Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aviația rusă a luat frica Ucrainei: Avioanele A-50 nu a mai fost ridicate în aer în ultimele zile

Defence Blog
avion a-50

Rusia nu a desfășurat de câteva zile un avion de avertizare timpurie și control A-50, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Yurii Ihnat, în aer, pe 27 februarie, după ce Rusia a pierdut al doilea avion al acestui model, notează Kyiv Independent.

Forțele aeriene ruse au pierdut recent două dintre avioanele sale A-50, unul în ianuarie și altul pe 23 februarie, din cauza atacurilor ucrainene. Un astfel de avion costă în jur de 330 de milioane de dolari.

"Intensitatea utilizării aeronavelor A-50 a scăzut. Au dispărut de câteva zile", a spus Ihnat.

„Ei (Rusia) au decis să nu trimită din ce în ce mai multe avioane... au doar câteva astfel de piese speciale de echipament în serviciu”.

Purtătorul de cuvânt a reamintit că, pe lângă cele două avioane distruse, unul a fost avariat în Belarus anul trecut, iar amploarea reparațiilor sale rămâne neclară.

Avionul staționat pe aerodromul Machulishchy de lângă Minsk a fost avariat într-o serie de explozii în februarie 2023, într-un presupus atac al partizanilor din Belarus.

Potrivit lui Ihnat, Rusia se gândește dacă utilizarea în continuare a avioanelor A-50 merită riscul.

Șeful serviciilor secrete militare al Ucrainei Kyrylo Budanov a declarat pe 25 februarie că Rusia mai are în serviciu doar șase avioane ale acestui model. Dacă Moscova mai pierde unul, nu ar putea să le opereze non-stop, a adăugat el.

Aeronava A-50 oferă mai multe funcții critice pentru războiul aflat în desfășurare în Ucraina, cum ar fi detectarea sistemelor de apărare aeriană, rachete ghidate și coordonarea țintelor pentru avioanele de luptă rusești.

După doborârea primului avion, Ministerul Apărării al Regatului Unit a remarcat că Rusia a început să zboare cu cea de-a doua aeronavă mai spre est de Ucraina, pe teritoriul rus, lângă Krasnodar Krai. Deplasarea aeronavei mai departe poate duce la o „pierdere a eficacității sale generale asupra Ucrainei”, a spus ministerul.

Cel de-al doilea avion s-ar fi prăbușit în Krasnodar Krai la doborâre.

Istoricul pierderilor aviației ruse

Comandantul Forțelor Aeriene Mykola Oleshchuk a raportat mai devreme, pe 27 februarie, o doborâre a unui avion de luptă rus Su-34, adăugând încă o lovitură de succes la o serie de pierderi de putere aeriană rusă.

Ucraina a doborât anterior un Su-34 pe 21 februarie, un Su-34 și un Su-35S pe 19 februarie, un avion Su-34 pe 18 februarie, precum și două avioane de luptă rusești Su-34 și un alt rus. Avion de luptă Su-35 pe 17 februarie.

Există semne că creșterea pierderilor de avioane a determinat Rusia să-și schimbe strategia aeriană, reducând numărul de ieșiri efectuate de forțele aeriene ruse, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în decembrie 2023.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.