Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment - Aprovizionându-ne cu gaze azere în locul celor rusești, sărim din lac în puț

EurActiv
Ilham Aliev

Eurodeputata cehă Markéta Gregorová, aleasă pe lista Partidului Piraților, și-a exprimat îndoielile cu privire la oportunitatea semnării memorandumului privind importurile de gaze semnat între UE și Azerbaidjan, în condițiile în care, spune ea, UE ar trebui să învețe din experiențele anterioare cu Rusia și să nu își crească dependența în privința importurilor de state în care puterea se exercită dictatorial și discreționar, scrie Euractiv.com.

Azerbaidjanul este descris drept ”regim autoritar” de către organizația Freedom House, care menționează îngrijorări legate de practici de tortură, corupție și încălcarea pe scară largă a drepturilor omului și a libertăților civile. De asemenea, țara este notorie printr-o lungă serie de incidente legate de spălarea a miliarde de dolari prin companii și bănci europene, plătind politicieni și organizații pentru a cosmetiza reputația țării.

”Nu cred că este înțelept acum să mergem mai departe cu acordul de dublare a importurilor de gaze din Azerbaidjan, deoarece pe termen lung, acesta se va întoarce împotriva noastră”, a spus Gregorová într-un interviu pentru ediția de limbă cehă a publicației Euractiv.

Eurodeputata cehă apreciază că situația actuală face ca acordul UE-Azerbaijan să fie cu atât mai îngrijorător, în condițiile ciocnirilor violente care au avut loc între Azerbaidjan și Armenia în ultimele săptămâni. În acest context, Gregorová a avertizat că robinetele cu gazele azere ar putea fi închise și ele, dacă UE va socoti, la un moment dat, că ar trebui să sară în apărarea Armeniei.

”Nu poți fi niciodată sigur când ai de-a face cu un dictator”, a spus Gregorová.

Azerbaidjanul este condus cu mână de fier de către președintele Ilham Aliyev din 2003, iar el i-a urmat tatălui său, Haidar Aliev care a fost tot un dictator.

În timpul mandatelor sale succesive, conflictul dintre Azerbaidjan și Armenia din Nagorno-Karabah a escaladat într-un război. În această lună, situația a escaladat din nou după retragerea trupelor ruse de menținere a păcii. În timp ce Azerbaidjanul acuză Armenia de provocări și de încălcarea acordurilor de încetare a focului, Armenia susține că Azerbaidjanul i-a bombardat mai multe orașe din apropierea granițelor comune.

Dincolo de actuala escaladare în conflictul dintre azeri și armeni, Gregorová își exprimă și alte îndoieli cu privire la conținutul acordului UE-Azerbaijan. Potrivit acesteia, acordul prevede o cooperare pe termen lung, dar cu prevede niciun fel de mecanism de control pe parcursul implementării sale.

”Acesta este un precedent periculos”, a avertizat Gregorová, adăugând că UE ar trebui, în schimb, să coopereze cu țări democratice, precum Norvegia sau SUA.

Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană a insistat ca Parlamentul European să discute situația din Azerbaidjan și să adopte o rezoluție critică față de regimul de la Baku, solicitând totodată Comisiei Europene să reconsidere memorandumul privind cooperarea în sectorul energetic.

Mai mult decât atât, eurodeputata cehă din partea Piraților – partid care deține portofoliul Ministerului Afacerilor Externe în guvernul de la Praga, prin Jan Lipavský – solicită Uniunii Europene să acționeze mai ferm și mai vizibil în țările vecine UE în care există probleme:

”UE ar trebui să-și sporească prezența în regiunile în care conflictul se profilează sau există deja, deci acolo unde există nevoia de mediere”, a adăugat Gregorová.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.