Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză: Ce urmează în PSD după CEx-ul de vineri

PSD

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o analiză a politologului Cristian Pirvulescu pe tema tensiunilor din PSD și a consecințelor ședinței Comitetului Executiv Național al PSD în plan intern.

Digi24:

Profesorul Cristian Pîrvulescu crede că va urma un val de excluderi din PSD ale constestarilor lui Liviu Dragnea, pentru că liderul social-democraților, ieșit slăbit după CEx-ul de vineri, va încerca să-și restabilească autoritatea.  Opțiunea „nucleară” cea mai la îndemână pe care o are acum este referendumul, spune politologul.
”Nu este foarte clar ce și-au dorit așa-numiții puciști – să îl excludă pe dl Dragnea, dar fără să fi citit cu atenție statutul, sau au încercat să pună în discuție o problemă? Pentru că dacă a doua ipoteză este cea adevărată, atunci au reușit. Au reușit să pună în discuție puterea lui Liviu Dragnea și au reușit să dovedească opiniei publice că Liviu Dragnea nu mai e la fel de puternic. Asta va avea consecințe cu siguranță în partid, este o victorie a la Pirus, dacă vreți: Liviu Dragnea a învins și știam de la început că are majoritate, dar începe să fie din ce în ce mai contestat și gândiți-vă la un lucru: nici măcar nu știm câți au votat împotrivă, pentru că de o parte, Liviu Dragnea spune că au fost 8 cei care au votat împotriva sa, dar calculele și listele care au fost date de cei care l-au contestat arată că au fost ceva mai mulți  - poate 10, poate 11.
Este un început de contestare, puterea sa nu mai e nelimitată, dar forța lui Liviu Dragnea constă în primul rând în susținerea pe care i-o asigură organizațiile locale, de aceea nici liderii de organizații județene nu au avut curajul să meargă mai departe. Probabil nu doar cei trei semnatari erau foarte nemulțumiți de Liviu Dragnea, ci mult mai mulți. N-au avut curajul să se exprime.
Poate că dumnealor cred că pot să îl saboteze pe Liviu Dragnea din interior, dar și Liviu Dragnea știe că poate fi sabotat din interior, deci, în consecință, Liviu Dragnea va lua toate măsurile necesare pentru a-i exclude. Și dacă președintele nu poate fi exclus din partid, atunci orice alt membru poate fi exclus din partid și aceste excluderi, care au fost deja cerute în ședința de ieri, vor fi cerute în ședințele următoare, pentru că așa cum și-a eliminat și alți adversari, Liviu Dragnea va încerca să îi elimine și pe aceștia. Va reuși? De fapt, acolo va fi momentul cel mai dur . În momentul în care constestatarii vor fi excluși, atunci puterea lui Liviu Dragnea va fi absolută, dar în momentul în care vor rezista tentativelor de excludere, atunci va fi, de fapt, un vot de încredere pentru aceștia.
Oricum, imaginea unui președinte al PSD-ului care e slăbit este cea care domină acum peisajul, dar tocmai pentru că este slăbit, Liviu Dragnea va încerca să își restabilească autoritatea și după cum ați văzut opțiunea nucleară a lui Liviu Dragnea este referendumul, care e deja instrumentalizat politic și este folosit pentru a-și întări atât poziția personală în partid, cât și poziția partidului în societate folosind o temă care nu are nicio legătură cu doctrina social-democrată, din contra, este contrară doctrinei social-democrate, dar Liviu Dragnea e un pragmatic pe care nu-l interesează ideologia, ci puterea”, a declarat Cristian Pirvulescu. (Mai multe detalii AICI)

Adevărul:

Sigur că nu suntem parte a acestor preocupări majore, zona de bătălii în care îşi permite să fie angrenată Biserica noastră ortodoxă fiind, cel mult, la nivelul apărării intereselor binecredincioşilor săi în zonele proxime României.
Dar asta nu înseamnă să nu ne uităm cu atenţie la ce jocuri uriaşe desfăşoară acum atât Biserica Ortodoxă Rusă cât şi Vaticanul, fiecare iniţiind demersuri absolut spectaculoase, fiecare în tradiţia propriei şcoli de diplomaţie religioasă, fiecare slujind o viziune de edificare a puterii şi gloriei Bisericii, cu necesarele adăugiri de putere lumească ce vin să susţină nobilul ideal. Iar rezultatele, spuneam, sunt spectaculoase acum, dar ar putea să determine schimbări de profunzime în viitor, mai ales dacă, într-un fel sau altul, însoţesc anume viziuni politice foarte precise.
Am vorbit deja despre jocul excepţional de solid reluat acum cu maximă forţă de Biserica Ortodoxă Rusă care, sprijinită fără ezitare cu toată forţa de care dispune Kremlinul şi cu acordul foarte convins al lui Putin, a demarat o reînviere a conceptului mai vechi de pan-slavism, adaptându-l realităţilor şi reformulându-i ideologia în acord cu doctrinele politice ale sec. XXI. Desigur, dar ideea centrală rămâne aceeaşi: Moscova este cea de-a Treia Romă şi trebuie recunoscută ca atare, reluându-şi autoritatea asupra tuturor teritoriilor din zona sa istorică şi cea proximă. Un proces care începe prin refuzul de a se mai supune autorităţii simbolice a Patriarhatului ecumenic de la Constantinopole care, după cum ştiţi, vrea să recunoască una dintre bisericile dizidente din Ucraina în defavoarea celei oficiale, arondate Patriarhatului de la Moscova. (Mai multe detalii AICI)

Deutsche Welle:

În primul rând, populiştii de dreapta din formaţiunea Alternativa pentru Germania (AfD) nu au nimic, dar absolut nimic, de oferit pentru rezolvarea problemelor ţării. Singurul lor subiect: refugiaţii sunt de vină pentru tot. Nu spun nimic când participanţii la demonstraţiile lor execută salutul nazist sau când restaurantele evreieşti sunt atacate. Alte subiecte precum lipsa locuinţelor de închiriat nu-i preocupă.
AfD în preferinţele electoratului din estul Germaniei
Dar în cel mai nou sondaj ARD (un relevant barometru de opinie, realizat de institutul demoscopic infratest dimap) populiştii din AfD se află pentru prima oară înaintea celui mai vechi partid din Germania, SPD. Şi aceasta este numai o secvenţă dintr-o continuă evoluţie. Conform anumitor sondaje, în estul ţării, Alternativa pentru Germania ar ocupa deja chiar primul lor în preferinţele alegătorilor.
Şi, totuşi, 82% dintre germanii chestionaţi în cadrul sondajului ARD nu s-au decis în favoarea populiştilor de dreapta. O scurtă privire peste hotare arată că Germania încă nu se aliniază noului trend. În Italia, populiştii sunt la putere, Ungaria şi Polonia sunt conduse de naţionalişti. Iar la Washington se dezlănţuie Donald Trump.
Toţi alegătorii AfD sunt extremişti de dreapta?
Aşadar doar 18% dintre germanii intervievaţi ar vota Alternativa pentru Germania. O formaţiune ostilă democraţiei, străinilor, fără niciun strop de empatie faţă de minorităţi. Au toţi alegătorii AfD aceste convingeri? Cu siguranţă, nu. Deja este destul de rău dacă mii de cetăţeni se alătură unei coloane de demonstranţi care-l preamăreşte pe Hitler şi care vrea să ia cu asalt statul, cum s-a întâmplat la Chemnitz.(Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.