Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anchetă la nivel înalt în Uniunea Europeană: Biroul antifraudă investighează Poliția de Frontieră a UE

olaf bun

Biroul antifraudă al Uniunii Europene, OLAF, a lansat o anchetă asupra agenţiei de protecţie a frontierelor a blocului comunitar, Frontex, a confirmat marţi un purtător de cuvânt, potrivit DPA. "OLAF poate confirma că a deschis o anchetă privind Frontex", se arată într-un comunicat al serviciului de presă al OLAF.

Citește și: Guvernul Cîțu introduce 'taxa pe ambalaj': La cumpărături vei achita câte 50 de bani în plus pentru fiecare sticlă sau doză cu bere, apă, suc

"Totuşi, pentru că ancheta e în desfăşurare, OLAF nu poate face alte comentarii, în acord cu protejarea confidenţialităţii anchetelor în desfăşurare sau potenţiale, a procedurilor judiciare ulterioare, a datelor personale şi a drepturilor procedurale", mai precizează OLAF.

"Faptul că OLAF desfăşoară o investigaţie nu înseamnă că persoanele sau entităţile implicate au comis nereguli sau fraude. OLAF respectă pe deplin prezumţia de nevinovăţie şi drepturile la apărare ale persoanelor sau entităţilor vizate de o investigaţie", se menţionează în comunicat.

Investigaţiile vizează acuzaţii de hărţuire, comportament necorespunzător şi acţiuni de respingere a migranţilor, au afirmat pentru site-ul de ştiri Politico patru oficiali ai UE.

Conform Politico, ancheta a fost deschisă la începutul acestei luni.

Chris Borowski, purtător de cuvânt al Frontex, a spus că agenţia "cooperează pe deplin cu OLAF".

"Vizitele OLAF la agenţii, instituţii şi entităţi ale UE sunt o practică normală de bună guvernanţă. Este important de notat că astfel de vizite nu implică obligatoriu nereguli. Ele pot fi declanşate chiar de conducerile organismele europene", a declarat Borowski.

În octombrie, o anchetă jurnalistică realizată în comun de platforma Bellingcat şi de alte media a dezvăluit că Frontex a fost implicată activ sau prezentă în multiple incidente la graniţa maritimă dintre Grecia şi Turcia începând din martie, acuzaţii pe care agenţia le respinge.

Respingerea migranţilor înapoi în porturile de unde au plecat sau în apele internaţionale este ilegală în conformitate cu legea internaţională şi europeană. Totuşi, agenţia a fost acuzată în mod repetat de colaborare cu autorităţi naţionale de pază de coastă în acţiuni de respingere a migranţilor în ultimii ani.

Frontex, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, a fost înființată în 2004 cu scopul de a sprijini statele membre ale UE și țările asociate spațiului Schengen în protejarea frontierelor externe ale spațiului de liberă circulație al UE. În calitate de agenție a Uniunii Europene, Frontex este finanțată din bugetul UE, precum și din contribuțiile țărilor asociate spațiului Schengen. Până în 2020, personalul agenției va număra aproximativ 1 000 de membri, aproape un sfert dintre aceștia fiind detașați din statele membre și urmând să revină la locurile de muncă din țările lor după încheierea mandatului la Frontex.

În 2016, agenția s-a extins și a evoluat, devenind Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, iar rolul său s-a lărgit de la controlul migrației la gestionarea frontierelor, ceea ce i-a conferit responsabilități tot mai mari în ceea ce privește combaterea criminalității transfrontaliere. În prezent, Frontex este recunoscută ca fiind unul dintre stâlpii pe care este construit spațiul de libertate, securitate și justiție al Uniunii Europene. De asemenea, în domeniul său de activitate au intrat în mod oficial activitățile de căutare și salvare, pe care agenția le desfășoară ori de câte ori apar astfel de situații în contextul supravegherii frontierelor maritime.

Frontex este o agenție operațională care desfășoară pe tot cuprinsul UE, în orice moment, peste 1 500 de ofițeri din statele membre. Pentru a-și crește capacitatea de urmărire a situațiilor noi cu evoluție rapidă, centrul de situație al Frontex, cu atribuții de monitorizare a frontierelor externe, operează în prezent 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.