Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BNR confirmă că nici Adrian Câciu nu este diferit de predecesorii săi: La ce dobânzi a împrumutat peste 1,2 miliarde de lei

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Adrian Câciu gest

Adrian Câciu a preluat Ministerul Finanţelor și continuă sarabanda împrumuturilor uriașe la dobânzi record pentru Uniunea Europeană! Ministerul pe care îl conduce a împrumutat, luni, 1,202 miliarde de lei de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 153 de luni, respectiv 69 de luni, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Dobânda este una uriașă, record absolut în Uniunea Europeană, așa cum o demonstrează datele oficiale. Dacă România se împrumută constant la dobânzi de cel puțin 5%, vecinii bulgari iau bani la dobânzi subunitare, de 0,44%.

Astfel, MF a atras 676,5 milioane lei, printr-o emisiune cu scadenţa în 25 octombrie 2027, la un randament mediu de 5,09% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris peste 1,149 miliarde de lei.

Alte 526 de milioane lei au fost trase în urma licitaţiei pentru o emisiune de obligaţiuni cu scadenţa în 11 octombrie 2034, la un randament mediu de 5,51% pe an. Valoarea emisiunii a fost de 300 milioane lei, iar băncile participante au subscris 913 milioane lei.

Marţi sunt programate două licitaţii suplimentare prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei, respectiv 45 milioane lei, la randamentele stabilite luni pentru obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna ianuarie 2022, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 miliarde de lei, din care 300 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 4,1 miliarde de lei prin zece emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 615 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 5,015 miliarde de lei, este cu 1,595 miliarde lei peste cea de 3,42 miliarde lei programată în luna decembrie 2021, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.