Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri la CCR: Când se alege noul preşedinte al Curţii şi cine este favorit

CCR

Gheorghe Stan, fost șef al Secție de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, și Cristian Deliorga, fost judecător la Curtea de Apel Constanța, vor depune jurământul, marți, 18 iunie, la Palatul Cotroceni ca judecători ai Curții Constituționale. Alături de Simina Tănăsescu, care a depus deja jurământul, aceştia îi vor înlocui la CCR pe Petre Lăzăroiu, Simona-Maya Teodoroiu şi Ştefan Minea.

Potrivit unor surse din cadrul instituţiei, tot marţi, imediat după depunerea jurământului de către cei doi judecători, la Curtea Constituţională vor avea loc alegeri pentru noul preşedinte al CCR pentru următorii trei ani. Chiar dacă în ultimele luni s-a vorbit şi despre varianta ca Marian Enache să preia această funcţie şi chiar despre o candidatură a Liviei Stanciu, favoritul cert rămâne Valer Dorneanu, cel care a fost preşedinte al CCR în ultimii trei ani.

Valer Dorneanu este profesor universitar la Universitatea "Nicolae Titulescu" din București. A fost ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul în Guvernul Văcăroiu, deputat PSD în perioada 2000-2008, preşedinte al Camerei Deputaţilor în perioada 200-2004, adjunct al Avocatului Poporului şi, din 2013, judecător la CCR. A preluat funcţia de preşedinte al CCR în 2016, la finalul mandatului lui Augustin Zegrean.

Metodologia de alegeri la CCR:

Potrivit art. 7 al Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, "(1) Curtea Constituţională are un preşedinte ales prin vot secret, pentru o perioadă de 3 ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii.

(2) Mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.

(3) Pentru alegerea preşedintelui, fiecare grupă de judecători numiţi de Camera Deputaţilor, de Senat şi de Preşedintele României poate propune o singură candidatură. Dacă la primul tur de scrutin nici un candidat nu întruneşte majoritatea voturilor, se va proceda la al doilea tur de scrutin între primii doi clasaţi sau traşi la sorţi, dacă toţi candidaţii obţin acelaşi număr de voturi. Operaţiunile de alegere a preşedintelui sunt conduse de judecătorul cel mai în vârstă."

Cine sunt judecătorii CCR:

Numiți la propunerea PSD: Valer Dorneanu - președinte, Marian Enache, Cristian Deliorga, Gheorghe Stan (ultimii doi îşi încep mandatele pe 15 iunie)

Numiți de Președintele României: Livia Stanciu, Daniel Morar, Simina Tănăsescu

Numiți la propunerea PNL: Mona Pivniceru

Numiți la propunerea UDMR: Attila Varga

Curtea Constituţională este garantul supremaţiei Constituţiei. CCR se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.