Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunț terifiant al specilaștilor: 'Surplusul de petrol de pe piaţa mondială este aproape de epuizare'! Care sunt motivele

sonda petrol

Surplusul de petrol de pe piaţa mondială este aproape de epuizare, potrivit raportului lunar al OPEC, care citează cererea mare de energie şi măsurile organizaţiei de reducere a livrărilor, transmite Reuters.

Producţia de petrol a exploatărilor de şist din Statele Unite a crescut în ultimul an, perioadă în care OPEC a redus producţia, în colaborare cu Rusia, pentru a susţine preţurile.

Citește și: Se anunță proteste MASIVE în SUA: Sute de mii de americanii îl amenință pe Trump cu manifestații URIAȘE! Care ar fi motivul

Producţia din Venezulea s-a prăbuşit, Libia şi Angola continuă să aibă probleme, iar OPEC produce încă sub ţintele proprii, ceea ce înseamnă că cererea în creştere trebuie acoperită din stocuri.

Potrivit raportului lunar al OPEC, stocurile din ţările dezvoltate a scăzut în februarie la 2,854 de miliarde de barili, nivel aflat cu aproximativ 43 de milioane de barili peste media ultimilor cinci ani.

”Am atins un nivel de conformitate de 150%. Am observat o scădere accelerată de stocurilor de la un nivel nemaiîntâlnit de circa 400 de milioane de barili la circa 43 de milioane de barili peste media ultimilor cinci ani”, a declarat secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo, la New Delhi, referindu-se la angajamentele de reducere a producţiei. El a arătat că surplusul de stocuri scade de la începutul anului 2017.

Nivelul stocurilor este în prezent cu 207 milioane de barili sub nivelul din februarie 2017, existând un excedent de 55 de milioane de barili în cazul ţiţeiului şi un deficit de 12 milioane de barili în vazul produselor petroliere.

”Privind în viitor, estimarea de creştere solidă a economiei mondiale în 2018, datele pozitive referitoare la vânzările de automobile din ultimele luni, consumul puternic de produse petroliere care a avut loc în SUA în inuarie, faţă de anul precedent şi deficitul de produse petroliere la nivel global vor stimula cererea de benzină şi produse distilate...”, potrivit OPEC.

Producţia celor 14 membri ai OPEC a scăzut în martie cu 201.000 de barili pe zi, la 31,96 milioane de barili pe zi, faţă de luna februarie, din cauza declinului înregistrat în Angola, Algeria, Venezuela, Arabia Saudită şi Libia.

Nivelul producţiei este sub cererea de 32,6 milioane de barili pe zi anticipată de OPEC pentru ţiţeiul produs de statele membre în 2018.

Citește și: Teodorovici se spală pe mâini: 'BOMBA' inflaţiei, plasată în braţele predecesorului. 'Trebuie să respecte ţintele pe care dânsul le-a propus'

OPEC, Rusia şi mai mulţi alţi producători de petrol din afara organizaţiei au început să reducă producţia în ianuarie 2017. Acordul este valabil până la sfârşitul acestui an, iar reprezentanţii OPEC se reunesc la Viena în iunie poentru a decide politica viitoare.

Petrolul WTI, de referinţă pe piaţa americană, a fost tranzacţionat joi la circa 66,2 dolari pe baril, la bursa din New York. Petrolul Brent, de referinţă la bursa din Londra, a scăzut joi cu 1,2%, la 71,22 dolari pe baril, anunță News.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.