Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anarhia, prostituția și golănia – valorile „noii” specii umane!!

Bucureşti, 6 octombrie 2016


În urma unui eveniment important ce a avut loc la București „Penser l'Europe” organizat de Academia Română în parteneriat cu Academia Regală Spaniolă și Academia de Științe Morale și Politice din Franța, am avut ocazia să interacționez cu câteva personalități ale căror gânduri și inițiative stau la baza fundamentării deciziilor liderilor lumii.
Evenimentul ce a constituit și constituie de ani buni un punct de cotitură pentru conturarea noii Europe mi-a dat posibilitatea interacțiunii cu mințile celor care pot să vadă mult mai ușor decât mine în viitor. Una din tezele pe care le-am dezbătut cu un om care mi-a devenit foarte drag, Președintele Academiei Regale de Științe Economice din Spania, domnul Gil Aluja, a fost legată de societatea postmodernă și de tendințele în ceea ce privește evoluția acesteia.
Domnul Academician, în conversația avută, mi-a împărtășit o viziune optimistă din punctul de vedere al dânsului și pesimistă în cazul meu, în ciuda diferențelor de vârstă dintre mine și Domnia sa. Deși un om cu valori clare, tradiționale și cu apropiere de societatea așezată și cu valori solide, Domnul Academician mi-a prezentat și explicat un concept nou, cu distanța normală pentru un cercetător, dar având în mine un receptor ce refuza și încă refuză și astăzi acest concept. Astfel, evoluțiile rapide în planul tehnologic au determinat o adaptare și o stimulare a omenirii la ceea ce domnul Academician a definit drept apariția unei NOI SPECII UMANE.
Am stat și reflectat mult timp la discuția avută cu o asemenea somitate și mai ales la conceptul de „eclosion d'une nouvelle espèce humaine” (apariția unei noi specii umane) și până și astăzi mă revolt și voi continua acest lucru față de acest nou concept și voi refuza să mă adaptez doar pentru a supraviețui la realitatea noii specii umane și fără a avea vreo secundă impresia că domnul Academician ar fi susținut caracteristicile acestei noi specii am observat totuși o încurajare spre resemnarea umanității în fața „evoluției” umanității.
Printre problemele pe care i le-am ridicat domnului Academician și pe care le consider inacceptabile și astăzi, și nu dintr-o perspectivă retrogradă sau o perspectivă antiprogresistă, se numără „noile” valori ale acestei noi specii umane: anarhia, prostituția și golănia.
Luate separat cele trei caracteristici reprezintă, din punctul meu de vedere, o decădere a acestei noi specii umane și nicidecum un progres sau o specie superioară celor de pe acum. Umanitatea însăși a progresat prin însușirea iubirii, empatiei, solidarității, responsabilității în mii de ani pentru ca acum deodată, în câteva zeci de ani, să asistăm la nașterea acestei noi specii umane ce-și pierde întreaga esență umană.
Incertitudinea ce domină astăzi lumea se transformă, după părerea mea, în anarhie, iar solicitarea de adaptare la o stare de anarhie permanentă nu poate reprezenta un progres. Incertitudinea din zona de securitate și politică externă are un impact direct asupa politicii interne, iar lipsa stabilității și a certitudinii din zona de politică internă conduc la deviații sociale și „valori” inacceptabile pentru specia umană indiferent cât de mult evoluată tehnologic, dar redusă spiritual, ar fi.
Ca efect al acestei lipse de predictibilitate și transformării certitudinii în incertitudine, respectiv în anarhie, este de menționat determinarea în doar câțiva ani a schimbării de paradigmă în ceea ce privește umanitatea și relațiile interumane. Mă voi opri la două dintre caracteristicile acestei noi specii umane pe fondul schimbării de paradigmă, respectiv prostituția și golănia.
Înlocuind vechea specie umană ce reușise în urma manifestării unor instincte primitive și distructive (războaie, conflicte etc.) să ajungă la un set universal de valori, astăzi prostituția intelectuală și fizică sunt două caracteristici la care ni se cere să ne adaptăm. Lipsa loialității afective sau de caracter, transformarea individului, bărbat sau femeie, într-un mecanism de robotizare căruia i s-a inoculat egoismul și individualismul până la extreme le-au transformat oamenilor spiritul de sacrificiu în egoism, superficialism, acceptarea facilului. Pe scurt, adaptarea individului la o stare de prostituție permanentă, indiferent de natura ei, cu scopul doar de a trăi clipa, de a face ce vrea fiecare într-un moment, de a nu programa, anticipa sau cum spunea Rabelais „Science sans conscience n'est que ruine de l'âme” („Știința fără conștiință nu-i decât ruina sufletului”).
O a doua caracteristică a acestei noi specii ce reprezintă, din punctul meu de vedere, un regres este golănia. De la modul cel mai simplu și grotesc până la golănia sofisticată de natura conducerii unor state din sau pentru interes propriu. Așadar, păcălirea celorlați, tratarea cu lipsă de respect, însușirea muncii altora, șantajarea sau distrugerea altora doar pentru că-s mai buni, escrocheriile sentimentale sunt doar câteva aspecte ale acestei golănii caracteristice noii specii pe care refuz să o accept. Și fără a acuza pe nimeni, pare-se că și această caracteristică a oamenilor din postmodernismul de astăzi ar trebui să se adapteze doar pentru a supraviețui.
Acest lucru ar însemna pe scurt distrugerea a mii de ani de evoluție. Golănia nu ține cont de sex, religie, etnie și cuprinde toate laturile sociale din ce în ce mai mult. Eul se transformă în „religia” fiecărui individ, scoțând tot ce este mai rău la suprafață, murdărind viața fiecăruia și a societății în general, iar afirmația lui Augustus din tragedia lui Corneille își găsește mai mult ca oricând autenticitatea: „Je suis maître de moi comme de l'univers” („Sunt stăpânul meu, precum și al universului”), în sensul că pasiunile, instinctele, tot ceea ce se înscrie în registrul simțirii domină sfera gândirii care lipsește în totalitate și generează atât prostituția cât și golănia. Dorința de a fi propriul stăpân pe care individul de astăzi o manifestă eșuează în absența unei forme a gândirii, a raționalului.
Prostituția și golănia rup încrederea între oameni, anihilează cogito-ul cartezian și conduc încet către anarhie și, într-un mod care îmi doresc să nu pară nihilist, vor aduce și sfârșitul omenirii.

 

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.