Alegeri 2016: Marile orașe care au rămas fără primari celebri

Autor: Politic Scan
Publicat: 11-01-2016 15:06

O glumă spune că Bucureștiul are mai mulți primari interimari decât primari aleși. Într-adevăr, Primăria Generală și trei primării de sector se află în această situație. Dar să vedem și în restul țării... cine mai are primar ales și cine nu.

La București, lui Sorin Oprescu (independent) îi succede Ștefănel Dan Marin (UNPR) și apoi Răzvan Sava (PNL).

Citiți și:

EXCLUSIV – Interviu cu Răzvan Sava – Primarul Capitalei: Nici nu vă imaginați ce dezastru e sub orașul asta

Cine ar putea fi candidații PSD pentru București

La Sectorul 1, după suspendarea lui Andrei Chiliman (PNL), viceprimarul Vasile Moţoc (PSD) preia atribuţiile funcţiei.

La Sectorul 4, Cristian Popescu Piedone își dă demisia după scandalul Colectiv și locul său este luat de Daniel Băluță (PSD).

Citiți și: Este ilegală numirea primarului interimar de la Sectorul 4? Scandal de proporții la primăria condusă de Piedone

La Sectorul 5, Marian Vanghelie intră și el în atenția DNA, este arestat și suspendat, iar atribuțiile sale sunt preluate de Dan Croitoru (PNL).

Citiți și: Urmașul lui Vanghelie

Nici primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, nu are o soartă mai bună, el este arestat într-un caz bizar care îmbină corupția clasică cu folosirea resurselor publice pentru a-și supraveghea iubita. Este înlocuit cu Mihai Chirică, rival din PSD. Nu e singurul dosar care l-a scos din joc.

La sfîrșitul lunii octombrie primarul suspendat al Iașiului, Gheorghe Nichita, președintele grupului de firme UTI, Tiberiu Urdăreanu, și o altă persoană au fost reținute pentru 24 de ore pentru fapte de corupție. Procurorii vor cere vineri, 30 octombrie, ca Nichita și Urdăreanu să fie arestați preventiv.

Gheorghe Nichita este acuzat de luare de mită, Tiberiu Urdăreanu de dare de mită, iar Gabriel Mardaresevici, director SC Information Business Consulting SRL (IBC), de dare de mită.

Citiți și: Gheorghe Nichita, trimis în judecată în dosarul ”Amanta”

Citiți și: Iașiul după Nichita

Și Mazăre, primarul Constanței,  este suspendat din funcție ca urmare a arestării într-unul din multiplele sale dosare. El este înlocuit de Decebal Făgădau (PSD).

Citiți și: Cine ar putea fi candidatul PSD în fosta ”Republică Mazăre”

În Ploiești, Iulian Bădescu (PSD) își dă demisia și este înlocuit de viceprimarul Iulian Teodorescu (PNL). La rândul său, Teodorescu este înlocuit de Cristian Mihai Ganea (PSD).

În Bacău, Romeo Stavarache (PNL) este arestat și suspendat. În Locul lui Stavarache vine Vasile Tescaru, iar în locul lui Tescaru vine înapoi Stavarache, cercetat în stare de libertate.

Citiți și: Stavarache înlocuit de PNL cu senatorul Dragoș Luchian pentru candidatura la Primăria Bacău

La Sibiu, Klaus Iohannis devine președinte al României și este înlocuit de Fodor Astrid Cora.

Citiți și:

Retrospectiva 2015: Best of corupție locală

Retrospectiva 2015: Cine au fost campionii corupției

Retrospectiva 2015: Cine sunt politicienii care au dezamăgit

O parte din cei enumerați mai sus au fost persoane cu notorietate, care au câștigat mai multe mandate, iar mulți dintre contracandidații lor nu au avut nicio șansă. Acum că au fost scoși din ”cursă” de DNA am putea spune că competiția este deschisă, iar chipuri noi le-ar putea locul. Rămâne de văzut cu ce propuneri vor veni partidele și dacă vor fi validați de electorat, așa cum s-a întâmplat cu cei care au fost ”detronați”.

Sursa foto: Hotnews