Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bate GONGUL pentru colonelul CĂMĂTAR de la Jandarmeria Română - CAB respinge DEFINITIV excepțiile lui Corcodel și stabilește ÎNCEPEREA JUDECĂȚII

stirile protv
Corcodel

Curtea de Apel București a respins, miercuri, toate excepțiile invocate de fostul șef al Bazei de Administrare și Deservire a Jandarmeriei Române, Marian Corcodel, în dosarul în care acesta este judecat pentru mai multe acte de cămătărie.

Decizia de miercuri a Curții este definitivă iar ea validează cu sine probele strânse de anchetatorii de la DIICOT.

Astfel, un judecător de la Tribunalul București, prima instanță de judecată din acest caz, va putea începe cercetarea judecătorească pe parcursul căreia va readministra toate probele anchetatorilor dar și pe cele ale inculpaților.

Concret, la Tribjnal vor fi reaudiați toți martorii, martorii noi ce vor fi propuși de inculpați și acceptați de instanță, și se vod depune probe de către apărătorii celor judecați.

Anterior acestei decizii Tribunalul București a stabilit, la finalul lunii ianuarie, că fostul colonel Marian Corcodel și complicii acestuia, între care și un ofițer de la contra-informații și protecție informativă, toți acuzați de fapte de crimă organizată, precum șantaj sau camătă, fapte ce se petreceau chiar în curtea unității de jandarmi, pot fi judecați pentru faptele ce li se impută.

Citește și: SURSE Fostul prim-ministru Tăriceanu începe PELERINAJUJL la DNA-A pus pe masa procurorilor bunuri pentru acoperirea sechestrul de 800.000 dolari pus de Direcție

Mai precis instanța a validat toate probele anchetatorilor DIICOT pe baza cărora au formulat aceste acuzații, au respins cererile și excepțiile celor trimiși în judecată și au stabilit că probele anchetatorilor dar si ale celor judecați pot fi prezentate în fața judecătorilor.

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată de cei trimiși în judecată, caz în care dosarul va ajunge la Curtea de Apel București.

Citește și: Procurori și judecători, politicieni și afaceriști MOMIȚI cu ORCHESTRA muzicală - Imaginea SINDROFIILOR organizate din banii Jandarmeriei Române de Corcodel

„Respinge ca neîntemeiate cererile şi excepţiile invocate de inculpații Corcodel Marian, Preoteasa Iancu Daniel, Băbănău Georgică Adrian şi Cristescu Octavian

În temeiul art. 346 alin. 3 C.pr.pen., constată competenţa teritorială şi materială a Tribunalului Bucureşti, legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul 749D/P/2016 din 15.07.2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism prin care au fost trimişi în judecată inculpaţii: - CORCODEL MARIAN, pentru săvârșirea infracțiunilor de ”constituirea unui grup infracțional organizat”, ”camătă” și ”delapidare în formă continuată”, fapte prev. de art. 367 alin. 1 din Codul penal, art. 351 din Codul penal și art. 295 alin. 1 din Codul penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, totul cu aplicarea art. 38 alin.1 din Codul penal; - PREOTEASA IANCU DANIEL, pentru săvârșirea infracțiunilor de ”constituirea unui grup infracțional organizat”, ”complicitate la camătă” și ”complicitate la delapidare în formă continuată”, prev. de art. 367 alin. 1 din Codul penal, art. 48 rap. la art. 351 din Codul penal și art. 48 rap. la art. 295 alin. 1 din Codul penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal, totul cu aplicarea art. 38 alin.1 din Codul penal; - BĂBĂNĂU GEORGICĂ ADRIAN, pentru săvârșirea infracțiunilor ”constituirea unui grup infracțional organizat”, ”complicitate la camătă” și ”complicitate la delapidare în formă continuată”, prev. de art. 367 alin. 1 din Codul penal, art. 48 rap. la art. 351 din Codul penal și art. 48 rap. la art. 295 alin. 1 din Codul penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal, totul cu aplicarea art. 38 alin.1 din Codul penal; - CRISTESCU OCTAVIAN, pentru săvârșirea infracțiunii de „constituire a unui grup infracţional organizat, în varianta normativă a sprijinirii”, prev. de art. 367 alin. 1 din Codul penal.

În temeiul art. 346 alin. 1 C.pr.pen., constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul de urmărire penală nr. 749D/P/2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism -- Structura Centrală. Dispune începerea judecăţii cauzei privindu-i pe inculpaţii CORCODEL MARIAN, PREOTEASA IANCU DANIEL, BĂBĂNĂU GEORGICĂ ADRIAN și CRISTESCU OCTAVIAN faţă de infracţiunile pentru care s-a dispus trimiterea în judecată prin rechizitoriul nr. 749D/P/2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală. Cu drept de contestaţie în trei zile de la comunicarea încheierii.

În temeiul art. 275 alin. 2 C.pr.pen. dispune obligarea inculpaților CORCODEL MARIAN, PREOTEASA IANCU DANIEL și CRISTESCU OCTAVIAN la plata sumei de 600 de lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare. Pronunţata în camera de consiliu, astăzi, 21.01.2020”, se arată în minuta publică a deciziei instanței.

Vătaful de la Baza de Administrare și Deservire (BAD)

Mega dosarul de camătă și delapidare al DIICOT care îl are la centru pe fostul șef al Bazei de Administrare și Deservire (BAD) a Jandarmeriei Române, Marian Corcodel scoate la lumină practici incredibile ale întregii structuri din MAI.

Citește și : OMERTA șefilor Jandarmeriei descoperită de DIICOT - Cum au păstrat tăcerea ani de zile

Mai precis o informație vitală furnizată de procurorul DIICOT care a instrumentat dosarul este aceea că șefii cei mai mari ai Jandarmeriei, de la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române (IGJR), știau despre practicile cu iz penal ale subordonatului lor, Marian Corcodel, dar au păstrat tăcerea.

STIRIPESURSE va prezenta în detaliu culisele acestui caz șocant unde omerta se pare că înlocuiește onoarea care ar trebui să caracterizeze angajații acestei structuri de forță a statului român.

Citește și: Ancheta colosală a drogurilor pierdute în mare a COSTAT statul român 3,5 milioane de lei - Bunurile găsite de anchetatori pentru valorificare

Bețe în roatele DIICOT

Anchetatorii arată printre altele în dosarul transmis judecătorilor că pe parcursul anchetei Marian Corcodel și Daniel Preoteasa au încercat să facă acorduri de recunoaștere a vinovăției, pentru a scăpa cu pedepse mai blânde pentru infracțiunile pentru care sunt cercetați.

Cu toate acestea, se arată în dosar, acordurile nu au fost admise de procurorul de caz pe motiv că cei doi au comis fapte mult prea grave ca să fie sancționate la sfert din pedeapsa posibilă ce ar putea fi dictată de judecători.

Citește și: DIICOT este pe urma 'SPONSORILOR' fostului ofițer SRI fugar, Daniel Dragomir - Aceștia pot face parte din sfera POLITICĂ, de afaceri sau alte medii 'la putere'

Totodată, explică DIICOT, Corcodel nici măcar nu recunoștea integral starea de fapt așa cum cere articolul care prevedere încheierea acordului de recunoaștere a vinovăției, ci oferea procurorului doar detalii formale.

„În cursul urmăririi penale, prin apărători aleși, inculpații Marian Corcodel și Daniel Preoteasa au formulat cereri de încheiere a unor acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, primul inculpat recunoscând doar formal, iar cel de-al doilea în mod detaliat, comiterea faptelor ce le-au fost reţinute în sarcină şi acceptând încadrarea juridică a acestora așa cum a fost ea reținută în cuprinsul ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale.

Citește și: CEO-ul Black Cube l-a 'PROBAT' ca pe începători pe ex-colonelul Dragomir - Deși expert în manipularea grupurilor de crimă, a picat pe ambientalele israeliene

Motivat de împrejurarea că demersul inculpaților a fost condiţionat de aplicarea unor pedepse cu suspendarea executării sub supraveghere, ceea ce raportat la gravitatea faptelor săvârşite s-a apreciat de către organul de urmărire penală ca fiind insuficientă, în cursul urmăririi penale nu s-a dat curs încheierii unor astfel de acorduri”, se arată în dosarul DIICOT.

Fișă de dosar

Procurorii DIICOT Central l-au trimis în judecată pe fostul șef al Bazei de Administrare și Deservire a Jandarmeriei Române, Marian Corcodel, pentru fapte de crimă organizată precum constituirea unui grup infracțional organizat, camătă și delapidarea instituției publice.

Citește și: Profilul DIICOT al fostului șef al BAD Jandarmeriei care delapida nestingherit unitatea - Urmărea doar satisfacerea interesului personal, îndatora moral oamenii

Alături de acesta vor mai răspunde în fața judecătorilor doi foști ofițeri ai serviciilor de informații a MAI, respectiv Daniel Iancu Preoteasa, locotenent-colonel și funcția de prim-adjunct (împuternicit) al comandantului al Bazei de Administrare și Deservire a Jandarmeriei Române, pentru săvârșirea infracțiunilor de ”constituirea unui grup infracțional organizat”, ”complicitate la camătă” și ”complicitate la delapidare în formă continuată” și Octavian Cristescu colonel, în cadrul Direcției Generale de Protecție Internă a M.A.I., pentru săvârșirea infracțiunii de „constituire a unui grup infracţional organizat, în varianta normativă a sprijinirii”.

Citește și: Fost șef de la vârful Jandarmeriei EXECUTAT SILIT de 'vătaful' Corcodel pentru un 'un împrumut' - Cum îi ținea șeful BAD la degetul mic pe mai marii IGJR

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.