Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A doua platformă pentru colectarea gunoiului de grajd, inaugurată în Jibert, judeţul Braşov

animale export

Fermierii din comuna braşoveană Jibert au la dispoziţie o platformă comunală cu o capacitate de 2.400 mc/an, pentru colectarea şi gestionarea gunoiului de grajd, în strictă conformitate cu reglementările naţionale şi europene în vigoare, privind prevenirea poluării apelor cu nitraţi din surse agricole, a anunţat, vineri, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), conform agerpres..

Platforma reprezintă o investiţie finanţată de ministerul de resort, prin proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" (CIPN), iar valoarea totală a lucrării se ridică la 2.098.470 lei, din care MMAP a asigurat 94%. Restul de 6% a fost asigurat din contribuţia locală.

Citește și Crescătorii de animale din judeţul Braşov, beneficiază de o nouă platformă comunală de colectare a gunoiului de grajd

Potrivit sursei citate, investiţiile finanţate de Ministerul Mediului oferă autorităţilor locale beneficiare, pe lângă platforma propriu-zisă, şi un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării şi împrăştierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o maşină de împrăştiat compostul şi o cisternă vidanjă. Astfel, UAT-urile sunt în măsură să implementeze un serviciu public pentru managementul dejecţiilor provenite de la animalele din gospodării şi fermele mici.

De asemenea, fermierii şi gospodarii care au încheiate contracte cu platforma comunală şi fac dovada predării gunoiului de grajd sunt consideraţi, de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), conformi din punctul de vedere a capacităţilor de stocare, fapt care îi scuteşte pe aceştia de investiţii proprii în platforme individuale.

Prin proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi", început în anul 2008 şi încheiat în 2017, au fost finanţate 86 de platforme de management de gunoi de grajd.

În prezent, proiectul se află în a doua fază, cea de finanţare adiţională.

MMAP a alocat, pentru perioada 2017 - 2022, un buget de 36,32 de milioane de euro, din care, până în martie 2022, vor fi finanţate alte peste 80 de comunităţi locale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.