Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aşteptările firmelor de recrutare pentru 2020: Piaţa muncii va fi condusă de dorințele candidatului

www.romaniatv.net
români muncă străinătate

După un 2019 marcat de lupta companiilor pentru atragerea talentelor, specialiştii în recrutare se aşteaptă la un 2020 condus de dorinţele angajaţilor. Anul acesta, candidaţii vor flexibilitate şi individualitate,iar angajatorii o forță de muncă mai calificată şi mai stabilă, scrie Ziarul Financiar, conform Mediafax.

Sorina Donisa, director general al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar APT Resources & Services, parte a Work Service Group, crede că anul acesta deficitul de forţă de muncă se va stabiliza în anumite domenii.

„Anul 2020 va fi în continuare unul în care candidatul va avea de unde să aleagă, piaţa locală a muncii va fi condusă de alegerea candidatului. Vom vedea o stabilizare a deficitului de forţă de muncă în industrii precum automotive, industria bancară. În continuare va creşte cererea de forţă de muncă în domenii precum IT&C, BPO, servicii de externalizare. Va fi o cerere susţinută în tot ceea ce înseamnă domeniul tehnic şi limbi străine”, a declarat Sorina Donisa.

Oana Botolan Datki, managing partner al companiei cu activităţi în sectorul resurselor umane CTeam Human Capital, spune că organizaţiile trebuie să se adapteze la noile cerinţe ale candidaţilor şi să caute metode pentru a îşi creşte productivitatea.

„Angajaţii vor flexibilitate şi individualitate, iar companiile încă au aşteptări nerealiste în ceea ce priveşte stabilitatea angajaţilor, adică despre perioada pe care un angajat o petrece în companie. Noi, organizaţiile, trebuie să ne adaptăm la noile condiţii de lucru, la o rată a fluctuaţiei personalului mai mare, să investim în training, să automatizăm şi să eficientizăm tot”, afirmă Oana Botolan Datki.

Raluca Pârvu, business manager în cadrul BPI Group, companie de consultanţă în management şi resurse umane, afirmă că organizaţiile vor stabilitate atât de la angajaţi, cât şi în ceea ce priveşte creşterile salariale.

„Angajatorii îşi doresc cu siguranţă o forţă de muncă mai calificată, dar şi mai stabilă. Îşi doresc să menţină sub control creşterile salariale, astfel încât să poată continua să se dezvolte. Multe companii se confruntă cu plecări masive de personal – e o problemă recurentă în anumite industrii, mai ales atunci când salariile sunt sub media pieţei şi condiţiile ori volumul de muncă sunt mai dificile”, explică Raluca Pârvu.

Salariul minim brut a crescut de la 2.080 de lei la 2.230 de lei în 2020, o măsură ce îi bucură pe angajaţi, însă aduce cu sine creşterea costului cu forţa de muncă pentru angajatori.

„Salariul minim creşte forţat, prin decizia guvernului, fară să existe cu adevărat resurse în economie pentru aceasta mărire. Credem că ar trebui un echilibru între ce pot susţine economia şi angajatorii şi presiunea de creştere venită din partea salariaţilor. Prost gestionată, creşterea salariului minim poate fi un motiv de restrângere a activităţii pentru companiile în care un mare număr de lucrători sunt plătiţi cu salariul minim”, spune Raluca Pârvu.

Oana Botolan Datki crede că această creştere a salariului minim va complica şi mai mult viaţa companiilor, pe o piaţă unde aşteptările salariale ale candidaţilor sunt uneori haotice. „Este greu să se găsească o balanţă salarială corectă. Este o provocare ce se dezvoltă din ce în ce mai mult în ultima vreme. Aşteptările candidaţilor cu privire la salariu sunt haotice în unele domenii. Creşterea salariului minim nu va contribui la scăderea deficitului forţei de muncă de pe piaţa locală. Va complica şi mai mult viaţa companiilor private”, adaugă Oana Botolan Datki.

În mediul privat, companiile vor creşte salariile, dar va fi o creştere mai moderată comparativ cu anii trecuţi. Pachetele de beneficii vor evolua şi ele, organizaţiile îndreptându-se din ce în ce mai mult pe beneficii flexibile în 2020. „Salariul din mediul privat va creşte în medie cu 4,5% - 4,6% în 2020. Nu este o diferenţă mare faţă de anul trecut. În ceea ce priveşte pachetul de beneficii, angajatorii vor merge mai mult pe beneficii flexibile anul acesta, beneficii care merg pe nevoile individuale ale angajatului”, explică Oana Botolan Datki.

Specialiştii în recrutare se aşteaptă ca numărul de muncitori străini să crească pe piaţa locală a muncii. În prima jumătate a lui 2019 peste 11.000 de cetăţeni din afara spaţiului european au venit să lucreze în România, potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI).

„Mă aştept să existe o creştere a muncitorilor străini pe piaţa locală, din cauza lipsei de forţă de muncă. Vor veni să lucreze în domenii precum construcţii şi HoReCa. Cred că România îşi va rezolva o parte o parte din deficitul de personal prin angajaţii din ţări non-UE în construcţii şi HoReCa”, spune Sorina Donisa.

În 2019, cele mai căutate locuri de muncă au fost cele de șofer, contabil și economist, potrivit unei analize eJobs.ro.

Circa patru milioane de căutări au fost consemnate pentru poziția de șofer anul anterior, în timp ce poturile de contabili şi economişti au cumulat aproape 3 milioane de căutări.

Postul de inginer este pe locul al patrulea în topul căutărilor, cu peste 1,2 milioane de căutări. Totodată, au crescut semnificativ și căutările de locuri de muncă part-time.

Peste 1 milion de căutări au fost consemnate și pentru postul de asistent manager, în timp ce cea de manager a cumulat 950.000 de căutări. Asistenții medicali au strâns peste 750.000 de căutări, în timp ce posturile pe domeniul resurse umane s-au ridicat la o cifră similară. De asemenea, au existat în 2019 circa 700.000 de căutări pentru operatori call-center.

Locurile de muncă cu cele mai puţine căutări în 2019 au fost cele de arhitect, consilier juridic şi secretară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.