Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene: `Solidaritatea trebuie să fie rațiunea de a fi a Uniunii Europene`

Angel TÎLVĂR

După ce eforturile miniștrilor de finanțe de a ajunge la un acord privind un pachet de măsuri fiscale care să contracareze efectele pandemiei COVID-19 nu au rezultatele scontate, este evidentă viziunea diferită între statele din nord și cele din sud. Acest lucru afectează în mod cert și România, e de părere Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților.

”În timpul exercitării Președinției Consiliului UE, România a pus în prim-planul priorităților sale coeziunea, care este un principiu ce a stat la însăși baza creării UE.

Dacă admitem că țările care formează UE împărtășesc valori comune, ar fi un mare eșec al Uniunii, dacă criza COVID-19 ar diviza UE, care, deja creează dezbateri vis-a-vis de faptul că nucleul dur al Europei se folosește de Uniune în beneficiul propriu.

Astfel, merită menționat că, în 2009, când criza a lovit România, țara noastră s-a împrumutat cu 18 miliarde de euro. În treacăt fie spus, parlamentul țării nu a fost consultat. Banii au mers primul rând la bănci (în principal străine), de acolo la băncile-mamă (aflate în majoritatea lor în țări din UE), apoi au fost acoperite creditele neperformante și s-au refinanțat societățile comerciale (mai ales cele cu capital străin). Datoria este plătită, evident, de întregul popor român.

Dacă este adevărat că 60% din economia românească aparține capitalului străin, iar 40% aparține capitalului autohton, nu la fel stau lucrurile în ceea ce privește contribuția la bugetul de stat: capitalul străin contribuie cu 20%, în timp ce capitalul autohton contribuie cu 80%.

De aceea, România merită acces la tot ceea ce înseamnă forme de sprijin din partea UE, astfel încât mecanismele de coeziune să micșoreze decalajele care afectează țara noastră.

Chiar dacă, prin vocea președintei von der Leyen, Comisia Europeană a dat asigurări că “fiecare euro disponibil în bugetul UE va fi redirecționat către depășirea crizei” și că “prin intermediul noului instrument de solidaritate (SURE) se vor mobiliza 100 miliarde de euro pentru a menține locurile de muncă și funcționarea întreprinderilor”, depinde și de eforturile pe care Guvernul României le va face, dar, din acest punct de vedere, am mari rezerve.

Cu toate acestea, românii cred în continuare în proiectul european, în schimb, dacă guvernul va fi la fel de anemic și de ezitant în apărarea intereselor românilor, dezamăgirea cetățenilor nu va întârzia să apară.”, mai susține Angel Tîlvăr.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.