Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Are Ponta dreptul legal să fie secretar general? Ce spune fostul premier

facebook.com
Victor Ponta Sorin Grindeanu

Numirea lui Victor Ponta în funcţia de secretar general al Guvernului a fost principala mişcare strategică a premierului Sorin Grindeanu în lupta cu Liviu Dragnea. Situaţia este însă una complicată din punct de vedere legal. Dincolo de incompatibilitatea între funcţia de la Guvern şi cea de deputat, Ponta este contestat şi cu alte articole de lege.

Vezi şi: Carmen Dan îi dă o veste proastă lui Ponta: Cine atacă în instanţă numirea sa

Legea 188/1999, actualizata, privind Statutul functionarilor publici spune:

Articolul 94

(1) Raportul de serviciu se suspenda de drept atunci cand functionarul public se afla in una dintre urmatoarele situatii:

m) in cazul in care s-a dispus trimiterea in judecata pentru savarsirea unei infractiuni de natura celor prevazute la art. 54 lit. h) ;

Articolul 54

h) nu a fost condamnata pentru savarsirea unei infractiuni contra umanitatii, contra statului sau contra autoritatii, infractiuni de coruptie si de serviciu, infractiuni care impiedica infaptuirea justitiei, infractiuni de fals ori a unei infractiuni savarsite cu intentie care ar face-o incompatibila cu exercitarea functiei publice;

Articolul 12

Categoria inaltilor functionari publici cuprinde persoanele care sunt numite in una dintre urmatoarele functii publice:

a) secretar general al Guvernului si secretar general adjunct al Guvernului.

Vezi şi: SURSE - Dezastru pentru echipa Ponta-Grindeanu: Tăriceanu îl salvează pe Dragnea

Contestatarii lui Victor Ponta susţin că acesta ar fi încadrat în categoria înalţilor funcţionari publici, iar articolul 94 al legii 188/1999 i s-ar aplica. Nu de aceeaşi părere este secretarul general al Guvernului.

"Conform Ordonanţei de organizare a Guvernului, Secretarul General este membru al Guvernului cu rang de ministru. Din acest motiv nici nu trebuie să fie funcţionar public - spre deosebire de secretarii generali din ministere. Nu vă lăsaţi păcălit de 'binevoitori'. Nu aveam voie să fiu membru al Guvernului dacă eram condamnat definitiv - cazul Dragnea. Eu nu sunt funcţionar public - nu am dat examen şi nu am această calitate", a declarat Victor Ponta pentru stiripesurse.ro.

Potrivit legii 161/2003, Victor Ponta nu poate fi deputat şi secretar general al Guvernului în acelaşi timp. Pe de altă parte, legea prevede un termen de 75 de zile în care cele două funcţii pot fi ocupate concomitent.

ART. 81

(1) Calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, potrivit Constituţiei, cu excepţia celei de membru al Guvernului.

(2) Prin funcţii publice de autoritate, incompatibile cu calitatea de deputat sau de senator, se înţelege funcţiile din administraţia publică asimilate celor de ministru, funcţiile de secretar de stat, subsecretar de stat şi funcţiile asimilate celor de secretar de stat şi subsecretar de stat din cadrul organelor de specialitate din subordinea Guvernului sau a ministerelor, funcţiile din Administraţia Prezidenţială, din aparatul de lucru al Parlamentului şi al Guvernului, funcţiile de conducere specifice ministerelor, celorlalte autorităţi şi instituţii publice, funcţiile de consilieri locali şi consilieri judeţeni, de prefecţi şi subprefecţi şi celelalte funcţii de conducere din aparatul propriu al prefecturilor, funcţiile de primar, viceprimar şi secretar ai unităţilor administrativ-teritoriale, funcţiile de conducere şi execuţie din serviciile publice descentralizate ale ministerelor şi celorlalte organe din unităţile administrativ-teritoriale şi din aparatul propriu şi serviciile publice ale consiliilor judeţene şi consiliilor locale, precum şi funcţiile care, potrivit legii, nu permit persoanelor care le deţin să candideze în alegeri.

ART. 83

(1) Deputatul sau senatorul care la data intrării în vigoare a prezentului titlu se afla în una dintre incompatibilităţile prevăzute de art. 81 şi 82 va informa, în termen de 15 zile, Biroul permanent al Camerei din care face parte.

(2) În termen de 60 de zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (1), deputatul sau senatorul va opta între mandatul de parlamentar şi funcţia care generează incompatibilitatea, demisionând din una dintre funcţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.