Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BEI împrumută Republica Moldova cu 25 de milioane euro pentru implementarea proiectelor de gestionare a deşeurilor

BEI

Banca Europeană de Investiţii (BEI) împrumută Republicii Moldova 25 de milioane euro, ceea ce reprezintă prima tranşă a unui împrumut aprobat de 100 de milioane euro, pentru a finanţa realizarea îmbunătăţirilor serviciilor de gestionare a deşeurilor solide municipale, a anunţat, vineri, banca, anunță AGERPRES.

Sprijinul BEI, care este în conformitate cu priorităţile guvernului, în special pentru proiectele sociale în beneficiul cetăţenilor, va contribui la reducerea impactului negativ al instalaţiilor învechite de gestionare a deşeurilor solide asupra mediului şi sănătăţii publice.

"Aceasta este prima operaţiune a unei bănci din UE, care contribuie la modernizarea infrastructurii deşeurilor solide din Moldova. Ea va îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale oamenilor din ţară, asigurând o sănătate publică mai bună şi un mediu mai curat prin servicii îmbunătăţite de gestionare a deşeurilor. Aceasta va face ca Moldova să se apropie de standardele europene, în conformitate cu Strategia de gestionare a deşeurilor a Guvernului", a declarat reprezentantul BEI, Antonio Castillo.

Împrumutul BEI va ajuta la implementarea Strategiei de gestionare a deşeurilor 2013-2027 a Republicii Moldova, implicând proiecte ce vizează modernizarea şi dezvoltarea sistemelor şi instalaţiilor de gestionare a deşeurilor solide în opt regiuni din ţară. În cadrul proiectelor se vor oferi sisteme noi de colectare, instalaţii de tratare a materialelor şi a deşeurilor biologice şi rampe sanitare noi, regionale, de depozitare a deşeurilor pentru toată populaţia urbană şi o parte a populaţiei rurale, în număr total de aproximativ 3 milioane de oameni.

Citește și: Mircea Diaconu aruncă BOMBA: 'Ținta mea este NU să ajung președinte'

Pe baza modernizării sistemelor de colectare a deşeurilor şi introducerii colectării şi tratării separate a materialelor reciclabile şi a deşeurilor biologice, proiectele vor reduce impactul negativ asupra mediului, sănătăţii şi climei al gunoiştelor învechite, care vor fi închise sau reabilitate. Astfel, împrumutul va oferi sprijin investiţional oportun pentru transpunerea legislaţiei UE în sectorul de gestionare a deşeurilor, aşa cum este stipulat în Acordul de Asociere Republica Moldova-UE.

Împrumutul BEI va finanţa până la 50% din costurile totale ale diferitelor componente. Restul fondurilor vor fi oferite de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Autorităţile naţionale şi beneficiarii finali vor contribui, de asemenea, cu fonduri proprii. Alţi donatori internaţionali, precum Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi Agenţia Cehă de Dezvoltare au oferit şi ei, asistenţă tehnică suplimentară.

"Această finanţare reprezintă prima intervenţie de fonduri în programul complex pentru crearea şi modernizarea infrastructurii de gestionare a deşeurilor solide în conformitate cu cele mai bune practici ale UE în toată ţară. Guvernul Republicii Moldova va contribui, de asemenea, cu resursele proprii. Încurajăm parteneri externi cu obiective comune de dezvoltare să se alăture acestei iniţiative", a spus ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Georgeta Mincu.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este banca Uniunii Europene. Ea este instituţia de creditare pe termen lung a UE şi este singura bancă deţinută de Statele Membre ale Uniunii Europene şi care reprezintă interesele acestora. Banca oferă finanţări pe termen lung disponibile pentru investiţii solide pentru a contribui la obiectivele de politici ale UE. BEI activează în colaborare îndeaproape cu alte instituţii ale UE pentru a pune în aplicare politicile UE.

Fiind cea mare instituţie de împrumut şi creditare ca volum, BEI oferă finanţe şi expertiză pentru proiecte de investiţii solide şi durabile, care contribuie la promovarea obiectivelor de politici ale UE. Mai mult de 90% din activitatea BEI este axată pe Europa, dar banca sprijină, de asemenea, politicile externe şi de dezvoltare ale UE.

BEI s-a angajat să sprijine Republica Moldova după semnarea Acordului de Asociere U E- Republica Moldova din iunie 2014, care include un Acord de liber schimb profund şi cuprinzător (AA / DCFTA). Acest acord va conduce la legături politice şi economice mult mai strânse cu UE în cadrul Parteneriatului Estic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.