Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Argumentele primarului Capitalei, desfiinţate de specialişti: Referate copy-paste pentru desfiinţatea PUZ-urilor din cinci sectoare

bucuresti harta sectoare

Nicuşor Dan, primarul general al Bucureştiului, a iniţiat 5 hotărâri de Consiliu General ce prevăd suspendarea pentru 2 ani a Planurilor Urbanistice Zonale Coordonatoare ale Sectoarelor 2, 3, 4, 5 şi 6, aprobate în ultimii 2 ani. Primarul Nicuşor Dan acţionează la solicitarea activistului Nicuşor Dan. Cele cinci hotărâri au fost iniţiate pe baza unor plângeri realizate de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, Fundaţia Eco-Civica şi de USR, care acuză transformarea a zeci de hectare de spaţiu verde în spaţiu de construit. Exceptat este Sectorul 1, deşi Clotilde Armand a denunţat în ultima perioadă nereguli în dezvoltarea imobiliară a sectorului.

Referatele de specialitate întocmite de arhitectul-șef sunt copy-paște la toate sectoarele, adică autorul nu s-a obosit să găsească măcar o singură diferență. Este evident că nu toate PUZ-urile au fix aceleași probleme, afirmă specialişti în urbanism, consultaţi de STIRIPESURSE.RO. Primele fraze ale referatului de specialitate sunt niște afirmații general valabile referitoare la domeniul urbanismului, dar concluzia neagă exact cele afirmate anterior.

"Primăria Generală nu este împiedicată de nimic, dar absolut nimic, cu excepția interesului de a nu avea nicio reglemantare și să fie toți cu mâna întinsă la 'milă' semnatarilor, să facă o documentație PUG prin care să corecteze așa-zisele nereguli ale PUZ-urilor sectoarelor", afirmă specialiştii în urbanism.

Calculul suprafeței de spațiu verde pe cap de locuitor pornește de la un adevăr: așa este prevăzut în Legea 24/2007 actualizată. Continuă însă cu o încadrare falsă: legea se referă la nivel de Municipiu, nu la nivel de PUZ. Nimic nu îl împiedică pe primarul general să propună spre aprobare o documentație de urbanism de rang superior, adică PUG, care să corecteze eventualele "erori" de la nivelul unui PUZ aprobat (de sector sau alt fel). Desigur, ar putea fi mult mai "interesant" pentru un primar să nu aibă reglementare și să fie toți cu mâna întinsă la mila lui.

În privinţa spațiilor verzi, se poate oferi exemplul Sectorului 5. Conform datelor furnizate de Intergraph, înainte de aprobarea PUZ-ului Sectorului 5 erau 1.825.172,3 mp de spații verzi, iar prin implementarea PUZ-ului aprobat s-ar ajunge la 2.850.571,6 mp de spații verzi. Deci un plus de 1.025.399,3 mp de spațiu verde.

Așa-zisul "fond forestier" invocat este un teren al MAPN, înscris în cartea funciară cu mențiunea "curți-construcții", fiind în realitate cea mai mare sursă de poluare cu ambrozie de la nivelul Bucureștiului (cele 103 de hectare, plus altele aproximativ 100 hectare adiacente). Această uriaşă sursă de alergie la nivelul populației Capitalei este considerată "fond forestier", deși nu se găsește nici măcar un copac în toată acestă zonă.

În concluzie, orice s-ar face pe acest teren (iar PUZ-ul Sectorului 5 propune transformarea din 103 hectare de curți-construcții în 50 de hectare de spațiu verde, păstrând doar jumătate pentru curți-construcții) ar însemna un plus pentru sănătatea bucureștenilor, fiind astfel de interes public major.

PUZ-urile promovate de autoritatea publică locală pot modifica indicatorii de urbanism cu cât consideră autoritatea publică, fără a depăși CUT = 4, se arată în referat. Afirmația invocată este falsă, deoarece modificarea cu 20% se referă strict la pesoanele fizice sau juridice care au un interes privat (iar legiuitorul a avut grijă, pe drept, ca acest interes privat să nu vină în conflict major cu interesul public).

Prin urmare, PUZ-urile sectoarelor sunt un instrument pe care primăriile au fost obligate să și le creeze pentru a organiza la nivelul cerințelor anului 2020 activitatea de reglementare urbanistică a teritoriului pe care îl administrează, având în vedere că Primăria Generală, deși e obligată prin lege să facă acest lucru, nu a putut nici la 10 ani de la expirarea unui PUG incoerent, făcut în mare grabă, să ofere un instrument adecvat de gestionare a activităților specifice.

Astfel, nu împiedică Primăria Generală să corecteze această documentație de urbanism prin PUG.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.