Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti: 'Aş dori un raport politică - mass-media care să...'

www.bucurestiul.ro

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Hans Werner Lauk, a declarat miercuri, în deschiderea "Zilelor mass-media româno-germane", că îşi doreşte ca relaţia dintre jurnalişti şi politic să fie una care să aibă în centrul său nevoile alegătorului.

"Ca cetăţean şi consumator mass-media mi-aş dori un raport între politică şi media care să plaseze la loc central necesităţile mele de alegător şi cetăţean, care s-ar îngriji, printr-o cooperare adecvată, să fiu bine informat şi care să mă ajute la înţelegerea evoluţiilor în această lume a noastră, din ce în ce mai complexă", a spus ambasadorul Germaniei.

El a subliniat că "sarcina mass-media este, în cele din urmă, controlul nepartinic al statului şi al politicii în interesul cetăţenilor, în cadrul unei democraţii".

Citește și: Micula: 'România, interesată de proiecte culturale pe criterii de reciprocitate cu Federaţia Rusă'

"Fără mijloace media şi jurnalism serios, democraţia nu poate supravieţui. Aceştia (jurnaliştii - n.r.) mediază între stat, politică şi cetăţeni şi reprezintă pentru noi toţi o instituţie indispensabilă a unei societăţi deschise şi democratice", a adăugat diplomatul.

Lauk a spus că relaţia politic - mass-media se află în centrul evenimentului de miercuri, intitulat, de altfel, "Politica şi mass-media: adversari sau parteneri?". Diplomatul a adăugat că programarea dezbaterii româno-germane despre relaţia media - politic în acelaşi timp cu o dezbatere mai amplă în România, cea a eliminării taxei radio-tv, a fost o coincidenţă.

"Când am început pregătirile pentru conferinţă, la începutul verii, nu aveam de unde să ştim că întâlnirea noastră va avea loc în mijlocul unei discuţii principiale pe teme de politică în domeniul mass-media. Chiar nu aveam cum să intuim că tocmai în aceste zile se va pune atât de principial problema cum ar trebui finanţate instituţiile mass-media publice", a spus Lauk.

El a menţionat că în ţara sa a fost decis, în urmă cu multe decenii, că Radioteleviziunea publică va fi finanţată din taxe, din "convingerea că tocmai o asemenea taxă radio-tv permite furnizarea de ştiri independente, libere de interese economice şi politice".

"Parlamentul României s-a decis pentru un alt model şi consideră că o radioteleviziune finanţată de la bugetul de stat reprezintă o garanţie a independenţei politice", a adăugat Werner Hans Lauk.

Diplomatul a adăugat că "raportul între politică şi media nu se rezumă numai la problematica finanţării instituţiilor media publice, ci este vorba despre mult mai mult". "În fond, este vorba despre identitatea profesională a celor două grupuri", a adăugat Lauk.

În acest sens, a subliniat ambasadorul Germaniei la Bucureşti, atât jurnaliştii cât şi politicienii trebuie să îşi definească rolurile în societate şi unii în raport cu alţii.

Printre vorbitorii de la evenimentul de miercuri se numără redactorul-şef de la Revista 22, Alexandru Lăzescu, şi purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, anunță Agerpres.

Dezbaterea este împărţită în două "paneluri" intitulate "Furnizarea de informaţii: Jurnalismul 'bun' necesită politicieni 'buni'?", respectiv "Radioteleviziunea publică: Jurnalism politizat?". Cele două discuţii sunt moderate de Robert Schwartz, redactorul-şef al Secţiei române a Deutsche Welle.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.