Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alianţa sprijinită de SUA în Siria este vârf de lance împotriva Statului Islamic

Newsweek
raqqa

Forţele Democratice Siriene (FDS), o alianţă arabo-kurdă sprijinită de Washington, se află în prima linie în lupta pentru cucerirea Raqqa, bastion al grupării Statul Islamic (SI) în Siria, însă implicarea lor a provocat tensiuni între Statele Unite ale Americii şi Turcia, relatează marţi AFP, conform agerpres.

Combatanţi ai FDS au cucerit pe 10 mai oraşul strategic Tabqa şi un baraj adiacent, un pas cheie în ofensiva lor către Raqqa, capitala de facto a SI din Siria.

Turcia avertizează: Stat Islamic pregăteşte atacuri teroriste împotriva navelor militare ruse

Ankara consideră principala componentă kurdă a FDS ca fiind afiliată Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat de Turcia o grupare "teroristă".

Create în octombrie 2015 cu sprijinul Statelor Unite, Forţele Democratice Siriene au fost de la început dominate de Unităţile de Protecţie a Poporului kurd (YPG). Crearea lor a avut loc după ce avansul în teritoriu al YPG în zonele predominant arabe a provocat îngrijorarea atât a arabilor sirieni cât şi a Turciei.

Citește și: Doi experţi ONU cer Ungariei să renunţe la legea împotriva ONG-urilor

Miliţia kurdă a câştigat o serie de lupte împotriva SI cu sprijinul coaliţiei internaţionale conduse de SUA, precum cucerirea în ianuarie 2015 a oraşului Kobane, la frontieră cu Turcia.

Văzută ca o încercare de a răspunde îngrijorărilor aliatului său din NATO, Washingtonul a creat FDS "pentru a facilita recrutarea de luptători arabi şi pentru a separa şi mai mult sprijinul american de PKK", a dat asigurări centrul de reflecţie International Crisis Group într-un raport publicat în aprilie.

Însă rândurile FDS, care ar fi formate din circa 45.000 de luptători, sunt încă dominate de YPG, au declarat analişti.

SUA recunosc CHEIA pentru rezolvarea crizei nucleare nord-coreene

De la formarea lor, FDS au obţinut mai multe victorii împotriva SI şi au anunţat în noiembrie 2016 începutul operaţiunii pentru cucerirea Raqqa.

Odată cu apariţia FDS, Washingtonul furnizează un sprijin mai direct luptătorilor anti-SI pe teren în Siria.

Însă, în timp ce administraţia americană a declarat până acum că nu înarmează decât componenta arabă a alianţei, Washingtonul a anunţat la începutul lunii mai că înarmează şi miliţiile kurde YPG pentru bătălia de la Raqqa.

Acest anunţ a provocat furia Ankarei care a cerut Washingtonului să revină asupra acestei decizii.

Comandantul Marinei americane cere consolidarea rapidă a Forţelor navale

Oficiali americani şi FDS au dat asigurări că odată ce SI va fi alungat, Raqqa va fi administrată de un consiliu civil format din locuitori.

Cu siguranţă acest subiect va fi abordat marţi la Washington când preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va fi primit de omologul său american Donald Trump.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.