Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kievul dă cărțile pe față: Războiul cu Rusia oferă Vestului cel mai bun poligon de testare a armamentului

ceps.eu
razboi ucraina

Ministrul Apărării de la Kiev spune că aliații occidentali obțin cu prilejul războiului contra Rusiei informații de neprețuit despre performanța armamentului vestic, relatează Financial Times.

Ministrul Apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, se afla într-o întâlnire cu oficiali americani când a primit un telefon. Întorcându-se către oaspeții săi americani, Reznikov a spus: „Am o veste bună. Am doborât o rachetă Kinjal.”

Se credea că Kinjal era o rachetă hipersonică rusă înfricoșătoare care, așa cum s-a lăudat Vladimir Putin, se deplasa cu o viteză atât de mare încât nu putea fi interceptată. Dar în acea zi de mai, forțele ucrainene au folosit sistemul de apărare antiaeriană Patriot, furnizat de SUA, pentru a dovedi că Putin s-a înșelat..

„Fantastic!”, și-a amintit Reznikov că a spus un oficial american.

Războiul din Ucraina este pentru prima dată când armamentul NATO este folosit pe scară largă, după cererile de asistență din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, și oferă armatelor occidentale informații neprețuite asupra performanței armamentului lor.

În cazul rachetelor Kinjal, de exemplu, experții bănuiau de multă vreme că sistemul Patriot era capabil să le doboare, dar a fost nevoie de războiul din Ucraina pentru a demonstra acest lucru.

Aliații occidentali ai Kievului „pot să vadă de fapt dacă armele lor funcționează, cât de eficient funcționează și dacă trebuie să fie modernizate”, a spus Reznikov într-un interviu.

„Pentru industria militară a lumii, nu poți inventa un teren de testare mai bun”, a adăugat ministrul Apărării din Ucraina.

Paradă de tehnică militară

Pentru a-și proteja cerul de rachetele rusești, Ucraina a primit, de asemenea, apărare antiaeriană americana-norvegiană Nasams, precum și noul dezvoltat Iris-T al Germaniei.

Este pentru prima dată când toate sistemele diferite de calitate NATO sunt puse la încercare împreună.

Lor li s-au adăugat obuzierele M777 americane, Panzerele germane 2000, Caesar-ii francezi și Krab-ii polonezi care au pregătit terenul pentru infanteria Ucrainei și au respins avansurile rusești.

Un sistem de artilerie occidentală este ca un „Mercedes-Benz” în comparație cu o mașină rusă din epoca sovietică, dar armamentul de calitate NATO și-a arătat și propriile deficiențe, potrivit lui Petro Pyatakov, consultant în industria armelor și colonel în pensie.

„În timpul operațiunilor a devenit evident că aceste sisteme nu erau destinate unui război atât de intens” în care mașina de artilerie a Rusiei trage fără oprire și fără discriminare.

„Nu doar ucrainenii învață cum să ducă un război modern, de mare intensitate, în același timp și rușii învață. Și există riscul ca [vestul] să rămână în urmă când vine vorba de tactici pe câmpul de luptă, dacă nu învățăm corect din lecțiile primite”, a spus un consilier de apărare occidental.

Munițiile ghidate de GPS pentru artilerie, precum și sistemele de rachete cu lansare multiplă, cum ar fi Himars din SUA, au fost „foarte precise”. Dar, a adăugat Reznikov, sistemele radio-electronice puternice ale Rusiei găseau modalități de a le bloca.

„Rușii vin cu o serie de contramăsuri, ne informăm partenerii și ei fac o nouă contramăsură împotriva acestei contramăsuri”, a spus Reznikov. „Este ca un pendul constant. Acesta este un război al tehnologiei”, a adăugat acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.