Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alain Aspect, John F. Clauser şi Anton Zeilinger au câştigat premiul Nobel pentru fizică

nobel

Oamenii de știință Alain Aspect, John Clauser și Anton Zeilinger au primit Premiul Nobel pentru Fizică pe anul 2022, considerați pionieri în știința informației cuantice, a anunțat marți organismul care acordă premiul, conform Reuters.

Premiul vechi de peste un secol, în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (902.315 dolari), este acordat de Academia Regală Suedeză de Științe, conform Mediafax.

Fizica este al doilea premiu Nobel acordat în această săptămână, după ce luni, geneticianul suedez Svante Paabo a primit premiul pentru Medicină.

Prestigioasele premii pentru realizări în domeniul științei, literaturii și păcii au fost create prin testamentul lui Alfred Nobel, care a făcut avere din invenția dinamitei, și au fost acordate începând din 1901, cu câteva întreruperi, în principal cele două războaie mondiale.

Premiul pentru fizică a ocupat adesea un loc central printre premii, având în prim plan nume importante ale științei, precum Albert Einstein, Max Planck, Pierre Curie și Marie Curie, și recompensând descoperiri care au schimbat modul în care vedem lumea.

Anul trecut, oamenii de știință Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann și Giorgio Parisi au împărțit premiul de fizică pentru activitatea lor privind sistemele fizice complexe, cum ar fi schimbările climatice ale Pământului, esențiale pentru înțelegerea încălzirii globale.

Premiul pentru fizică va fi urmat de premii pentru chimie, literatură, pace și economie, acestea din urmă adăugate în 1969 la lista inițială.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.