Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Am întrebat guvernul despre PNRR... Din punctul meu de vedere, întocmirea și ”negocierea” PNRR se poate încadra la infracțiunea de abuz în serviciu și trădare

Inquam Photos/ Octav Ganea
PNRR Planul National de Relansare si Rezilienta

 

UPDATE:

Primit pe 10 martie 2023

Vă răspundem în legătură cu cererea dumneavoastră înregistrată la Secretariatul General al Guvernului (SGG) cu nr. 15C/168/rp/2023.

Având în vedere conținutul cererii, în conformitate cu prevederile art. 24 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 544/2001 aprobate prin H.G. nr. 123/2002, cu modificările și completările ulterioare, SGG a înaintat cererea, spre soluționare, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, instituții de la care urmează să primiți un răspuns.


Din punctul meu de vedere, întocmirea și ”negocierea” PNRR se poate încadra la infracțiunea de abuz în serviciu. Dacă nu, și mai rău, la cea de înaltă trădare.

Ați solicitat organelor de anchetă să verifice legalitatea întocmirii și negocierii PNRR? Dacă răspunsul este negativ, care sunt motivele?

 

Nu am spus-o eu, ci moțiunea simplă împotriva ministrului Ghinea...

În schimb, românii se aleg cu creșterea vârstei de pensionare, înghețarea veniturilor – salarii, pensii, alocații. Pe scurt cu austeritate! Adică sărăcie!

Românii trebuie să știe cât ne costă împrumutul din PNRR. Și trebuie să știe că acest împrumut se face prin sacrificarea unor venituri suplimentare ale românilor de peste 14 miliarde euro.

Astfel, ca urmare a planului lor, pensionarii vor pierde, în următorii 5 ani, 9,5 miliarde euro (atât ar fi câștigat dacă se făcea recalcularea pensiilor și indexarea punctului de pensie potrivit Legii 127/2019).

Tot ca urmare a planului lor ținut la secret, copiii României vor pierde, în următorii 5 ani, 2,9 miliarde euro (prin neaplicarea Legii privind dublarea alocațiilor).

Și salariații bugetari (medici, profesori, personal din sistemele publice de protecție socială și de ordine publică) vor pierde 1,5 miliarde euro prin înghețarea aplicării legii salarizării.

În total, peste 10 milioane de români pierd peste 14 miliarde euro din veniturile la care aveau dreptul legal. În plus, vor plăti și împrumutul de 15 miliarde euro pe care Guvernul îl ia prin PNRR.

Fiecare român va avea o datorie mai mare cu 2.500 de euro după această aventură toxică.

 

Eu, Cristiana-Irina Anghel, cetățean cu drepturi depline al României, prin prezenta formulez cerere conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare.

Doresc ca răspunsurile solicitate să îmi fie furnizate pe adresa de mail: ................

Vă solicit următoarele informații:

1. În răspunsul primit la cererea mea nr. 15C/812/rp/2022, privind natura juridică a PNRR, din 19 octombrie 2022, se afirmă că acesta este reglementat la nivel de lege.

Întrebare: Care este numărul Monitorului Oficial și data în care PNRR a fost publicat, integral (inclusiv anexele)?

2. Precizați, vă rog, în care acte normative din legislația internă se face vorbire despre ”pensii speciale” și reglementarea acestora. Această sintagmă este folosită în PNRR, document oficial.

3. Câte țări din Uniunea Europeană au integrat în PNRR-ul lor o reformă a pensiilor și a salarizării? Care sunt acestea?

4. Câte țări ale Uniunii Europene au solicitat și sume cu caracter de împrumut, așa cum a procedat România? Ce sumă am solicitat cu împrumut? Cu ce dobândă? Pentru ce perioadă?!

5. În legea 80/1995, actualizată, privind statutul cadrelor militare, la art. 4, se precizează:

Cadrele militare se pot află în una dintre următoarele situații:

a) în activitate, când ocupă o funcție militară. Calitatea de cadru militar în activitate se menține și pe timpul cât acestea sunt eliberate din funcții pentru a urma diferite forme de pregătire în interesul serviciului, sunt suspendate din funcții, precum și atunci când sunt puse la dispoziție: în vederea încadrării sau trecerii în rezervă ori în retragere; pentru cazurile de boală stabilite prin hotărâre a Guvernului; pe timpul cât sunt în captivitate.

Pot fi ofițeri, maiștri militari sau subofițeri în activitate persoanele care au cetățenie română și domiciliul în țară;

(la 16-05-2019, Litera a) din Articolul 4 , Capitolul 1 a fost modificată de Punctul 4, Articolul I din LEGEA nr. 101 din 8 mai 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 371 din 13 mai 2019 )

b) în rezervă, când nu ocupă o funcție militară, dar întrunesc condițiile prevăzute de lege pentru a fi chemate să îndeplinească serviciul militar ca rezerviști concentrați sau mobilizați, iar la nevoie, în calitate de cadre militare în activitate;

c) în retragere, când, potrivit legii, nu mai pot fi chemate pentru îndeplinirea serviciului militar.

Prin urmare, în rezervă sau în retragere, militarii au dreptul la soldă, ca și cei activi.

Care este baza legală a introducerii cadrelor militare (din instituțiile de apărare, ordine publică și siguranță națională) în categoria celor care beneficiază de ”pensie specială”?

Cu cine a avut și are contract militarul român?

6. Câte țări membre ale Uniunii Europena dar și ale Tratatului NATO au prevăzut  în PNRR-ul lor o asemenea prevedere ?

7.  Consituția României, la Art. 118 – Forţele armate, prevede:

(1) Armata este subordonată exclusiv voinței poporului pentru garantarea suverantățiii, a independenței si a unității statului, a integrității teritoriale a țării și a democrației constituționale. In condțtiile legii și ale tratatelor internaționale la care România este parte, armata contribuie la apărarea colectivă în sistemele de alianță militară și participă la acțiuni privind menținerea sau restabilirea păcii


(2) Structura sistemului național de apărare, pregătirea populației, a economiei și a teritoriului pentru apărare, precum și statutul cadrelor militare, se stabilesc prin lege organică.

 

Care este baza legală și constituțională care permite unui ministru vremelnic să submineze suveranitatea, independența, unitatea statului român, și să atenteze la integritatea teritorială a țării și a democrației constituționale prin asumarea unor reforme care presupun modificarea unor legi organice, știut fiind că tot Contituția României prevede la

Art. 69 – Mandatul reprezentativ

(1) In exercitarea mandatului, deputatii si senatorii sunt in serviciul poporului.

(2) Orice mandat imperativ este nul.?

8. A fost solicitat avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării înainte de a edita acest jalon al PNRR?

Dacă răspunsul este afirmativ, vreau să-mi comuicați data și numărul de înregistrare la CSAT ale cererii.

CSAT a răspuns la această solicitare?

Care a fost acesta ?

9. Atunci când a fost elaborat jalonul 215, domnul Ghinea a solicitat avizul sau punctul de vedre al ministerelor de resort (MAI, MApN, SRI, SIE etc.) ?

Numărul de înregistrare și data acestor solicitări, vă rog.

Răspunsul primit de la aceste structuri?

10. Domnul ministru Budăi a avut un astfel de aviz de la structurile menționate anterior atunci când a solicit consultanță de la Banca Mondială privind soldele militarilor în rezervă și în retragere?

11. Care este actul normativ care permite unui ministru să solicite consultanță de la un organism financiar (un ONG, de fapt) internațional pe un domeniu care ține de suveranitatea națională, de securitatea și independența staului român?

Cât a costat această consultanță și care este sursa de finanțare?

12. A avut ministrul muncii, Budăi, aprobare sau aviz de la CSAT? Dar de la ministerele de resort?

Când a fost solicitat? Numărul și data înregistrării. Răspunsul? (pentru fiecare, vă rog)

13. Care este valoarea totală a serviciilor de consultanță prevăzute de PNRR? Din ce sursă se finanțează?

14. Ghinea a declarat public că nu a citit PNRR integral. Cum a fost posibil și legal să negocieze și să semneze un document pe care nici măcar nu l-a citit, și care, de fapt, stabilește programele de guvernare pentru viitor, indiferent de votul poporului român? Care a fost actul normativ care i-a permis să stabilească un anumit procent din PIB privind pensiile, pentru următorii 50 de ani?

15. Din punctul meu de vedere, întocmirea și ”negocierea” PNRR se poate încadra la infracțiunea de abuz în serviciu. Dacă nu, și mai rău, la cea de înaltă trădare.

Ați solicitat organelor de anchetă să verifice legalitatea întocmirii și negocierii PNRR? Dacă răspunsul este negativ, care sunt motivele?

De altfel, motivele, și în fapt și în drept, sunt consemnate de Moţiunea simplă, iniţiată de deputaţi din grupul parlamentar PSD, Nr./Data înregistrării: 4 / 09-06-2021, și dezbătută în şedinţa Camerei Deputaţilor din 14-06-2021,având titlul "Cristian Ghinea, de la zero la abis!"

Citez:

Planul depus de Bruxelles de actuala Putere este un plan care distruge România pentru următorii 5 ani. Atât mediul economic, cât și cel academic sau civic au criticat acest plan. Este poate pentru prima dată în istorie când un program național este criticat de întreaga societate, iar Guvernul sfidează pe toată lumea și depune un document care distruge și nu dezvoltă.

PNRR-ul, care trebuia să dezvolte România și să determine creșterea nivelului de trai al românilor, a fost confiscat pentru interesele pur economice ale unor grupuri clientelare ale guvernării.

Ministru Ghinea a recunoscut nonșalant că nu a citit tot planul, pe care l-a trimis la Bruxelles după ce l-a ținut la secret. Nici măcar nu a fost interesat ce depune, în afară de paginile în care a prevăzut alocări impresionante pentru firmele de casă sau pentru administrațiile conduse de reprezentanții actualei puteri. Practic, România va împrumuta 15 miliarde de euro doar pentru a hrăni prietenii, firmele de consultanță și membrii de partid care vor vota în congresele PNL și USR. Dezvoltarea României, reducerea decalajelor, creșterea nivelului de trai al românilor, educația, sănătatea, infrastructura, agricultura și firmele românești mai pot aștepta.

O țară întreagă a văzut cum, în zona de energie, 600 de milioane de euro sunt alocați direct unei singure firme private sponsor de partid. Fără licitație și fără criteriile pe care le cer guvernanții celor cărora tocmai li s-a anulat Măsura 3!

Toți românii au văzut cum documente ample din PNRR au fost scrise exact de firmele de consultanță care vor fi viitorii beneficiari ai studiilor de fezabilitate și de consultanță din acest plan. Astfel, sponsorii de partid, firmele de casă și cele de consultanță își iau banii prin PNRR, direct, prin alocări dedicate, fără să existe vreo licitație și fără un minim de transparență.

În schimb, românii se aleg cu creșterea vârstei de pensionare, înghețarea veniturilor – salarii, pensii, alocații. Pe scurt cu austeritate! Adică sărăcie!

Românii trebuie să știe cât ne costă împrumutul din PNRR. Și trebuie să știe că acest împrumut se face prin sacrificarea unor venituri suplimentare ale românilor de peste 14 miliarde euro.

Astfel, ca urmare a planului lor, pensionarii vor pierde, în următorii 5 ani, 9,5 miliarde euro (atât ar fi câștigat dacă se făcea recalcularea pensiilor și indexarea punctului de pensie potrivit Legii 127/2019).

Tot ca urmare a planului lor ținut la secret, copiii României vor pierde, în următorii 5 ani, 2,9 miliarde euro (prin neaplicarea Legii privind dublarea alocațiilor).

Și salariații bugetari (medici, profesori, personal din sistemele publice de protecție socială și de ordine publică) vor pierde 1,5 miliarde euro prin înghețarea aplicării legii salarizării.

În total, peste 10 milioane de români pierd peste 14 miliarde euro din veniturile la care aveau dreptul legal. În plus, vor plăti și împrumutul de 15 miliarde euro pe care Guvernul îl ia prin PNRR.

Fiecare român va avea o datorie mai mare cu 2.500 de euro după această aventură toxică.

Rezultatul va fi că tot mai mulți români vor fi alungați din țară unde nu mai au decât perspectiva austerității. De altfel, doar anul trecut peste 100.000 de români au plecat din țară izgoniți de guvernarea pe datorie și de teama de a li se confisca viitorul. Și asta în condițiile în care pandemia era în toată Europa. Cu atât mai grav este că ministrul Ghinea nu a fost interesat să sprijine nici măcar firmele românești.

Astfel, din analiza cheltuielilor pe PNRR, rezultă că doar 0,04% din totalul IMM-urilor din Romania, adică doar vreo 3.200, vor putea beneficia de o formă de finanțare prevăzută în PNRR. În schimb vom avea noi taxe de mediu, noi taxe pe transport, noi taxe pe IT! Care, toate, vor distruge economia românească!

O lovitură cruntă de la ministrul Ghinea a primit și agricultura românească. Niciun euro nu va fi alocat fermierilor români prin PNRR. Niciun euro pentru irigații, în condițiile în care țări precum Ungaria, Polonia, Spania, Italia, Portugalia sau Bulgaria au reușit să obțină finanțare consistentă pentru proiectele lor de irigații.

Ministrul Agriculturii a susținut public că investițiile în irigații au fost considerate verzi de către Comisia Europeană, dar că Ministerul condus de domnul Ghinea a scos aceste investiții din PNRR.

16. În PNRR se face vorbire despre reducerea cheltuielilor bugetare (cu pensiile și salariile). Nu sunt bani la buget?!

Câte miliarde de euro a împrumutat guvernul Cîțu?

De unde a împrumutat banii? Pe ce perioadă? Cu ce dobândă?

La ce au fost folosite miliardele de euro împrumutate?

Dar următorul guvern?

17. Vă reamintesc că, pe data de 27 septembrie 2021, a fost aprobat PNRR la Bruxelles.  Dar, în data de 6 septembrie 2021 toți miniștrii URS au demisionat. În data de 8 septembrie era ministru al fondurilor europene Cîțu, urmându-i Vâlceanu.

Aveau posibilitatea și oportunitatea să modifice PNRR?! Dacă nu au făcut-o sunt complicii domnului Ghinea și a USR?!

18. Detaliați, vă rog, salarizarea militarilor din statele membre UE și NATO (inclusiv procentul din soldă cu care contribuie la bugetul de pensii).

19. Detaliați, vă rog, condițiile de pensionare ale militarilor din UE și NATO (inclusiv valoarea soldelor acestora de rezervist).

20. În Uniunea Europeană, care state au un sistem de pensii ocupaționale? Detaliați, vă rog, domenii, valoare etc.

21. Precizați, vă rog, articolele din Tratatul de Aderare al României la Uniunea Europeană care permite Comisiei Europene să impună României politici de salarizare sau politici de asigurări sociale, în sensul restrângerii sau anulării unor drepturi consfințite de Constituția României și de legi organice.

22. Ați declarat public că ați solicitat Comisiei Europene a jalonului 215 din PNRR, privind pensiile.

Când? Prezentați-mi vă rog dovada.

23. Care este motivul pentru care ajutoarele sociale (pensiile sociale) sunt plătite din bugetul pensiilor celor care au muncit?

24. Câte persoane primesc acest ajutor social și care este valoarea în sumă absolută și în procente din bugetul pensiilor.

25. Vorbiți despre contributivitate și despre faptul că pensiile trebuie calculate în funcție de acest parametru.

Cu ce sumă am contribuit eu (și angajatorul, pentru mine) timp de 44 de ani la bugetul de pensii?!

Câtă dobândă primesc eu pentru această sumă?

Dacă nu primesc dobândă, și nu primesc, vă întreb, de ce?!

26. Cum este posibil să impozitați pensiile (adică sumele cu care eu am contribuit) fără să vă îndepliniți obligația corelativă de a achita dobândă pentru banii pe care i-ați folosit zeci de ani?!

Cum este posibil să impozitați aceste drepturi și sub valoarea coșului minim de consum?

27. Punctajul mediu anual este un drept de proprietate al fiecărui cetățean.

Și-atunci, cum ați ajuns la aberația aplicării punctului de pensie atâta timp cât vorbiți despre contribuții și stabilirea drepturilor de pensie pe baza contributivității?

28. Cine a negociat și a semnat din partea României contractul cu BioNTech/Pfizer pentru achiziționarea ”vaccinurilor”?

Câte doze au fost negociate?

Ce sumă s-a plătit până în prezent pentru aceste doze?

Cât urmează să mai plătim? Când?

Câte doze au fost distruse? Când? Care este valoarea lor? Cât a costat neutralizarea lor? Câte doze mai sunt în depozite?

29. În câte state ale Uniunii Europene angajatul plătește integral contribuția pentru ajutor social (CAS) angajatorul fiind scutit total?! Care sunt acestea?

30. Când a fost declarată oficial ”pandemia” în România? Monitorul Oficial în care a fost publicată decizia, vă rog.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.