari PNL și 21,7% în cele cu primari PSD. Având în vedere situația socială din România, nivelul abandonului școlar și al excluziunii, inițiativa este mai mult decât binevenită. Din punct de vedere electoral, alegerea școlilor este clar un semnal al speranței „liberalilor” de a fructifica la urne capacitatea de mobilizare a propriilor edili, spre a compensa, fie și parțial, erodarea aferentă guvernării. În fine, tinerii urmași ai Brătienilor, reuniți la mare in weekend, au scandat "opinii politice" seminale, omonime plăcuțelor suedeze, cum le definea însuși președintel3 Dumneavoastră. În replică, Marcel Ciolacu a presupus că scandările or fi un amendament la programul România educată.


Marți, Prefectul Capitalei, Toni Greblă, i-a cerut "primarului general" (scuzați exprimarea) Nicușor Dan explicații cu privire la stâlpii de iluminat din București, care sunt împânziți cu materiale publicitare. Se pare că solicitarea vine ca urmare a numeroaselor sesizări primite de reprezentantul guvernului în teritoriu, de la care oamenii așteaptă rezolvarea problemelor generate de insul cu nume de copil mic. În replică probabil, acesta din urmă a anunțat - pe facebook, unde altundeva? - că a lansat achiziția serviciilor de reparații pentru 14 locuri de joacă din parcuri. Sigur că vestea e bună, dar nu e cam puțin, raportat la așteptările naivilor care l-au votat cu speranță și încredere? Ghinion!


Miercuri, Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că România nu va mai cumpăra software-uri de la ruși, iar cele care sunt în prezență în funcțiune vor fi dezactivate, pe motiv că sunt un pericol. O decizie corectă, deși tardivă. În aceeași zi, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, s-a ținut de cuvânt și a livrat un discurs incisiv, rezumându-se însă doar la susținerea admiterii României în spațiul Schengen, nu și a eliminării MCV.


Joi, Cătălin Drulă a asumat asocierea USR cu PNL în dezastrul din Capitală: "Deocamdată suntem într-o coaliţie care a propus acest primar, dar nu este o susţinere necondiţionată". Problema majoră, pe care se pare că nimeni nu se sinchisește să o gestioneze, vizează blocarea pieței construcțiilor, însemnând zeci de mii de firme și sute de mii de locuri de muncă. Aceasta contribuia anul trecut cu peste 5% la PIB-ul național, iar blocajul autorizațiilor și PUZ-urilor din București nu afectează doar dezvoltatorii, ci și toate afacerile de pe orizontală, precum și activitatea instituțiilor publice responsabile cu investiții diverse. Continuarea acestui blocaj va însemna un colaps economic ce poate afecta irevocabil România, iar iresponsabilitatea PNL și USR în cauționarea acestui pseudo-edil va fi plătită scump de către toți românii.


Vineri a făcut valuri sondajul Sociopol, care dă PSD la 32%, urmat de AUR, cu un exploziv 25%, rezultat al frustrărilor sociale acumulate, dar și al evenimentului personal bine mediatizat de George Simion. PNL este la scorul locomotivei sale electorale, președintele Klaus Iohannis, cu 15%, în vreme ce USR ar fi încă votat de un nucleu dur de 11%. Dacă tendințele se mențin, iar tensiunile economice se agravează, e posibil să existe mari surprize atât în evoluția coaliției, cât și în rezultatele din 2024.

 

CONSTATAREA SĂPTĂMÂNII. Sentimentul revoltei populare pare să cuprindă societatea din ce în ce mai mult, nu doar în România, ci și în Europa. Întâmplător sau nu, Partidul Umanist Social Liberal a anunțat susținerea unei inițiative legislative cetățenești privind confiscarea marilor averi nejustificate. Mai simplu spus, confiscarea banilor furați. Dincolo de dimensiunea morală a demersului, este interesantă coincidența cu situația din Germania, unde se pregătește o legislație similară, după ce Curtea Constituțională a avizat încă de anul trecut procedura.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.