Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asociaţia Just Life a pus medicii şi pacienţii faţă în faţă: Soluţii pentru îmbunătăţirea actului medical

Asociația Just Life a organizat luni, 17 iunie 2019, evenimentul „Direcții strategice în sănătatea publică”, în sala Kadisha a hotelului Phoenicia Grand din Capitală. Experţi naţionali şi internaţionali în domeniul sanitar au căutat împreună, în cadrul a trei workshop-uri, soluții la problemele sistemului de sănătate românesc și european.

Organizatorii, ca reprezentanţi ai unei asociaţii care apără drepturile pacienţilor, au pus laolaltă reprezentanți ai autorităților, experți și beneficiari (pacienți) pentru a identifica oportunitățile de îmbunătățire a actului medical.

Evenimentul a fost deschis de Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătăţii, care s-a referit la câteva dintre problemele sistemului sanitar. "Avem un sistem de sănătate foarte îmbătrânit, dar avem şi insule de performanţă", a afirmat Bănicioiu, susţinând că "soluţia este tratarea lucrurilor profesional, nu politic". Fostul ministru a amintit faptul că investiţiile în aparatură medicală se fac greoi şi la intervale mari de timp. "Nu este suficient doar să mărim salarii şi restul problemelor să le amânăm", a mai afirmat Nicolae Bănicioiu.

Vasile Ciurchea, fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, s-a referit la o serie de probleme ale sistemului medical, atât în privinţa dotărilor, cât şi a mentalităţilor. Fostul preşedinte CNAS a comparat situaţia din România cu situaţiile din alte ţări, susţinând nevoia introducerii asigurărilor private de sănătate, ca o alternativă la CNAS. "Mai devreme sau mai târziu, ar trebui introduse asigurările private de sănătate. Este o diferenţă ca de la cer la pământ între un pachet dat de angajatori şi un sistem de asigurări private", a explicat Vasile Chiurchea.

content-image

Avocata Alexandra Cârstea a prezentat perspectiva Asociației pacienților asupra situației bolnavului în România, pornind de la cazul mamei sale, pacient timp de patru ani al spitalelor oncologice, în urma unui diagnostic de cancer pulmonar. Alexandra Cârstea a susţinut o serie de măsuri care s-au dovedit necesare prin prisma experienţei cu propria mamă: o lege pentru folosirea canabisului în scop medical, testele genetice să fie recomandate de oncologi, simplificarea procedurii pentru donatorii de sânge.

Un aspect important subliniat de Alexandra Cârstea a fost cel al nevoii urgentării transportului de masă trombocitară. Deşi au existat discuţii în acest sens, încă nu s-a putut ajunge la un acord cu Tarom pentru transport pe rutele interne, a dezvăluit reprezentanta Asociaţiei pacienţilor.

Consultantul Clive Bates, director Counterfactual Consulting Limited din Marea Britanie, şi Nicolae Fotin, fost președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, au susţinut un workshop despre potențialul politicilor publice de prevenție.

Cel de-al treila workshop a avut ca temă gestionarea problemelor din sistemul public de sănatate. Carmen Orban, manager al Spitalului clinic Fundeni, a prezentat ca studiu de caz situaţia celui mai mare spital din România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.