Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aproape 60 de companii americane alimentează indirect forțele armate rusești (analiza unui think tank din Kiev)

M. C.
digi24.ro
sua rusia

În ciuda asigurărilor occidentale privind succesul sancțiunilor masive impuse Rusiei de la începutul invaziei sale în Ucraina, realitatea de pe teren pare să fie diferită. Moscova a reușit să exploateze lacunele din aceste sancțiuni pentru a cumpăra cantități mari de tehnologie occidentală pe care a folosit-o și continuă să lupte pe teritoriul ucrainean.

Informațiile au arătat că mai mult de 60% din componentele de bază importate pentru a suplimenta fabricarea armelor rusești provin de la companii americane. Rusia a reușit să importe aproximativ 20,3 miliarde de dolari din Occident, componente legate de echipamente militare, în perioada martie-decembrie a anului trecut (2022), potrivit unei analize a Institutului KSE, un think tank de la Școala de Economie din Kiev.

Această cifră reprezintă o scădere de doar 15% față de anul anterior invaziei ruse din februarie 2022, potrivit publicației Newsweek.

Companiile cu sediul în SUA au produs 64% din aceste bunuri cu dublă utilizare (adică componente care ar putea fi utilizate în scopuri militare, precum și pentru produse de consum obișnuite, cum ar fi mașini și electrocasnice, între martie și decembrie, potrivit cifrelor comerciale rusești).

Componente din SUA pe câmpul de luptă

Datele separate compilate de autoritățile ucrainene au arătat că 66% din componentele străine vitale găsite în sistemele de arme folosite de armata rusă au fost fabricate de companii cu sediul în SUA. De asemenea, a menționat că din 155 de companii străine, componentele lor esențiale au fost găsite în echipamente militare rusești, dintre care 59 aveau sediul în Statele Unite.

Kievul a găsit cipuri, transmițătoare, tranzistoare, transformatoare și alte dispozitive și piese importate în patru tipuri de rachete de croazieră Kh-59, Kh-101, Kalibr și Iskander-K fabricate în Rusia.

O tehnologie străină similară a fost găsită și în șapte tipuri de vehicule blindate și unități de artilerie rusești, inclusiv Tor-M, un sistem de rachete de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune și un tanc de luptă T-72.

Componente importate au fost, de asemenea, descoperite în șapte tipuri diferite de drone, inclusiv Orlan-10 din Rusia și două modele iraniene, Shahd 131 și 136.

Cum se transferă?

Modul de transport este prin Caucaz, părți din Asia Centrală și Orientul Mijlociu. Dar datele comerciale arată că China este de departe cel mai mare transportator de microcipuri și alte tehnologii pentru Rusia.

Între octombrie și decembrie, Moscova a importat 87% din "microcipurile" sale de la furnizori din China, chiar dacă doar 40% au fost fabricate pe teritoriul chinez.

Luna trecută (mai 2023), Statele Unite și alte țări din Grupul celor Șapte au aprobat noi sancțiuni pentru a limita accesul Rusiei la produsele cu dublă utilizare.

Acest lucru a venit la trei luni după ce administrația președintelui american Joe Biden a anunțat noi reguli pentru a restricționa comerțul tehnologic între Moscova și Washington.

Aliații Kievului încă se confruntă cu obstacole semnificative în consolidarea acestor sancțiuni și impunerea lor asupra sectorului privat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.