Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analist: România nu-şi permite o majorare a salariului minim

marire_de_salariu_18530300

Salariul minim pe economie ar putea creşte la 1.450 lei pe lună sau chiar peste acest nivel de la 1 ianuarie 2017, iar Guvernul Cioloș a început negocierile cu sindicatele şi patronatele pentru a redacta un proiect de lege în acest sens.

Sorin Pâslaru, redactor-șef  la Ziarul Finanicar, a declarat însă, la RFI, că aceasta este o măsură pe care România nu și-o permite, chiar dacă are o creștere economică substanțială. Din punct de vedere economic, orice majorare a venitului fără o creștere concomitentă a productivității este toxică, mai spune Sorin Pâslaru, care reamintește, în context, de problemele pe care le are România cu munca la negru:

O majorare prea rapidă pune presiune pe angajatori şi poate să ducă forţa de muncă la negru. În oraşele mici, la ţară, micile firme nu vor avea capacitatea să plătească real salariul de 1450 de lei. Vor da un 7-800 şi vor plăti separat contribuţiile sociale. Omului îi vor da mai puţin în mână pentru că asta este piaţa. De la 1250 la 1450 este destul de mult şi este nejustificat pe câştigurile de productivitate obţinute în acest an. Sunt nişte echilibre în economie care trebuie respectate şi oricât am vrea noi prin legi să îmbunătăţim nivelul de trai, nu vom reuşi dacă noi nu devenim mai productivi şi mai eficienţi la locul de muncă. Deja suntem la nivelul la care ar trebui o abordare regională. În Bucureşti se poate suporta o majorare a salariului minim la 1500 de lei, să spunem. Dar nu cred că în Teleorman sau Vaslui întreprinderile pot suporta la nivelul ăsta. Problema  României e că îi lipsesc vreo 3 milioane de salariaţi. Sunt un milion şi jumătate la negru şi nu înţeleg ce păzeşte Inspecţia Muncii. Sunt foarte multe salarii la gri, în continuare se practică acest joc. Dacă ar putea să fie gândită această măsură cu o combinaţie de reducere a contribuţiilor sociale sub 1500 de lei, spre exemplu. Atunci costul pentru angajator al rămâne la fel, iar omul primeşte mai mulţi bani. Dar asta e o măsură de impozitare progresivă. E cineva de acord cu asta? Inspecţia Muncii descoperă cinci mii de cazuri pe ani şi Consiliul Fiscal spune că e vorba de cel puţin un milion şi jumătate de oameni care muncesc la negru, ” a mai precizat acesta.

Întrebat cine s-ar încumetă să ridice la suprafaţă salariile la negru într-un an electoral, Pâslaru a declarat că “e un guvern tehnocrat care şi-a asumat această chestiune. Înţelegeam dacă era PSD sau PNL la putere. Să spunem, domle’, nu vrea să piardă puterea. Dar domnul Cioloş a venit ca la Mioriţa. A acceptat din prima clipă rolul de sacrificat. Are timp. Ştiţi cât le trebuie? O săptămână, dacă vrea să facă cineva curat în România şi face. E de ajuns să meargă cum mergea Cuza, prin pieţe. Nu ştie toată lumea ce se întâmplă în România? Dar nu vor să facă.”

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.