Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A început Postul Adormirii Maicii Domnului. Care este specificul acestei perioade

adormirea maicii domnului

Postul Adormirii Maicii Domnului, una dintre cele mai importante perioade de abținere de la anumite mâncăruri și băuturi din creștinismul ortodox, începe miercuri și durează două săptămâni, până la Sfânta Marie Mare, prăznuită pe 15 august, potrivit Mediafax.

În mod tradițional, Postul Adormirii Maicii Domnului este cunoscut ca Postul Sfintei Marii sau Sântamariei. Este o perioadă care îi pregătește pe creștini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Față, sărbătorită pe 6 august, și Adormirea Maicii Domnului, de pe 15 august.

De obicei, Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 1 august, fiind precedat de Lăsata Secului, ultima zi în care se mai poate mânca "de dulce".

Anul acesta, însă, Lăsata Secului ar fi căzut pe 31 iulie, într-o zi de miercuri, în care de obicei se postește. Din acest motiv, postul a început cu o zi mai devreme și va dura până pe 14 august.

Potrivit Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, în primul weekend de după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se serbează duminica românilor migranți, prin care se arată prețuirea și grija spirituală a ierarhilor instituției bisericești față de cei plecați din diferite motive în afara granițelor țării, arată Patriarhia Română.

Postul Adormirii Maicii Domnului durează mai puțin decât Postul Paștelui sau decât cel care precede Crăciunul, dar este considerat la fel de important în creștinismul ortodox.

Acest post datează din secolul al cincilea, iar durata lui varia la început. Astfel, la Ierusalim, acest post ținea opt zile, dar erau creștini care posteau toată luna august, în vreme ce unii posteau în septembrie.

Citește și: Șef Serviciu Permise Olt rupe tăcerea în cazul criminalului din Caracal: 'Această persoană avea permis auto de 40 de ani și nicio sancțiune'

În secolul al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis, s-a stabilit ca postul să fie ținut în perioada 1 august - 15 august.

Postul Adormirii Maicii Domnului nu înseamnă numai abținere de la anumite alimente, ci și de la ceea ce religia consideră păcate, urmând să fie curățate atât trupul, cât și sufletul.

"Despre Adormirea Maicii Domnului, adică moartea și înălțarea ei cu trupul la cer, nu găsim date în Sfintele Evanghelii, ci numai în tradiția Bisericii. Aceasta este tratată în scrierile a patru părinți orientali: Patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului și Sfântul Ioan Damaschin", notează creștinortodox.ro.

Și creștinii catolici o sărbătoresc în luna august pe Sfânta Maria, dar în a doua parte a lunii.

"Sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria Regină, corespunzătoare aceleia a lui Cristos Rege, a fost instituită de papa Pius al XII-lea în 1955. Până la reforma calendarului liturgic, sărbătoarea se ţinea la 31 mai, ca o încoronare a lunii mariane dedicate Maicii Domnului. Ziua de 22 august era rezervată pentru cinstirea Inimii Neprihănite a Mariei, dar acum este dedicată Sfintei Maria Regină, pentru a sublinia legătura între regalitate şi glorioasa ridicare a ei la cer. Acest loc singular şi suprem alături de Regele Cristos i se cuvine Mariei pentru multe motive, pe care papa Pius al XII-lea le prezintă pe larg în scrisoarea enciclică Ad Coreli Reginam («Spre Regina Cerului»), din 11 octombrie 1954; prin calitatea ei de Mamă a Capului şi a membrelor corpului mistic, precum şi prin aceea de augustă suverană a Bisericii, ea participă nu numai la demnitatea regală a lui Cristos, dar şi la influxul său vital şi sfinţilor asupra membrelor Corpului mistic", arată calendarcatolic.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.