Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oamenii de știință au descoperit, la 13 miliarde de ani-lumină distanţă de Pământ, un obiect din zorii Universului

Radu Pop
akamaized.ne
sistemul solar spatiu univers planete

O echipă de astronomi de la Universitatea din Copenhaga a anunţat descoperirea unui obiect cosmic extrem de îndepărtat, aflat la 13 miliarde de ani-lumină distanţă de Pământ, care ar putea fi cel mai timpuriu precursor cunoscut al unei găuri negre supermasive, conform unui studiu publicat pe 13 aprilie în revista Nature, transmite vineri Live Science.

Format la doar aproximativ 750 de milioane de ani după Big Bang, într-o perioadă considerată drept "zorii Universului", acest obiect pare să reprezinte prima dovadă directă a unei galaxii timpurii în care o acumulare masivă de praf şi gaze cosmice semnalează formarea unei găuri negre supermasive.

Anterior, oamenii de ştiinţă postulaseră existenţa în Universul timpuriu a unor astfel de obiecte cosmice, denumite "quasari roşii de tranziţie", dar un astfel de obiect nu a fost observat niciodată până acum.

Quasarii (prescurtarea de la "obiecte cvasi-stelare") sunt obiecte cosmice extrem de strălucitoare, a căror energie provine de la găurile negre supermasive aflate în nucleele galactice. Cu mase care pot fi de miliarde de ori mai mari decât cea a Soarelui, aceste găuri negre supermasive atrag întreaga materie din jur şi deformează continuumul spaţiu-timp. Gazele cosmice absorbite de aceşti monştri se încălzesc până la temperaturi extreme din cauza frecării, generând un flux de energie luminoasă comparabil cu lumina emisă de stele.

Echipa a surprins o astfel de galaxie din zorii Universului în timpul unui proces extrem de activ de formare stelară - o galaxie în care se formau noi stele de 1.600 de ori mai rapid decât se formează în prezent în Calea Lactee. Toate aceste stele abia formate produc un volum uriaş de căldură, încălzind norii de gaze din proximitatea lor relativă până când aceste gaze încep să strălucească în spectrul infraroşu. Întreaga galaxie a devenit atât de fierbinte, încât praful său cosmic străluceşte mai puternic decât orice alt obiect cunoscut din această perioadă îndepărtată a Universului, conform cercetătorilor.

În mijlocul acestei mase strălucitoare de gaz, cercetătorii au detectat un singur punct roşu luminos - un obiect mare şi compact, ascuns printre uriaşii nori de gaz ce-l înconjoară. Conform oamenilor de ştiinţă, luminozitatea şi culoarea acestui punct corespunde perfect caracteristicilor preconizate ale quasarilor roşii de tranziţie.

Probabil că există încă multe astfel de obiecte cosmice care aşteaptă să fie descoperite, iar Telescopul Spaţial James Webb, lansat de NASA pe 25 decembrie 2021, are caracteristicile de performanţă care îi permit să observe astfel de obiecte îndepărtate cu o claritate mai mare decât Hubble.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.