Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AstraZeneca pare 'în formă', în ciuda problemelor din sectorul științific britanic

gisbarbados.gov.bb
astrazeneca

Consecințele Brexit plus temerile legate de finanțare înseamnă un prognostic incert, dar firma ar trebui să raporteze vești bune săptămâna aceasta, anunță The Guardian.

Rishi Sunak a promis că va face din Regatul Unit o "superputere în domeniul științei și tehnologiei", călcând pe urmele unor prim-miniștri precum David Cameron, care a numit științele vieții "bijuteria din coroana" economiei noastre. Dar îndepărtarea Marii Britanii de Europa a aruncat o umbră și ridică semne de întrebare pentru campionii naționali, cum ar fi AstraZeneca, cel mai mare producător de medicamente din țară, care raportează săptămâna aceasta rezultatele celui de-al treilea trimestru.

Una dintre cele mai dăunătoare surprize provocate de Brexit a fost expulzarea cercetătorilor britanici din programul de finanțare Horizon al UE. În august, Sunak a promis o "alternativă britanică mai bună" și să "reducă timpul necesar pentru ca noile medicamente să fie disponibile pentru NHS".

O idee vehiculată la conferința conservatoare a fost aceea de a șterge praful de pe strategia din 2017 a fostului secretar de stat pentru afaceri Greg Clarke pentru a stimula productivitatea și a îmbrățișa schimbările tehnologice. O viziune privind științele vieții, elaborată cu contribuția industriei și publicată anul trecut, speră să se bazeze pe aceasta.

Cu toate acestea, se speculează din ce în ce mai mult că, în declarația sa de toamnă din 17 noiembrie, cancelarul Jeremy Hunt ar putea reduce bugetul guvernamental pentru cercetare și dezvoltare (R&D) pentru a contribui la acoperirea unei mari găuri în finanțele publice. În calitate de cancelar în urmă cu un an, Sunak a amânat cu 2 miliarde de lire sterline cheltuielile guvernamentale anuale pentru cercetare și dezvoltare atunci când a redus angajamentul pentru 2024-25 de la 22 miliarde de lire sterline la 20 miliarde de lire sterline.

Producătorul de medicamente anglo-suedez s-a reinventat, croindu-și o nișă în tratamentele specializate, în special pentru cancer

Liderii din mediul de afaceri sunt, de asemenea, îngrijorați de sfârșitul scutirii de impozit "super deducerile" acordate de guvern în martie anul viitor, când impozitul pe profit va crește de la 19% la 25%.

Asociația Industriei Farmaceutice Britanice (ABPI) vede "un potențial real în realizarea viziunii privind științele vieții", dar directorul executiv Elliot Dunster spune că există "unele semnale de alarmă în date". În timp ce companiile farmaceutice sunt cel mai mare investitor din sectorul privat în cercetarea și dezvoltarea din Marea Britanie, cota globală a Regatului Unit în investițiile în cercetare și dezvoltare în domeniul farmaceutic a scăzut până în 2019 la puțin peste 4%, de la 7,7% în 2012.

Studiile clinice comerciale în NHS au scăzut în timpul pandemiei și nu și-au revenit, ceea ce a făcut ca Marea Britanie să scadă de pe locul patru pe locul 10 la nivel mondial în ceea ce privește numărul de studii clinice în stadiu avansat întreprinse între 2017 și 2021. ABPI afirmă că aceasta este o prioritate cheie, legată nu de finanțare, ci de îmbunătățirea proceselor de prioritizare și de realizare a cercetării. De asemenea, solicită credite fiscale pentru cercetare și dezvoltare mai competitive la nivel internațional.

În pofida acestor aspecte și a înrăutățirii contextului economic, se așteaptă ca actualizarea financiară a AstraZeneca, prevăzută pentru joi, să fie pozitivă. Analiștii prevăd o creștere cu 9% a veniturilor totale, până la 10,8 miliarde de dolari, și un salt de 43% al profitului de bază pe acțiune, până la 1,54 dolari.

Sub conducerea lui Pascal Soriot, care a moștenit o companie în dificultate în 2012 și a respins o ofertă ostilă de preluare din partea Pfizer în 2014, producătorul de medicamente anglo-suedez s-a reinventat, croindu-și o nișă în tratamentele specializate, în special pentru cancer.

În al doilea trimestru, a crescut cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare cu 40%, până la 2,4 miliarde de dolari, echivalentul a 23% din vânzări, unul dintre cele mai ridicate niveluri din industrie. Anul trecut, a cheltuit aproape 10 miliarde de dolari pentru cercetare în cele trei domenii ale sale - produse biofarmaceutice, cancer și boli rare.

AstraZeneca a devenit un nume cunoscut atunci când a dezvoltat, împreună cu Universitatea Oxford, unul dintre primele vaccinuri Covid și a distribuit peste 3 miliarde de doze în întreaga lume, deși acest lucru a fost umbrit de publicitatea negativă legată de o legătură rară cu coagularea sângelui.

Rivalii Moderna, Pfizer și BioNTech și-au modificat vaccinurile cu ARNm și au dezvoltat versiuni care vizează varianta Omicron, care sunt acum utilizate în campaniile de rapel din Marea Britanie, Europa și SUA. AstraZeneca a rămas în urmă și are doar vaccinul său original, care este încă utilizat în restul lumii.

Soriot a declarat recent, într-un interviu recent, că firma ar putea să nu rămână în domeniul vaccinurilor pe termen lung - spre deosebire de rivalul britanic GSK, unul dintre cei mai mari producători de vaccinuri din lume. AstraZeneca speră că medicamentul său împotriva anticorpilor Covid-19, Evusheld, poate compensa scăderea vânzărilor de vaccinuri.

Portofoliul său principal este puternic, iar prețul acțiunilor sale s-a de cinci ori mai mare sub conducerea lui Soriot, ajungând la aproximativ 107 lire sterline, ceea ce înseamnă o valoare de piață de 167 de miliarde de lire sterline. Această valoare depășește valoarea de 59 de miliarde de lire sterline la care a ajuns GSK după ce s-a desprins de întreprinderea sa de 31 de miliarde de lire sterline din domeniul sănătății consumatorilor. În urma rezultatelor trimestriale solide obținute de GSK și a îmbunătățirii perspectivelor sale de săptămâna trecută, marea companie farmaceutică britanică pare să fie într-o stare de sănătate excelentă. Dar restul sectorului ar putea avea nevoie de un suport vital din partea guvernului Sunak.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.