Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment periculos: Peste 50% din IMM-uri vor face concedieri din cauza majorării salariului minim

AP
bani

Dintre respondenții la Testul IMM, 52,20% au evidențiat riscul necesității unor concedieri, din cauza majorării salariului minim pe economie începând cu 1 decembrie 2018, conform datelor prezentate luni de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), scrie Mediafax.

Autoritățile au anunțat, la începutul lunii noiembrie, că salariul minim brut pe economie va fi majorat de la 1.900 de lei, cât este de la începutul acestui an, la 2.080 lei pentru cei fără studii superioare şi la 2.350 lei, pentru funcţii cu studii superioare şi pentru o vechime în muncă de peste 15 ani, începând cu 1 decembrie.

În plus, din cei 52,20% de respondenți, 72,40% au menționat că ar putea disponibiliza între unul și cinci salariați, aceasta fiind opțiunea care a atras mai multe voturi, în condițiile în care întrebarea permitea răspunsuri multiple. De asemenea, 14,1% dintre întreprinzători respondenți au susținut că iau în calcul să îi concedieze pe angajații cu peste 15 ani vechime, iar 13,5% pe cei cu studii superioare.

În plus, 12,9% dintre întreprinzătorii respondenți se gândesc să îi concedieze pe salariații necalificați, alți 12,9% iau în calcul să concedieze zece angajați, 7,6% ar putea concedia între șase și zece angajați și 5,9% plănuiesc să îi dea afară pe angajații calificați.

De altfel, concedierea unor salariați reprezintă cea mai importantă dificultate pe care susțin că o vor întâmpina întreprinzătorii, ca urmare a majorării salariului minim de la 1 decembrie 2018, 53,30% alegând această opțiune, conform Testului IMM. Întreprinzătorii au susținut că a doua mare dificultate, cu 44,8% dintre opțiuni, testul permițând răspunsuri multiple, cauzată de această majorare o reprezintă scăderea competitivității.

Această dificultate este urmată de scumpirea prețului produselor și serviciilor - 35,6% dintre întreprinzători, de pierderea unor contracte/piețe - 34,3% și de scăderea profitului - 19,9%, iar 3% dintre întreprinzători au mai menționat alte dificultăți.

De altfel, 74,60% din respondenți susțin că o creștere a salariului minim pe economie le va aduce dificultăţi întreprinderilor. În plus, 62,70% din respondenți au evidențiat că majorarea salariului minim va avea drept efect creșterea și altor salarii din cadrul companiei.

De asemenea, 81,90% din respondenți și-au exprimat dezaprobarea pentru un salariu minim pe economie diferențiat pe diferite criterii.

În perioada 13 - 23 noiembrie 2018, CNIPMMR a realizat Testul IMM privind efectele creșterii salariului minim, la care au avut 963 de respondenți, sub forma unui sondaj on-line, aplicat pe site-ul Consiliului şi la nivelul membrilor CNIPMMR. Peste jumătate din respondenți, 52,40%, au între unul și cinci salariați cu salariul minim.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.