Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Oros - Suprafața calamitată de secetă a scăzut la 1,165 milioane hectare în urma verificărilor

gov.ro
Adrian Oros

Suprafaţa declarată ca fiind calamitată de secetă de către agrcultori a fost de 1,452 milioane hectare, iar în urma verificărilor s-a ajuns la o suprafaţă de 1,165 milioane hectare, a declarat marţi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, la începutul şedinţei de Guvern potrivit news.ro.

"Suprafaţa totală care reiese că a fost calamitată din procesele verbale este de 1.165.000 hectare", a spus ministrul.

Întrebat de premier dacă a verificat în teren veridicitatea solicitărilor, ministrul Agriculturii a spus că suprafaţa declarată ca fiind calamitată a fost de 1,452 milioane hectare, iar în urma verificărilor s-a ajuns la suprafaţa de 1,165 milioane hectare.

Prim-ministrul Ludovic Orban a spus că trebuie făcută o planificare bugetară pentru a fi alocate resursele pentru acordarea despăgubirilor.

Acest lucru trebuie făcut până în campania de toamnă care începe la sfârşitul lunii august.

Situaţiile definitive vor fi finalizate la sfârşitul săptămânii, a afirmat Oros.

Ministrul a vorbit şi despre plăţile la hectar.

"Aseară la ora 24.00, de fapt azi-noapte, s-a încheiat Campania de depunere a cererilor unice de plată aferente anului 2020. Deşi a fost derulată în condiţii atipice, pentru că am dorit să protejăm sănătatea salariaţilor APIA şi a beneficiarilor, şi echipa APIA a elaborat cu resurse proprii o procedură online încât fermierii să nu fie nevoiţi să treacă nici pe la primării, nici pe la APIA, nici pe la bănci - toată această conexiune au făcut-o cei de la APIA. Au reuşit să înregistreze o suprafaţă agricolă cu 170.000 de hectare mai mult decât anul trecut, chiar dacă numărul de cereri este mai mic cu 17.000. Asta înseamnă că s-au comasat unele dintre exploataţii şi avem exploataţii mai puţine, dar o suprafaţă agricolă mult mai mare decât anul trecut", a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.

Oficialul mai spune că anul acesta adeverinţele APIA au fost eliberate cu două luni mai devreme, ceea ce înseamnă că fermierii se pot împrumuta de la bănci în baza acelor adeverinţe într-un cuantum de 85% din suma totală ce li se va plăti în toamnă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.