Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALEGERI parlamentare complicate în Republica Moldova. Este de așteptat ca instabilitatea politică să continue

MOLDOVA

În Republica Moldova a început procesul de vot pentru alegerea noului Parlament şi pentru un referendum republican consultativ. Urnele s-au deschis duminică la ora 07:00 şi se vor închide la ora 21.00, votarea putând fi prelungită cu două ore, în baza unei decizii a biroului electoral al secţiei de votare, în cazul în care alegătorii nu au putut vota până la ora 21.00.

Vezi și: Una caldă, una rece! Timmermans, laude şi ameninţări pentru Dragnea: Aceasta este o linie roşie. România nu trebuie să o ia pe urmele Ungariei

Potrivit datelor publicate de Comisia Electorală Centrală, pe listele electorale se regăsesc 2.810.303 alegători, care vor putea vota în cele 2018 secţii de votare de pe teritoriul Republicii Moldova sau în cele 125 de secţii deschise în străinătate.

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, Parlamentul va fi ales în baza sistemului electoral mixt, ceea ce presupune că 50 de deputaţi sunt aleşi într-o circumscripţie electorală naţională în baza listelor de candidaţi şi 51 de deputaţi în circumscripţii uninominale, din rândul candidaţilor independenţi sau a celor desemnaţi de către partidele politice. În circumscripţia electorală naţională şi-au depus liste de candidat 15 formaţiuni politice, în timp ce în circumscripţiile electorale uninominale au fost înregistraţi 321 de concurenţi electorali, dintre care 57 de candidaţi la funcţia de deputat sunt independenţi, iar 264 candidează din partea unei formaţiuni politice.

Tot în premieră pentru Republica Moldova, autorităţile naţionale au decis ca "agitaţia electorală" să poată avea loc inclusiv în ziua alegerilor parlamentare.

În paralel cu alegerile parlamentare, în Republica Moldova va avea loc şi un referendum republican consultativ în cadrul căruia electoratul este chemat să îşi exprime punctul de vedere faţă de reducerea numărului de parlamentari şi faţă de introducerea unei modalităţi de retragere a mandatului unui parlamentar. Cele două întrebări înscrise pe buletinul de vot pentru referendum sunt: "Sunteţi pentru reducerea numărului deputaţilor din Parlament de la 101 la 61?" şi "Sunteţi pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputaţii din funcţie dacă nu îşi îndeplinesc corespunzător obligaţiile lor?".

Cele mai recente sondaje de opinie arată că niciun partid nu va obţine majoritatea în Parlamentul de la Chişinău, situaţie care poate conduce la negocieri politice îndelungate pentru formarea guvernului sau chiar la alegeri anticipate. Potrivit sondajelor din ultimele săptămâni, Partidul Socialiștilor ar putea obţine între 40 şi 49% la sută din voturi, fiind urmat de Partidul Democrat din Moldova, condus de Vladimir Plahotniuc, cu un scor cuprins între 14% şi 19,5%, și de Blocul electoral ACUM (Platforma DA şi PAS) - condus de Maia Sandu (Partidul Acţiune şi Solidaritate) și de Andrei Năstase (Platforma Demnitate şi Adevăr) -, cu 16%, relatează mediafax.

Vezi și: După ce a pierdut gradul de colonel, Kovesi mai încearcă o dată scurtătura spre gradul de PÎCCJ

"Faptul că socialiştii proruşi sunt pe primul loc cu 49% în unele sondaje nu ar trebui să fie o surpriză, dat fiind că guvernele occidentale au fost afectate de dispute interne, de corupţie şi de scandaluri politice începând din 2009 (...). Cu toate acestea, pentru socialişti nu va fi uşor să formeze guvernul dacă nu obţin o majoritate clară", comentează Institutul Carnegie Europe.

Preşedintele ţării, Igor Dodon, un politician prorus şi fost lider al Partidului Socialist, le spunea marţi susţinătorilor să se pregătească pentru proteste masive dacă Partidul Democrat vrea să fie la putere.

CITEȘTE ȘI: Cum poţi învinge apatia de după prânz: Trei băuturi care te energizează, deşi nu au cofeină

Compania americană Facebook a anunţat săptămâna trecută că a respins o tentativă de influenţare a alegătorilor din Republica Moldova. "Chiar dacă doar 44% dintre cetăţenii moldoveni cred că scrutinul va fi liber şi corect, nu există riscuri majore privind fraude masive. Liderii Republicii Moldova trebuie să păstreze măcar aparenţa democraţiei, altfel riscă situaţia catastrofală de a nu fi recunoscut rezultatul de către Uniunea Europeană", subliniază Institutul Carnegie Europe.

"Rezultatul alegerilor riscă să amplifice clivajul din Republica Moldova între forţele prooccidentale şi cele proruse, într-un moment în care preocupările privind corupţia şi starea democraţiei au afectat relaţiile cu Republica Moldova", notează agenţia de presă Reuters, avertizând că rezultatul scrutinului parlamentar riscă să menţină Republica Moldova în "zona gri" aflată între Occident şi Rusia.

"R.Moldova a devenit o zonă gri, un teritoriu al nimănui situat între Orient şi Occident. Iar elitele aflate acum la putere sunt foarte bucuroase pentru această situaţie, întrucât pot stabili regulile şi nu sunt trase la răspundere nici de Bruxelles, nici de Moscova", argumentează, potrivit Reuters, analistul Vladislav Kulminski, directorul Institutului pentru Iniţiative Strategice, cu sediul la Chişinău.

Vezi și: Situație explozivă între India și Pakistan, ambele puteri nucleare. Trump avertizează că `situația este foarte periculoasă`

"Alegeri parlamentare în Republica Moldova - O ţară mică în faţa unor decizii majore", observă postul german Deutschlandfunk. "Salarii, nivelul de trai, corupţie - acestea sunt temele dominante în campania electorală din Republica Moldova. Sondajele de opinie arată că pe primul loc vor fi socialiştii proruşi. Dar aceştia nu prea au parteneri pentru coaliţie de guvernare, iar problemele ţării rămân", subliniază Deutschlandfunk.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.