Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bătaie pentru funcția de vicepreședinte al ASF după demisia unui deputat PSD. Cine sunt candidații înscriși în cursă

ASF

Pentru funcția de vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiare (ASF), responsabil cu piața de capital, opt candidaturi au fost depuse, iar audierile au loc marți, la ora 10:00, la Camera Deputaților, conform Mediafax.

La data de 15 noiembrie, deputatul PSD Marius Bota a demisionat din funcție de vicepreședinte al ASF, responsabil pentru piața de capital. El fusese în această funcție cu doar o zi înainte, odată cu ceilalți membrii ai Consiliului ASF.

Candidații înscriși în cursa pentru acest post sunt: Vicențiu Constantinoiu (Responsabil Piețe Reglementate în cadrul ASF, Sectorul Instrumente și Investiții Financiare – Direcția Supraveghere și Control, din cadrul Serviciului Control Entități Reglementate), Gabriel Grădinescu (ales recent membru neexecutiv în Consiliul ASF și care o experiență de peste 25 de ani în domeniul bancar), Mancaș Cătălin (director general adjunct și membru în Consiliul de Administrație al SSIF BRK Financial Group), Adrian Mitroi (conferențiar universitar, expert în economie comportamentală; membru în CA al Fondului de Garantare al Asiguraților și a Șantierului Naval 2 Mai Mangalia; membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica; membru în Consiliul Științific al Institutului de Studii Financiare), Mircea Oancea (fost președinte CSSPP și actual director general al Fondului de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private - FGDSPP), Claudia Cătălina Sava (directorul Direcției Supraveghere și Control pentru piața de capital în cadrul ASF), Andrei-Liviu Stamatian (prim-vicepreședinte al CEC Bank) și Ioan Gheorghe Țara (profesor universitar la Facultatea de Științe Economice a Universității din Oradea).

Liderul ALDE, la mâna colegilor - Vot pe cererea DNA pentru începerea urmăririi penale

Audierea va avea loc în cadrul unei ședințe comune a Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, a Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputatilor şi a Comisiilor similare ale Senatului.

Senatorii PNL au depus joi, 29 noiembrie, la Curtea Constituțională, sesizarea de neconstituționalitate în cazul numirii în funcție a șase membri ai Consiliului ASF, susținând că aceștia nu îndeplinesc criteriul obiectiv al experienței profesionale cerut de lege. „Hotărârea Parlamentului României nr.37/2018 este neconstituțională deoarece încalcă dispozițiile art.1 alin.(3) și alin.(5) din Constituția României raportat la art.9 alin.(1) lit.a2) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.93/2012 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară prin numirea fără îndeplinirea criteriului obiectiv al experienței profesionale cerut de lege, în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a domnului Badea Leonardo, doamnei Dascălu Doina, domnului Bota Marius Ovidiu, domnului Birtalan Jozsef, doamnei Socol Aura Gabriela și a domnului Wlassopol Ovidiu Răzvan”, se arată în sesizarea PNL depusă la CCR.

Liberalii susțin că Parlamentul României, în îndeplinirea obligației constituționale de a respecta legea în materia organizării și funcționării Autorității de Supraveghere Financiară (O:U.G. nr.93/2012), avea obligația legală de a efectua analiza individuală a încadrării experienței profesionale a fiecărui candidat în domeniile expres prevăzute de lege – financiar, al instituțiilor de credit și/sau al instituțiilor financiare nebancare. Vechimea minimă cumulată necesară în aceste domenii de activitate pentru a fi numit în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară trebuie să fie de minimum opt ani de la data absolvirii studiilor de lungă durată, cu diplomă de licență.

”Analiza formală a documentelor depuse de persoanele numite în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară prin Hotărârea Parlamentului nr.37/2018 arată încălcarea dispozițiilor art.9 alin.(1) lit.a2) din OUG nr.93/2012 referitoare la îndeplinirea condiției obiective privind experiența profesională cumulată de minim 8 ani în domeniul financiar, al instituțiilor de credit și/sau al instituțiilor financiare nebancare, în următoarele cazuri:

Descoperire INCREDIBILĂ: Una dintre cele mai mari comori cu monede de aur a fost găsită într-un puț

a. Badea Leonardo – numit în funcția de președinte - membru executiv în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară. A absolvit studiile de specialitate în anul 1997. A desfășurat activitate didactică în perioada 1997-2012 (preparator universitar, asistent universitar, secretar științific, decan, prorector). În conformitate cu decizia nr.251/2014 a Curții Constituționale activitatea didactică nu este relevantă pentru îndeplinirea condiției legale referitoare la experiența profesională necesară pentru a fi numit în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară. Reamintim că, potrivit art.285 din Legea nr.1/2011 privind educația națională, sunt funcții didactice în învățământul superior „[...], asistent universitar, profesor universitar, [...] cercetător științific [...]”. Funcțiile de decan și de prorector sunt funcții cu caracter administrativ, de asemenea nerelevante, pentru îndeplinirea criteriului menționat mai sus. În perioada 2012-2016 a îndeplinit funcții de demnitate publică senator (2012-2016) și deputat (2016-2017). Activitatea de demnitate publică desfășurată în cadrul comisiilor de specialitate (Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital – Senat, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci – Camera Deputaților) constituie vechime în profesie conform Legii nr.96/2006 privind statutul deputaților și al senatorilor fără a fi relevante cu privire la domeniul restrâns enumerat de OUG 92/2012, deoarece specializarea în profesie a domnului Badea Leonardo este domeniul economic- contabilitate- și nu domeniul financiar, al instituțiilor financiare și/sau al instituțiilor financiare nebancare, cerut de lege. (...) În concluzie, considerăm că domnul Badea Leonardo nu îndeplinește criteriul de vechime de 8 ani în domeniul financiar, al instituțiilor bancare și/sau al instituțiilor financiare nebancare.

b. Dascălu Doina – a absolvit studiile de lungă durată în anul 1980. A desfășurat activitate de funcționar public de execuție și de conducere în perioada 1980-2005 (inspector, șef serviciu, secretar general adjunct, consilier parlamentar) în cadrul unor structuri guvernamentale și parlamentare. Aceste activități nu sunt relevante pentru numirea în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară, conform deciziei Curții Constituționale nr.389/2014. A îndeplinit funcții de demnitate publică în perioada 2005-2017 (secretar de stat Ministerul Finanțelor Publice, vicepreședinte Curtea de Conturi). Activitățile desfășurate în acest interval de timp, în lumina domeniului financiar pot fi relevante din perspectiva calității de ordonator delegat de credite însă aceasta nu constituie vechime pentru a fi îndeplinită condiția obiectivă prevăzută de art.9 alin.(1) lit.a2) din OUG nr.93/2012, conform deciziei Curții Constituționale nr.389/2014. Pe cale de consecință, doamna Dascălu Doina nu îndeplinește condiția obiectivă referitoare la experiența profesională necesară pentru a fi numită în Consiliul Autorității de Supraveghere Fiscală.

c. Bota Marius Ovidiu – a absolvit studiile superioare de lungă durată în anul 1996. A desfășurat activitate privată în domeniul comercial în perioada 1996-2000 și 2005-2008. A îndeplinit funcții de demnitate publică în perioada 2001-2005 și 2008 - prezent (secretar de stat Ministerul Transporturilor, senator, deputat). Activitatea de parlamentar are relevanță ca vechime în profesie, în conformitate cu dispozițiile Legii nr.96/2006 privind statutul deputaților și al senatorilor, însă nu poate fi considerată experiență profesională relevantă în domeniul financiar, al instituțiilor financiare și/sau al instituțiilor financiare nebancare. Pe cale de consecință, domnul Bota Marius Ovidiu nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru a fi numit în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară. Numirea domnului Bota Marius Ovidiu în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară prin Hotărârea Parlamentului României nr.37/2018 este neconstituțională.

d. Birtalan Jozsef - a absolvit studiile superioare de lungă durată în anul 1998. A îndeplinit funcții de demnitate publică în perioada 2000 – 2009, 2014 – prezent (secretar de stat sau funcții asimilate demnității de secretar de stat). În lumina deciziei Curții Constituționale nr.483/2014, antecitată, activitatea administrativă, de ordonator de credite, nu este relevantă pentru îndeplinirea criteriului legal necesar numirii în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară. Prin urmare, numirea domnului Birtalan Jozsef în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară este neconstituțională.

e. Socol Aura Gabriela – a absolvit studii superioare de specialitate în anul 2003. A desfășurat activitate didactică în perioada 2003-prezent preparator, lector universitar, asistent universitar, profesor universitar). Conform deciziei Curții Constituționale a României nr.483/2014 activitatea didactică nu este relevantă pentru numirea în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară. A desfășurat în perioada 2009 – 2010 activitate de funcționar (consilier președinte F.N.G.I.M.M., expert Ministerul Finanțelor Publice). Activitatea nu este relevantă pentru numirea în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară, conform deciziei Curții Constituționale nr.483/2014. Considerăm, așadar, neconstituțională numirea doamnei Socol Aura Gabriela în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară.

f. Wlassopol Ovidiu Răzvan – a absolvit studii de lungă durată în anul 2012. A desfășurat activitate de funcționar în perioada 2015 -2017 în cadrul C.N.V.M. și A.S.F.A îndeplinit funcția de prim-vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară în perioada 2017 -2018 (numirea se află sub prezumția de constituționalitate deoarece Curtea Constituțională nu a fost sesizată pentru a se pronunța cu privire la Hotărârea Parlamentului nr.47/2017). Domnul Wlassopol Ovidiu Răzvan nu are vechimea necesară, de minimum 8 ani de la absolvirea studiilor superioare de lungă durată, pentru a fi numit în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară. Numirea sa prin Hotărârea Parlamentului României nr.37/2018 în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară este neconstituțională deoarece încalcă dispozițiile art.1 alin.(3) și alin.(5) din Constituția României.

În concluzie, dispozițiile art.9 alin.(1) lit.a2) din OUG nr.92/2012 nu au fost respectate la numirea următoarelor persoane în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară: domnul Badea Leonardo, doamna Dascălu Doina, domnul Bota Marius Ovidiu, domnul Birtalan Jozsef, doamna Socol Aura Gabriela, domnul Wlassopol Ovidiu Răzvan cu consecința încălcării dispozițiilor art.1 alin.(3) și alin.(5) din Constituția României.

Ca atare, faţă de cele învederate, solicităm Onoratei Curţi să constatate că Hotărârea nr. 37/2018 privind numirea membrilor Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, adoptată de Parlament în şedinţa din data de 14.11.2018 este neconstituțională”, se mai arată în sesizarea PNL.

O obiecţia de neconstituţionalitate similară a fost depusă și de USR, dar aceasta se referă la patru membri din conducerea ASF. Sesizarea USR va fi dezbătută pe 19 decembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.