Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amendamentul care a scos avocații din Molova la grevă a fost votat de Parlament

stiripesurse.ro
proteste avocati

Parlamentarii au votat în lectură finală proiectul pentru modificarea Legii cu privire la Avocatură, care prevede că judecătorii și procurorii cu cel puțin 10 ani vechime în funcție, care vor dori să fie admiși în avocatură, vor susține examenul de calificare, fiind scutiți doar de efectuarea stagiului.

Între timp, mai mulți avocați, care acum o zi au intrat în grevă generală anunțând despre sistarea totală a activității de avocat, s-au adunat vineri, 21 ianuarie, la un protest în fața Parlamentului și cer excluderea amendamentului la Legea cu privire la Avocatură, care prevede că apărătorii pot fi reținuți fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților în caz de infracțiuni, transmite presa din Republica Moldova.

„În discuțiile cu reprezentanții Uniunii Avocaților a fost solicitată acordarea unui termen de două săptămâni pentru consultări pe marginea modificărilor pe care le-am propus sub rezerva sau promisiunea din partea avocaților că în timpul acesta nu vor accede în profesie persoanele cu reputație compromisă.

Eu nu știu ce rezolvă aceste săptămâni. Eu aș solicita, dacă îmi permiteți, să avem o discuție în fracțiune și să decidem care este abordarea pe care o luăm – dacă votăm proiectul în a doua lectură acum sau amânăm pentru ședința ordinară a Parlamentului”, a declarat Olesea Stamate.

Proiectul pentru modificarea Legii cu privire la Avocatură prevede că judecătorii și procurorii cu cel puțin 10 ani vechime în funcție, care vor dori să fie admiși în avocatură, vor susține examenul de calificare, fiind scutiți doar de efectuarea stagiului. Astfel, până la susținerea examenului de calificare, persoanele respective vor fi obligate să urmeze cursuri, în volum de cel puțin 20 de ore, în materie de deontologie profesională a avocaților și de administrare a formelor de exercitare a avocaturii, conform planului aprobat de Consiliul Uniunii Avocaților.

Susținerea examenului de calificare, potrivit documentului, va preveni admiterea în profesie a persoanelor nepregătite pentru a fi avocat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.