Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AVERTIZARE Tot mai multe firme mari sunt in insolventa

fabrica

Statistic, numarul firmelor care au intrat in insolventa in primele trei trimestre este in scadere, dar datoriile acumulate de aceste companii sunt duble fata de aceeasi perioada a anului. Mai grav, printre cele intrate in incapacitate de plata se regasesc firme cu cifre de afaceri de peste un milion de euro, relateaza National.

Potrivit  datelor furnizate de Buletinul Procedurilor de Insolventa, in primele noua luni ale anului 2015 s-au deschis 7.389 de proceduri noi de insolventa, in scadere cu 53% fata de aceeasi perioada a lui 2014, cand numarul acestora a fost de 15.670 insolvente. Din analiza realizata de expertii Coface reiese insa ca Romania inregistreaza in continuare o incidenta de peste patru ori mai mare decat media inregistrata pe plan regional, cu 45 de insolvente la 1.000 de firme active. Numarul insolventelor deschise in primele noua luni ale anului curent in randul companiilor cu cifra de afaceri de peste un milion de euro este de 451 de firme, nivel usor crescut, comparativ cu 437 in 2014. Desi numarul insolventelor nou deschise in primele noua luni ale anului curent a scazut la jumatate, impactul financiar generat in economie, estimat prin valoarea datoriilor care nu sunt acoperite prin active, este de doua ori mai mare, iar impactul social, estimat prin numarul locurilor de munca care ar putea fi pierdute, este in crestere cu 5%.

Domenii, zone si cauze

Fabricarea produselor textile, salubritatea, constructiile, industria alimentara si a bauturilor si fabricarea substantelor chimice sunt in topul sectoarelor cu cel mai ridicat numar al insolventelor nou deschise in primele noua luni ale anului. Teritorial, Bucuresti si Nord-Vest au ramas primele doua regiuni unde se inregistreaza cel mai ridicat numar de insolvente. Printre cauze se numara supraindatoarea firmelor, care au atras imprumuturi pentru a se dezvolta pe termen lung, dar au inregistrat o dublare a duratei medii de colectare a creantelor, de la 89 de zile in anul 2008 pana la 182 de zile in in anii trecuti si chiar in prezent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.