Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adevărul despre proiectul Luna Șes: incompetență și nepăsare locală

Am vizitat recent proiectul de investiții Luna Șes, de lângă orașul Negrești Oaș, județul Satu Mare. Acest proiect a demarat încă din anul 1988, conform datelor oficiale,  și iată, la aproape trei decenii încă este nefinalizat, iar lucrările executate până acum riscă să iasă din garanție.

Am depus întrebarea parlamentară cu titlul „Proiectul de investiții Luna Șes”, în data de 15 februarie 2016,  adresată Ministerului Dezvoltării și Ministerului Economiei (poate fi consultată aici) , pentru a afla următoarele:

  1. În ce stadiu se află oficial proiectul investițional turistic Luna Șes?
  2. Câți bani s-au cheltuit până în prezent? Cât s-au alocat de la bugetul de stat, cât de la bugetul local și câte fonduri europene?
  3. Care a fost calendarul acestui proiect și de ce nu a fost respectat? Când ies din garanție lucrările efectuate până în prezent?
  4. Cine răspunde de acest proiect investițional și cine conduce proiectul în prezent? Cine sunt cei angajați să coordoneze acest proiect și care sunt veniturile lor în prezent?
  5. Când va fi finalizat proiectul Luna Șes, care sunt pașii necesari de parcurs și care este cuantumul necesar pentru ca acest obiectiv să intre în circuitul turistic?

Răspunsul Ministerului Economiei arată dezinteresul autorităților locale pentru acest proiect. Proiectul „Schi în România, Negrești Oaș” al cărui beneficiar este Consiliul Local Negrești Oaș nu a putut primi finanțare din partea Autorității Naționale pentru Turism, pentru că „nu au fost îndeplinite condițiile de eligibilitate, și anume:

  • Documentațiile tehnico-economice depuse nu sunt întocmite în conformitate cu prevederile HG 28/2008;
  • Nu este depus Certificatul de Urbanism cu acordurile și avizele aferente:
  • Nu a fost depusă documentația necesară pentru scoaterea definitivă din fondul forestier a terenului necesar realizării pârtiei;
  • Nu sunt depuse documente de atestare a regimului juridic al terenului;
  • Lipsește avizul de oportunitate turistică pentru investiție emis de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Turism;
  • Lipsește avizul Consiliului Tehnico-Economic;
  • Nu a fost depus contractul de lucrări de execuție încheiat între CJ Satu Mare, CL Negrești Oaș și constructor;
  • Nu au fost depuse devizele licitate care sunt anexe la contractul de lucrări.”

Detalii aici.

În ciuda faptului că Autoritatea Națională pentru Turism a sprijinit primăria Negrești Oaș  printr-un program de susținere financiară, dar și prin obținerea avizului necesar pentru scoaterea definitivă din fondul forestier si fără costuri sau alte obligații bănești a suprafeței necesare pentru realizarea pârtiei, autoritățile locale au fost incapabile să se mobilizeze.

Cer autorităților în cauză să realizeze și să depună documentația necesară astfel încât proiectul să fie terminat într-un termen rezonabil, iar oșenii și vizitatorii să se poată bucura de un punct de atracție turistică națională.

Ce spun localnicii despre proiectul de investiții de la Luna Șes? Vezi video aici: https://www.youtube.com/watch?v=K9SCEwaPO9E

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.