Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Au fost aprobate plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2018

Inquam Photos / Octav Ganea
plen parlament camera deputatilor

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2018, înregistrându-se 170 voturi ''pentru'' şi 81 ''împotrivă''. Raportul Comisiei de buget menţionează că proiectul a fost elaborat pe baza obiectivelor, măsurilor şi ţintelor prevăzute în Strategia fiscal - bugetară pentru perioada 2018 - 2020, conform Agerpres.

Proiectul de lege prevede că plafonul pentru soldul bugetului general consolidat, precum şi plafonul pentru cheltuielile de personal ale bugetului general consolidat, exprimate ca pondere în Produsul Intern Brut, sunt obligatorii atât pentru anul 2018, cât şi pentru anul 2019. "Pentru anul 2018, plafonul propus pentru soldul bugetului general consolidat este de - 2,97% din PIB, iar plafonul pentru cheltuielile de personal ale bugetului general consolidat este de 8,9% din PIB. Pentru anul 2019, soldul bugetar va fi de - 2,58% din PIB, iar cheltuielile de personal 8,6% din PIB", menţionează raportul.

Plafoanele nominale ale soldurilor bugetului general consolidat, bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetelor fondurilor speciale şi al altor bugete componente ale bugetului general consolidat, pentru anul 2018, s-au stabilit prin derogare de la prevederile Legii responsabilităţii fiscal-bugetare nr.69/2010, mai prevede raportul.

Reprezentanţii opoziţiei au criticat plafoanele, deputatul USR Claudiu Năsui menţionând că încalcă tratate internaţionale la care România este parte. "Noi, prin aceste plafoane, dăm dreptul Guvernului să facă un buget mai mare. Guvernul a croit bugetul şi apoi ne roagă să pună plafoanele mai sus. Problema este că ele încalcă nişte tratate internaţionale la care România este parte", a spus Năsui.

Bogdan Huţucă, deputat liberal, a arătat că acest proiect prevede un deficit structural ridicat. "PNL nu susţine acest proiect. Acest proiect prevede un nivel foarte scăzut al veniturilor PIB comparativ cu media UE, în condiţiile în care România este în plină creştere economică. Pe de altă parte, prevede un deficit structural ridicat, încălcând prevederile legii 69 şi încălcând Regulamentul comunităţii 1.466/1997", a precizat Huţucă.

În replică, deputatul ALDE Varujan Vosganian a susţinut că ''aceste imagini de ansamblu ale unei apocalipse nu sunt realiste şi fac rău imaginii României''. "Ceea ce lăsăm moştenire urmaşilor noştri nu este deficitul, ci datoria publică", a adăugat Varujan Vosganian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.