DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ambasadorul Brummell: Vrem să dezvoltăm mai mult relaţiile cu România, şi după Brexit

rfi.fr
Brexit

Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Paul Brummell, a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Galaţi, că în pofida ieşirii ţării sale din Uniunea Europeană, Marea Britanie vrea să dezvolte mai mult relaţiile cu România, mai ales în domeniul comercial şi în cel al investiţiilor.

"Alegătorii din Marea Britanie au votat pentru a ieşi din Uniunea Europeană, iar aceasta înseamnă că ieşim din Uniunea Europeană, nu că ieşim din Europa. Şi suntem prieteni cu România, vrem să dezvoltăm relaţiile mai mult cu România, inclusiv în sectorul comercial şi inclusiv în ceea ce priveşte investiţiile şi cred că după Brexit pentru investitorii din Marea Britanie o să fie la fel. Investitorul vrea să câştige, vrea să facă profit. Deci, provocarea pentru Galaţi este absolut la fel, să creeze condiţiile pentru a atrage investitori. Vrem să rămânem un prieten al României, vrem să dezvoltăm relaţiile noastre pentru ambele părţi. Bineînţeles va fi o relaţie diferită pentru că Marea Britanie nu va mai fi membru al UE, iar România da, dar cred că este în interesul tuturor de a avea o relaţie bună şi pe viitor", a spus Brummell.

În contextul Brexit-ului, ambasadorul a spus că această mişcare nu a afectat deocamdată statutul cetăţenilor români care se află în Marea Britanie. "Deja au început negocierile Marii Britanii cu UE, nu ştiu cum se vor termina, dar noi sperăm să avem oportunitatea să se stabilească drepturi şi obligaţii pentru toţi cetăţenii UE care locuiesc în Marea Britanie, cu condiţii reciproce cu cetăţenii britanici. Deocamdată nu s-a schimbat nimic, românii sunt beneveniţi în Marea Britanie şi fac lucruri bune şi importante acolo", a mai spus Brummell.

Invitat la conferinţa cu tema 'Relaţiile consulare româno - engleze în secolele XIX - XX', organizată, joi seară, la Muzeul 'Casa Cuza Vodă' din Galaţi, ambasadorul Paul Brummell a vorbit şi despre relaţiile istorice dintre Marea Britanie şi Galaţi, oraş în care a luat fiinţă, în 1856, Comisia Europeană a Dunării, din care făcea parte şi Regatul Unit. Totodată, oaspetele a vorbit şi despre marile firme britanice care îşi desfăşurau activitatea în secolul XIX la Galaţi, dar şi despre repere istorice locale cu rezonanţă atât în istoria Regatului Unit cât şi a Galaţiului, precum conacul Chrissoveloni de la Ghidigeni, pe care ambasadorul l-a vizitat în 2015, conform Agerpres.

"Cu alte cuvinte, după cum vedeţi, avem o istorie frumoasă în spate. Şi viitorul arată bine în privinţa colaborărilor pe diverse planuri, atât economice cât şi culturale dintre Marea Britanie şi Galaţi, un judeţ cu potenţial economic, dar, din păcate, cu probleme de infrastructură (...) Galaţi prezintă multe oportunităţi, cu plasarea geografică foarte interesantă, spre Est şi capitalul uman foarte bun - mulţi tineri talentaţi. Pe de altă parte, în privinţa infrastructurii, Galaţiul nu este cel mai bine plasat oraş din România, deci este o provocare".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.