Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ADEVĂRUL despre iaurt: Iată cum trebuie consumat

Iaurtul este un aliment care ar trebui sa-ti fie prieten toata viata, nelipsit in meniul zilnic, fie ca preferi sa-l consumi dimineata la micul dejun, ca gustare sau desert usor. Este in acelasi timp hranitor si sanatos, nutrientii esentiali pe care ii contine si numarul mic de calorii il situeaza in topul alimentelor sanatoase, dupa legume si fructe: un pahar de 150 de grame de iaurt are in medie 100 calorii, 180 mg. calciu (20% din necesarul zilnic) si 5 gr. proteine (10% din necesarul zilnic).

Iaurtul este consumat de peste 12.000 de ani si este mai usor de digerat decat laptele din care este obtinut prin fermentarea cu bacterii lactice benefice. Beneficiile sale sunt studiate de peste 100 de ani, fiind initial legate de longevitatea populatiilor din zona balcanica.

Iaurtul ajuta la mentinerea echilibrului florei intestinale

"Datorita continutului de bacterii vii, iaurtul ajuta sistemul digestiv sa functioneze corect, prevenind acumularea de toxine, constipatia, episoadele diareice si ameliorand simptomele sindromului de colon iritabil. Este atat de simplu sa ne mentinem sanatatea prin introducerea iaurtului in dieta noastra zilnica." - prof. univ. dr. Nicolae Hancu.

Iaurtul si nevoia de dulce

"Iaurtul este o foarte buna alternativa atunci cand simtim nevoia de ceva dulce. Desi unii sunt sceptici in privinta lui, iaurtul cu fructe este o alegere buna pentru a satisface pofta de dulce, avand putine calorii, in raport cu alte deserturi, aproximativ un sfert din aportul caloric al unei prajituri.

Iaurtul ofera o senzatie de satietate care persista mai mult timp, fiind astfel de mare ajutor persoanelor care doresc sa-si reechilibreze dieta.", explica prof. univ. dr. Nicolae Hancu.

Comparat cu alte alimente dulci, iaurtul asigura energie si nutrienti valorosi, cu un aport caloric de sub 100 kcal. Concret:

 

 

content-image

Un consum crescut de iaurt este asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2

Persoanele care consuma regulat produse lactate fermentate cu un continut scazut de grasime (iaurt, branza proaspata - respectiv 4-5 portii de 125 grame pe saptamana) au un risc cu 24% mai mic de a dezvolta diabet zaharat tip 2, conform unui studiu EPIC-Norfolk, publicat in 2014 in revista Diabetologia.

In mod specific pentru consumul regulat de iaurt, reducerea riscului de diabet zaharat a fost chiar mai mare, de 28%. Cercetarea a cuprins 4.000 de subiecti, care au fost urmariti pe o perioada de 11 ani. "Lactatele, deci si iaurtul, sunt o sursa de calciu si magneziu, iar aceste minerale sunt recunoscute pentru sustinerea functiei celulelor pancreatice si a sensibilitatii la insulina", explica prof. univ. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane, adaugand ca "inlocuirea unei gustari nesanatoase dintre mese cu un iaurt reprezinta o metoda eficienta si deloc costisitoare de a reduce riscul de diabet zaharat tip 2 si de a ne mentine sanatosi".

Citește mai multe AICI

Adevarul despre bacteriile din iaurt

Pentru ca te intereseaza ce mananci, cauti pe internet ce ar putea contine alimentele si care sunt beneficiile lor. Pe langa informatiile documentate, confirmate de specialisti e posibil sa gasesti si dezinformari sau mituri legate de iaurt.

Unul dintre aceste "mituri alimentare" este cel potrivit caruia fermentii din iaurt ar proveni din bacterii vaginale sau fecale, lucru complet neadevarat: fermentii sunt adaugati in lapte pentru a realiza fermentarea si cei folositi in iaurturile de astazi au fost selectati din produse lactate traditionale in decursul unor zeci de ani de cercetare.

Preluare: Hotnews.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.