Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertismentul episcopului Damaschin: 'Postul nu se rezumă doar la abținerea de la anumite alimente, nu acesta este rolul postului'

basilica.ro
PS Damaschin mesaj suceveni

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, oferă câteva sfaturi pentru pentru Postul Mare, în cadrul unei emisiuni difuzate la Trinitas TV.

„Postul nu se rezumă doar la abținerea de la anumite alimente, ar fi prea puțin, ar fi o cură de detoxifiere, dar nu acesta este rolul postului. Micșorezi cantitatea de hrană nu de dragul acestei asceze fizice, ci pentru a ajuta sau dimpreună cu această nevoință fizică să mai punem ceva duhovnicește.

Niciodată părinții nu au pus atât de mult accent strict pe reținerea de la alimente. Ziceau părinții «noi ne-am învățat să fim omorâtori de patimi, nu de trupuri».

Cuviosul Sofronie de la Essex spunea «dă-i trupului atât cât poate să ducă el iar restul atenției dă-o dimensiunii sufletești pe care ai dori ca în timpul unei perioade de postire să o ai mai aproape de Dumnezeu.

Nu mai mâncăm atât de mult, des și îmbelșugat, hrană fizică dar ne hrănim mai mult cu o carte, cu Sfânta Scriptură. Trebuie să fie o diferență între perioada de postire și perioada premergătoare sau după post, în privința intensității lucrării duhovnicești”, a adăugat Preasfinția Sa.

„Dacă e doar reținere de la alimente e puțin, însă nu poți să eludezi partea asta. Nu se poate să ai o activitate duhovnicească mai profundă, mai adâncă dacă ai pântecele plin. După o masă copioasă, organismul este concentrat pe procesul de digestie, nu te poți concentra să faci o activitate intensă cerebral după o masă copioasă”, a explicat ierarhul.

Postirea digitală

„Am putea să avem o postire digitală, adică limităm accesul la telefon. Seara de la ora 10, fiecare poate pune telefonul pe «Mod avion»”.

Episcopul vicar Damaschin a spus că „nu-i ușor pentru că e un soi de dependență. Telefonul este văzut ca un fel de prelungire a mâinii”.

Verificarea telefonului, chiar dacă nu există o notificare sau un apel, a devenit un instinct, care nu este o nevoie adevărată.

„Prelungirea asta a mâinii a devenit o problemă pe care o recunosc acum și specialiștii nu doar așa din perspectivă duhovnicească. Dacă este o problemă, trebuie să vedem ce putem face”, a îndemnat ierarhul.

„Trebuie să învățăm să ne educăm pentru că altfel obosim foarte mult. Perioada de postire este o perioada prielnică în care să putem fi atenți la simțurile noastre în perspectiva limitării”.

Ierarhul a încheiat explicând că dorința omului de a merge în magazine și de a cumpăra arată de fapt o nevoie lăuntrică pe care omul nu o umple cu ceea ce trebuie, acesta „este păcatul, așa ratăm ținta și tot goi rămânem pe dinăuntru, din păcate”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.