Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză: Numărul proiectelor imobiliare 'verzi' s-a dublat în ultimii zece ani

cladiri verzi

Peste 15% dintre proiectele rezidenţiale de pe piaţa din România folosesc diverse forme de ecologizare şi tehnologizare a clădirilor, iar numărul proiectelor imobiliare "verzi" s-a majorat cu 100%, în ultimii zece ani, reiese dintr-o analiză de specialitate, publicată joi.

"(...) dacă în 2014 asistam la primul proiect imobiliar cu pompe geotermale din România, acum peste 15% din proiectele rezidenţiale din piaţă folosesc diverse forme de ecologizare şi tehnologizare a clădirilor. Dezvoltatorii imobiliari consacraţi folosesc în toate proiectele lor, fie că vorbim despre proiecte de volum sau boutique, diferite concepte de integrare tehnologică avansată şi a practicilor durabile în aspectele legate de proiectarea şi construcţia clădirilor", se arată într-un comunicat de presă al Eden Capital Development.

Conform estimărilor, în prezent, în România, există tot mai multe proiecte rezidenţiale noi ce folosesc pompele de căldură ca sursă de încălzire/răcire a clădirilor, dintre care doar 0,1% folosesc pompe geotermale, potrivit Agerpres.

"Diferenţa este că pompele de căldură aer-apă folosite pe scară largă au unităţi exterioare, asemănătoare aerelor condiţionate, dar au costuri de implementare mai reduse, în timp ce pompele geotermale implică un sistemul complex şi cu o investiţie mare. Pompele geotermice se bazează pe foraje în pământ la adâncimi de câţiva zeci de metri, folosind temperatura pământului pentru asigurarea încălzirii, răcirii şi apei calde", explică specialiştii.

Primul proiect de case "verzi" a fost lansat de Ecovillas în anul 2014, în zona sectorului 5 din Capitală, şi care s-a vândut integral în mai puţin de doi ani.

Un alt concept similar se referă la proiectul de blocuri Loft din Mogoşoaia, urmat în acest an de primul proiect de lux sustenabil - Epique home, în zona Pipera.

"Noile tendinţe din piaţa imobiliară post-pandemie au în topul cerinţelor clienţilor spaţiile verzi şi facilităţile in-house. Astfel, dezvoltatorii investesc masiv în construirea spaţiilor comune, un factor ce aduce plus-valoare proiectului rezidenţial. De exemplu, investiţia din partea Cortina North pentru amenajarea spaţiilor verzi din prima fază de execuţie a proiectului, ce reprezintă aproximativ 4.000 mp, are o valoare de peste 650.000 de euro, pe lângă cheltuielielile lunare care vizează întreţinerea spaţiilor verzi şi pot ajunge în jurul sumei de 10.000 de euro", notează sursa citată.

Ecovillas Company dezvoltă în Pipera proiectul Epique home, cu 18 case, iar construcţia se va finaliza până în decembrie 2023. Imobilele au patru camere, trei băi, bucătărie, spaţii de depozitare, terasă circulabilă, parcare acoperită şi grădină proprie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.