Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arhitectul indian, Balkrishna Doshi, a câştigat Premiul Pritzker pe 2018

india

Premiul Pritzker, cea mai prestigioasă recompensă din lume în domeniul arhitecturii, a fost atribuit miercuri lui Balkrishna Doshi, care devine la vârsta de 90 de ani laureatul cel mai vârstnic şi primul indian care câştigă această distincţie, relatează AFP. Discipol al fracezului Le Corbusier, Balkrishna Doshi s-a evidenţiat prin arhitectura sa modernistă, în contrast cu India foarte tradiţionalistă, în care a integrat aspecte ale culturii ţării şi tradiţiilor sale.

Este cunoscut şi pentru că a militat în favoarea unei arhitecturi durabile şi puţin costisitoare. Printre realizările sale se numără ansamblul Araya, în districtul indian Madhya Pradesh. Este vorba despre un proiect gigant, ansamblu de clădiri de un etaj construite în anii 1980 pentru a răspunde unei crize a locuinţelor în regiune. Astăzi, 80.000 de persoane locuiesc în una dintre cele 6.500 de locuinţe construite în cadrul acestui proiect.

Balkrishna Doshi a gândit arhitectura ca o extensie a corpului uman, în dorinţa de a o armoniza cu mediul înconjurător, fie că este vorba de climat, peisaj sau de urbanism. Realizările lui Balkrishna Doshi "respectă cultura orientală, îmbunătăţind în acelaşi timp calitatea vieţii în India", potrivit unui comunicat publicat miercuri de juriul premiului Pritzker. "Datorez acest premiu mentorului meu, Le Corbusier", a comentat laureatul pe 2018, citat în comunicat, cu privire la premiul Pritzker, adesea considerat echivalentul Nobelului în arhitectură.

Juriul a menţionat: "De-a lungul anilor, Balkrishna Doshi a creat o arhitectură serioasă, niciodată doar de formă sau care să se înscrie în tendinţe". "Soluţiile sale iau în considerare dimensiunile sociale, de mediu şi pe cele economice şi, în acest fel, arhitectura sa este tot timpul în legătură cu noţiunea de durabilitate". Premiul Pritzker constă într-un cec de 100.000 de dolari şi o medalie de bronz, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.