Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul SUA în Belarus anunță debarcarea lui Aleksandr Lukaşenko: 'Pare greu de imaginat că acest lucru poate continua în viitorul apropiat'

Agerpres
Aleksandr Lukaşenko

Este improbabil ca preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, să rămână la putere multă vreme dacă va continua să-şi reprime oponenţii, a declarat joi ambasadorul american la Minsk, relatează Reuters.

De asemenea, diplomata Julie Fisher a afirmat că Washingtonul este preocupat că Belarus a devenit mai dependent de Moscova după ce protestele în masă au început în luna august, în contextul în care Lukaşenko urmează să aibă convorbiri la Moscova cu omologul său, Vladimir Putin.

Citește și: VIDEO DISCURSUL INTEGRAL al lui Vladimir Putin despre puterile occidentale: Arsenalul nuclear și rachetele de ultimă generație sunt pregătite

Rusia l-a sprijinit pe Lukaşenko după ce demonstranţii au ieşit în stradă când el a fost declarat câştigător al scrutinului prezidenţial de la 9 august, despre care oponenţii săi politici susţin că a fost fraudat.

Mii de persoane au fost reţinute şi cele mai multe personalităţi ale opoziţiei au plecat în exil sau au fost încarcerate înainte ca protestele să scadă în amploare.

Julie Fisher a afirmat că este improbabil ca preşedinţia lui Lukaşenko să dureze dacă el nu discută cu poporul belarus.

Citește și: Detalii legate de conspirația împotriva statului belorus și a președintelui Lukașenko, dezvăluite de FSB (VIDEO)

"Pare greu de imaginat că acest lucru poate continua în viitorul apropiat", a declarat ea pentru Reuters în cadrul unui vizite în Lituania pentru a se întâlni cu activişti pentru democraţie din Belarus. "Dinamica protestelor a schimbat credibilitatea regimului în Belarus. Nu cred că vreun guvern care îşi sfidează poporul, care ignoră atât de flagrant voinţa poporului, este sustenabil", a adăugat ea.

Moscova percepe Belarus, o fostă republică sovietică, ca pe o zonă-tampon în faţa UE şi NATO.

Citește și: Maria Zaharova declară că mesajele autorităților cehe ar trebui să devieze atenția de la lovitura de stat din Belarus

"Ceea ce observăm este că această atitudine continuă să se îndepărteze de suveranitatea şi independenţa Belarus, iar acest lucru este ceva care preocupă SUA", a spus Fisher.

Washingtonul a numit-o pe Julie Fisher ambasadoare în Belarus în decembrie, un post vacant din 2008, dar ea nu şi-a prezentat încă documentele oficiale la Minsk.

Citește și: VIDEO Noi detalii despre tentativa de asasinare a lui Aleksandr Lukaşenko și a familiei sale: Vladimir Putin l-a sunat pe Joe Biden

"Credem că există o imensă oportunitate economică în Belarus pentru Vest. Dar în actualele condiţii este foarte dificil să îţi imaginezi cum se poate merge mai departe", a mai afirmat ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.