Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afecţiuni care se pot TRATA prin înot

Zadar Outdoor Festival
inot

Chiar dacă vara e pe final, nu înseamnă că trebuie să spunem adio înotului. Acest sport complex, practicat în mod constant la bazin, tratează în mod uimitor o mulţime de probleme de sănătate. Instructorul Bogdan Marin a detaliat pentru ziarul Click 5 dintre acestea.

Citeşte şi: Statistici ALARMANTE: România, locul 2 în LUME la capitolul migraţie

Diabetul

Principalul factor ce duce la apariţia diabetului este aportul mare de glucoză pe care îl administrăm corpului nostru, însă… nu îl şi consumăm. Înotând, pe lângă arderea grăsimilor, vom creşte şi cantitatea de insulină secretată. Aceasta are rol de a readuce la normal cantitatea de glucoză transformând-o în glicogen, ne explică instructorul de înot Bogdan Marin.

Problemele coloanei vertebrale

Munca fizică, sedentarismul, posturile greşite sunt doar o parte dintre factorii ce pot duce la următoarele afecţiuni ale coloanei: hipercifoza, hiperlordoza, scolioza sau hernia de disc. Doctorii recomandă foarte mult înotul ca una dintre procedurile de recuperare, pentru că prin acest gen de mişcare muşchii spatelui sunt în mod permanent stimulaţi. “Muşchii paravertebrali, ce se regăsesc de o parte şi de alta a coloanei vertebrale, precum şi marele dorsal, devin mai puternici şi se dezvoltă în mod uniform, obţinându-se astfel o bună ancorare a coloanei vertebrale şi un aliniament corect”, ne dă asigurări instructorul.

Astmul şi alergiile

Datorită mediului înconjurător, care este tot mai lipsit de aer curat şi tot mai plin de praf, putem suferi de alergii, incapacitate de a respira sau chiar de episoade de astm. Înotul se dovedeşte foarte benefic în aceste afecţiuni datorită mediului pe care îl asigură. Fiind lipsit de praf, mediul acvatic oferă o bună perspectivă iubitorilor de sport cu această problemă medicală. Practicat cu regularitate, înotul duce la curăţarea foselor nazale, bronhiilor, plămânilor.

Obezitatea

Această afecţiune medicală de nutriţie şi metabolism, în care grăsimea corporală se acumulează în exces, conduce la probleme mari de sănătate şi reduce durata de viaţă. Dietele şi activitatea fizică sunt pricipalele tratamente ale acestei boli. Înotul ne ajută să slăbim într-un mod sănătos. Un prim beneficiu îl obţinem prin dispersarea în apă a greutăţii, reuşind să detensionăm articulaţiile ce deja sunt suprasolicitate, reducând riscul accidentărilor. Pentru a putea atinge procesul de lipoliză, adică arderea grăsimilor, avem nevoie de un antrenament cardiovascular. Iar înotul ne oferă acest tip de antrenament, în care frecvenţa cardiacă este atinsă şi menţinută între 60-75% din maximum. Înotând, putem arde între 500-900 kcal/oră, reuşind astfel să obţinem rezultate considerabile şi, în acelaşi timp, sănătoase.

Stresul şi anxietatea

Înotând, stimulăm sistemul nervos central. Şi nu doar că îl stimulăm, ci îl şi ajutăm să se oxigeneze, vascularizeze, cât şi să secrete anumiţi hormoni. “Prin efort fizic, corpul consumă mai mult oxigen, iar prin fiecare inspiraţie vom aduce o cantitate mai mare ce va fi rapid trasportat către creier şi întreg organismul. De asemenea, creierul creşte secreţia de endorfine cu scopul de a combate, pe de-o parte, efectele stresului şi ale durerii, iar pe de altă parte, de a induce o stare de relaxare şi euforie. În plus, acest sport creşte imunitatea”, mai spune Bogdan Marin.

Citeşte şi: INCREDIBIL: Sute de mii de asigurați încă NU au card de sănătate .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.